L'Ajuntament de Sant Cugat avalua l'impacte del canvi climàtic a la població

13/05/2018 - 08:11

El risc d'incendi augmenta FOTO: Haidy Blanch

L'escalfament global que s'està produint a nivell planetari també té efectes negatius per ciutats com Sant Cugat

Major risc d'incendi, més períodes de sequera o fenòmens extrems de pluges torrencials són alguns dels possibles efectes del canvi climàtic a la zona de la Mediterrània i també a Sant Cugat, com conseqüència de l'augment de temperatures. "Ens hem d'anar preparant a un futur on segur hi haurà més aridesa i pèrdua d'aigua", explica Eduard Pla, doctor en Ecologia per la Universitat Autònoma de Barcelona i investigador del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (Creaf).

Tot i que les previsions de futur tenen molta "incertesa" i els canvis "no són abruptes", l'investigador del Creaf assegura que "els pronòstics apunten un augment de la temperatura amb una possible disminució de la precipitació". "Un grau i mig de temperatura mitjana és la diferència entre Barcelona i Alacant, que tenen paisatges totalment diferents", exemplifica.

L'Ajuntament de Sant Cugat ha elaborat l'estudi Avaluacions del risc relatius a elements mediambientals al municipi, que analitza les conseqüències que podria tenir per Sant Cugat el canvi climàtic. "Ens hem de preparar per un futur més càlid. El repte serà l'aigua", avisa Eduard Pla, tot i que explica que "hi ha marge de maniobra" per adaptar-se a un nou escenari que, malgrat la gran incertesa, apunta cap a la direcció d'augment de temperatures.

Menys aigua, més calor i més episodis extrems

+

Les inundacions poden ser més freqüents FOTO: Artur Ribera

L'escalfament global també alterarà els processos atmosfèrics: "L'augment de la temperatura pot provocar que cada cop hi hagi més fenòmens extrems. Des de precipitacions més torrencials a períodes eixuts més intensos". Així, les alertes per previsions de pluges intenses o episodis de forts vents poden ser cada vegada més habituals a Sant Cugat.

Però un dels grans problemes que podria generar el canvi climàtic serà la pèrdua d'aigua, el principal "repte" a afrontar.  "Amb el sol fet d'augmentar la temperatura, encara que plogués el mateix hi hauria més aridesa", explica l'investigador del Creaf. A més, els models de futur indiquen que les precipitacions es podrien concentrar en períodes més curts de temps, prologant els temps eixuts.

Una situació a la que Sant Cugat s'haurà d'adaptar, també tenint en compte que hi ha zones urbanístiques "amb més despesa d'aigua i segurament s'hauran de posar més mesures de racionalitat, aprofitament al màxim del recurs, estalvi". "Ens haurem de posar les piles", demana Pla.

Un altre dels efectes del canvi climàtic a l'àrea de Sant Cugat és que es poden "agreujar episodis com onades de calor". "A les ciutats més compactes, com a zones amb més densitat de Sant Cugat, podria haver més fenomen d'illa de calor, on la temperatura és més elevada que en l'entorn. Ens hem de preparar per aquests fenòmens", apunta Eduard Pla.

Més risc d'incendis

Els episodis de vents augmentaran FOTO: Ivanovitx

Sant Cugat té a tocar una gran àrea forestal com és Collserola i fins i tot moltes zones residencials hi conviuen. I una de les principals conseqüències de l'augment de temperatures i aridesa són els incendis forestals, que poden anar en augment. "Ja fa uns anys que els boscos, també a Collserola, estan patint, hi ha més caiguda de fulla i hi ha canvis de colors per l'augment de temperatures i les sequeres".

Una de les característiques de Collserola és que els boscos són joves i molt densos, per la qual cosa necessiten molta aigua i estan poc preparats a resistir episodis extrems. "En alguns casos s'ha d'intervenir per modificar les estructures. La gestió forestal orientada al canvi climàtic busca millorar les condicions i fer estructures no tan denses, amb discontinuïtat de vegetació", afirma l'investigador del Creaf.

"A Collserola s'espera més estrès per la vegetació per la pèrdua d'aigua i més risc d'incendi, hi  ha espècies que patiran més que altres", afegeix. També poden augmentar la presència de flora i fauna invasora, sent un dels grans exemples el mosquit tigre.

Tot i això, no veurem desaparèixer espècies ni tampoc un canvi de paisatge. I amb aquest missatge acaba Eduard Pla: "Demà no ens llevarem i tot serà àrid. Parlem de centenars d'anys i depèn de com vagin les tendències, podrem observar canvis, però no nosaltres. No s'espera res catastròfic, s'esperen canvis progressius". El que demana és adaptació i canvis en els comportaments per poder sobreviure en els futurs escenaris que es plantegen.

 


Categories: 

Relacionats

Notícia

L’Ajuntament de Caldes de Montbui i l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya participen en un projecte europeu per estudiar el possible impacte del canvi climàtic en les aigües termals.

Notícia

L’Entitat Municipal Descentralitzada de Valldoreix alimentarà la caldera de biomassa de l’escola Jaume Ferran i Clua amb estella produïda al Centre Logístic del Servei Comarcal de Biomassa Forestal. El Consell Comarcal del Vallès Occidental ha aprovat l’adhesió de l’entitat, que se suma als nou usuaris que ja té el servei comarcal.

Notícia

Les sancions, que resoldrà l'AMB, van dels 750 euros per infraccions lleus als 3.000 per molt greus..

Butlletí