Manresa invertirà prop de 2 milions d’euros per passar a tecnologia LED més de 3.000 punts de llum de la ciutat

20/05/2018 - 09:00

L’Ajuntament de Manresa rep del ministeri d’Energia un préstec sense interessos d’1,9 milions d’euros que permetran continuar la modernització i eficiència energètica del punts de llum de la ciutat.

Es preveu que aquesta inversió generarà un estalvi econòmic anual de gairebé 200.000 euros. 

Manresa continua amb determinació el procés de modernització de l’enllumenat públic de la ciutat, amb objectiu de millorar la qualitat lumínica dels carrers, l’eficiència energètica i la reducció de les emissions de CO2 en el marc del canvi climàtic.

En aquest camí, la regidoria de Qualitat Urbana de l’Ajuntament de Manresa impulsa una nova operació que permetrà la substitució de 3.722 punts de llum gràcies a un préstec d’1,9 milions euros atorgat  per l’IDAE (Institut pera la Diversificación y Ahorro de la Energia) del  Ministeri d’Energia.

Els detalls d’aquest nou pla de millora de l’enllumenat públic han estat presentats avui pel regidor de Qualitat Urbana, Mobilitat i Serveis de l’Ajuntament de Manresa, Jordi Serracanta i el cap de secció municipal de Xarxes i Eficiència Energètica, Manel Ribera.

El regidor Serracanta ha mostrat la seva satisfacció davant aquesta operació, “atès que és un pas molt important de cara l’eficiència energètica i la millora de qualitat de vida dels ciutadans”.

Així, “l’ajuda que ha rebut l’Ajuntament de Manresa, aprovada per l’IDAE el desembre passat,  és en forma de préstec sense interessos a 10 anys (amb carència del primer any), una operació per permetrà  finançar totes les inversions i que el préstec es retorni amb els estalvis generats per la millor eficiència energètica de l’enllumenat. L’import del préstec es destinarà a la substitució de 3722 punts de llum de 65 quadres diferents”, ha explicat el regidor, que ha remarcat que “s’ha pogut accedir a aquest crèdit gràcies a la reducció de l’endeutament que arrossegava l’Ajuntament de Manresa”.

Per la seva banda, el tècnic municipal Manel Ribera ha especificat que “la tria dels punts de llum es farà tenint en compte els principals eixos de la ciutat (veure plànol): Carretera de Cardona–Carretera de Vic; Carretera de Santpedor-Carretera del Pont de Vilomara;  Sant Cristòfol, Carrer de Viladordis, Avinguda de les  les bases de Manresa, carrer Barcelona, Bruc, Francesc Moragues i Passeig del riu”.

Les millores es faran en els punts on l’estalvi sigui superior i no requereixin d’inversions addicionals, atès ja que la subvenció només cobreix mesures d’estalvi energètic”, ha puntualitzat el regidor de Qualitat Urbana i ha  afegit que “es preveu que aquesta inversió generarà un estalvi econòmic anual de gairebé 200.000 euros.  Aquest estalvi suposa evitar l’emissió de més de 400 tones de CO2 a l’atmosfera, a banda de generar uns estalvis que revertiran a l’Ajuntament un cop passats els 10 anys de retorn del préstec.

Al seu torn, Ribera ha comentat el calendari de l’operació i ha afirmat que “està previst que a finals de maig es publiqui la licitació i que de cara a l’hivern proper els nous punts de llum ja estiguin operatius”.

Tecnologia amb millor rendiment energètic

Durant el ple municipal de l’abril  de 2016 es va aprovar per unanimitat de tots els grups l’adhesió al Nou Pacte dels Alcaldes i Alcaldesses,  en el que la ciutat de Manresa es compromet que a l’any 2030 s’haurà reduït com a mínim un 40% les emissions de CO2 com a mesura per a frenar el canvi climàtic. Aquesta reducció s’aconseguirà amb l’aplicació del Pla d’Acció de l’Energia Sostenible i el Clima (PAESC) que s’està acabant de redactar i en el que una de les accions rellevants és el pas a led de l’enllumenat públic, una tecnologia amb millor rendiment energètic.

Aquesta tecnologia, a més, permet millorar la qualitat lumínica en tres vessants:

  • Una millor reproducció cromàtica. El llum del LED, al ser blanc, permet apreciar molt millor els colors en comparació amb el llum groc del Vapor de Sodi.
  • Una millor uniformitat. Les lluminàries LED permeten dirigir la llum molt millor, permetent millorar la uniformitat del llum al llarg del carrer.
  • Reducció de la llum intrusa. La millor direccionalitat del llum LED, permet reduir la intensitat lumínica que es projecta cap a la paret, reduint la llum que entra als habitatges per les finestres, el que es coneix com llum intrusa.

 

Municipis: 
Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

El consistori es beneficia dels ajuts de la Diputació de Barcelona amb una partida de 23.895 euros que millorarà l’eficiència energètica i la il·luminació a La Bauma, el Burés, el Baix Vilar i el pont de FGC al Raval del Jordi

Article

És una de les actuacions que s’està tirant endavant a través de l’encàrrec de gestió que l’Ajuntament de Manresa va fer a l’empresa pública per accelerar la transició energètica als equipaments municipals, i que ja ha permès instal·lar plaques fotovoltaiques a les Piscines Municipals Manel Estiarte Duocastella i a la seu social d’Aigües de Manresa, a la Plana de l’Om, entre altres projectes

Notícia

Una trentena de comunitats energètiques es reuneixen a Manresa per impulsar la transició energètica

Butlletí