La recollida porta a porta assoleix la majoria d'edat a Catalunya

Es celebra una jornada per celebrar els 18 anys del porta a porta a Tiana
06/06/2018 - 08:24

Durant la ponència dels tècnics de l’Ajuntament de Tiana, l’Olga Llobet i en Toni Tubau, han presentat l’aplicació Civiwaste, una app mòbil per facilitar la comunicació entre la ciutadana i l’Ajuntament en matèria de gestió de residus.

L’any 2000, Tiana va ser un dels tres municipis de Catalunya, juntament amb Tona i Riudecanyes, a implantar la recollida de residus porta a porta. Va ser justament un dia com avui, 5 de juny, data assenyalada: és el dia Mundial del Medi Ambient. És per això que per celebrar la majoria d’edat, l’Ajuntament de Tiana ha organitzat una jornada a la Sala Albéniz, on s’ha reflexionat sobre el passat, present i futur del sistema porta a porta i s’han intercanviat experiències.

El passat té com a protagonistes als tres municipis capdavanters que van ser els primers en implantar aquest sistema de recollida de residus. En Carles Salvans, tècnic de la Mancomunitat la Plana, on pertany el municipi de Tona, explica com tot va sorgir gràcies a la idea que els va proposar en Francesc Giró, director de planificació estratègica de l’Agència de Residus de Catalunya:

El present ha aconseguit que aquests tres municipis que tenien aquest sistema hagin passat a ser 156. Tant en Carles Salvans com el mateix Francesc Giró valoren molt positivament el que s’ha arribat a aconseguir en 18 anys:

També ho veu així en Víctor Mitjans, de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, que creu que aquesta majoria d’edat demostra la maduresa d’una iniciativa que en el seu moment era arriscada:

Entre els nous municipis, es troba Barcelona. Gràcies a una iniciativa ciutadana, s’ha començat a implementar el sistema porta a porta al barri de Sarrià Vell. Ho explica el tècnic de l’Ajuntament de Barcelona Carles Vázquez:

Aquest primer pas fa creure que, en un futur, es pugui implementar aquest sistema a les grans ciutats. Això opina en Francesc Giró, de l’Agència Catalana de Residus:

De cara el futur, la pròxima fita serà al 2020. Aquella és la data límit per aconseguir que a tota Catalunya, la recollida selectiva bruta de residus municipals arribi al 60%. Ho explica en Francesc Giró:

Presentació de l’app mòbil Civiwaste

Tiana va ser pionera en implantar el porta a porta. És per això que 18 anys després, han volgut seguir innovant. Durant la ponència dels tècnics de l’Ajuntament de Tiana, l’Olga Llobet i en Toni Tubau, han presentat l’aplicació Civiwaste, una app mòbil per facilitar la comunicació entre la ciutadana i l’Ajuntament en matèria de gestió de residus.

L’aplicació permet, entre altres coses, consultar el calendari i horaris de tots el serveis de recollida de residus, notificar incidències, informar sobre quin tipus de residus van a cada contenidor i consultar l’historial de residus per saber quan i què s’ha llençat.

Aquest dimarts s’ha instal·lat un punt informatiu per resoldre dubtes sobre aquesta app al Parc de l’Antic Camp de Futbol, de 10 a 2 dels migdia. Tot i així, però, encara hi ha una altra oportunitat: el proper diumenge 10 de juny hi tornaran a ser, en el mateix lloc i horari.


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

L'Ajuntament de Cunit canviarà el model de recollida de residus actual per un model que combina la recollida porta a porta i els contenidors intel·ligents.

Notícia

El barri residencial de Vistalegre de Mataró adopta un sistema de llençar la brossa i recollida de residus mixt entre els existents a les urbanitzacions i el del Centre

Notícia

Sant Feliu de Codines serà més estricte amb el sistema de recollida d’escombraries porta a porta. Això és el que és desprèn de la xerrada que aquest dilluns ha organitzat el Consistori, que ha comptat amb la presènica de l'Agència de Residus de Catalunya, i el Consorci de Residus del Vallès Oriental

Butlletí