L'Agròpolis de Viladecans, escenari d'una prova pilot per produir bioproductes i bioenergia

27/06/2018 - 11:49

El Grup de recerca d’Enginyeria i Microbiologia del Medi Ambient (GEMMA) de la UPC ha construït una planta pilot de 30 m³ per a la producció de bioproductes i bioenergia a partir de microalgues cultivades en aigües residuals. La planta s’ha instal·lat a l’Agròpolis, un terreny experimental situat a Viladecans que forma part de la UPC.

La planta pilot consta de tres fotobioreactors tubulars, que consisteixen en sistemes de producció transparents i tancats de 10 m³ cadascun, estan alimentats amb aigües residuals agrícoles i domèstiques que serveixen per al creixement de microalgues i tenen una capacitat per tractar un volum de 2.000 a 8.000 litres diaris d’aigua residual contaminada. A més, inclou un decantador lamel·lar que permet separar posteriorment la biomassa de l’aigua tractada. Una part de la biomassa és digerida mitjançant un digestor anaeròbic d’1 m³ a partir del qual s’obté biometà i una altra part es destina a l’acumulació de bioplàstics. El residu sòlid d’aquesta digestió és estabilitzat en un aiguamoll artificial de 6 m², construït també a l’Agròpolis, on es produeixen biofertilitants. Per últim,l’aigua tractada en aquests fotobioreactors és sotmesa a una ultrafiltració i desinfecció solar, seguida de columnes d’adsorció de fòsfor. Finalment, l'aigua tractada serveix, mitjançant un sistema de reg intel·ligent, per reutilitzar en cultius de fins a 250 m² de camp.


 

Relacionats

Article

La instal·lació de la xarxa de calor amb combustible renovable ha durat quatre mesos

Article

L’aigua prové de la depuradora de Sabadell i arriba al municipi en camions cisterna. Properament s’espera poder fer ús també de l’aigua de la depuradora del Prat de Llobregat

Article

El projecte “Horts al terrat”, de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat, ha rebut el premi Nova Bauhaus de la Unió Europea en una cerimònia que s’ha celebrat a la ciutat de Brussel·les el divendres 12 d’abril.

Butlletí