Rubí aposta per la creació de centres d'energia de barri i la compra agregada d'energia per a empreses

Font: Ajuntament de Rubí

01/07/2018 - 09:23

Els Centres d’Energia de Barri (CEB) fomentaran la rehabilitació i promouran l’autoconsum d’energia per combatre la pobresa energètica i, en general, per reduir la despesa domèstica. A banda, 50 empreses formaran el primer grup de compra agregada d'energia de Rubí.

Els Centres d'Energia de Barri

La creació d’una Xarxa de Centres d’Energia de Barri és un dels projectes que recull el Pla Director Rubí Brilla dins del compromís amb la rehabilitació energètica.

L’edifici Ressò a l’Avinguda de Can Tapis de Sant Muç és el primer d’aquests centres, en marxa com a prova pilot. Cada divendres de 10 a 18 h, els veïns i veïnes de la urbanització s’hi poden acostar de manera totalment gratuïta per consultar dubtes sobre la millora i/o el manteniment dels seus habitatges, per resoldre patologies dels seus edificis o problemes energètics. A través del CEB, els veïns i veïnes de Sant Muç poden analitzar diferents possibilitats i accions de millora de l’habitatge. L’assessorament inclou també estudiar la viabilitat de les accions, fer el seguiment de les propostes de millora durant la seva realització i, un cop acabades, l’anàlisi dels resultats.

A través dels CEB es vol promoure l’ús eficient dels recursos, estimular nous models de governança, on la ciutadania sigui l’actor principal de la regeneració del seu barri i implementar models de finançament alternatiu i economia circular per superar la manca de recursos. “Creiem que els Centres d’Energia de Barri poden ser una solució sistèmica per impulsar el canvi de model energètic entre la ciutadania alhora que donem eines als nostres veïns i veïnes per promoure l’estalvi i per tant combatre també la pobresa energètica”, explica el regidor de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic Local, Rafael Güeto. La proposta dels CEB s’inclou també en el projecte estratègic Fem Barri, en el marc del qual l’Ajuntament està implementant accions de millora urbanística, econòmica i social als barris. Així, la xarxa de CEBS està previst que  creixi al Vint-i-cinc de Setembre/Les Torres, Ca n’Oriol i La Llana.

L’edifici Ressò està gestionat a través de Re(acció) Ressò, una associació formada per joves arquitectes i estudiants d’arquitectura de l’Escola Tècnica Superior d'Arquitectura del Vallès (ETSAV) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), antics membres de l’equip Ressò Solar Decathlon Europe. L’entitat proposa la regeneració urbana de barris de baixa densitat a través d’una metodologia d’anàlisi i intervenció participativa. El mètode que s’aplica com a prova pilot a Sant Muç treballa aspectes mediambientals, econòmics i socials en quatre àmbits d’estudi: l’habitatge, la mobilitat, els recursos i residus, i l’àmbit socioeconòmic.

Ressò manté la seva estructura triple hèlix que implica l’Ajuntament de Rubí, a través de la proposta Rubí Brilla; la comunitat acadèmica de l’ETSAV i la ciutadania. El vincle del projecte amb la universitat ha permès desenvolupar diverses assignatures universitàries des de Ressò, algunes de les quals han implicat realitzar projectes reals al barri. Un dels tallers de projectes de l’ETSAV aborda la rehabilitació energètica a partir de tres casos pilot del barri. Així, les estudiants han fet una anàlisi exhaustiva de les diferents llars i han proposat i executat solucions adequades a la situació i problemàtica de cada cas.

El primer grup de compra agregada d'energia de Rubí

El grup contractarà energia 100% renovable i s’estima que cada empresa estalviarà fins a un 30% de la seva factura energètica

L’Ajuntament de Rubí, a través del projecte Rubí Brilla, impulsa un grup de compra agregada d’energia per a empreses i comerços. A través d’aquest grup de compra agregada d’energia es realitzarà una licitació electrònica el 21 de juny que gestionarà la consultora energètica i mediambiental BioQuat.

El grup està format per 58 empreses de Rubí, amb 70 punts de subministrament, que licitaran per un volum d’energia de 28 GWh. El grup contractarà energia 100% renovable com ho fa des de 2013 l’Ajuntament de Rubí. S’estima que les empreses del sector industrial estalviaran entre un 5 i un 10% de la seva despesa energètica mentre que els comerços i les Pimes poden estalviar entre un 20 i un 30% de la seva factura energètica. 17 comercialitzadores d’energia interessades han assistit aquest dijous a una reunió informativa a la sala de plens de l’Ajuntament de Rubí.

L’equip del projecte Rubí Brilla i responsables de la gestora del grup de compra han explicat als assistents el procediment de la compra agregada d’energia: la subhasta electrònica serà de preu invers, és a dir, partirà d’un preu mínim i les comercialitzadores hauran de fer les seves ofertes a preus iguals o més baixos dels que proposa el grup. Un cop s’acabi la subhasta electrònica i s’hagin fixat els preus, cada empresa signarà un contracte personal i individualitzat amb la comercialitzadora adjudicatària. En el plec de clàusules per a la licitació es valorarà el preu, l’origen de l’energia que ha de ser 100% renovable i el fet que les comercialitzadores ajudin a les empreses a desenvolupar projectes d’autoconsum i de mobilitat elèctrica.

Estem molt satisfets de la resposta del teixit empresarial a la proposta de Rubí Brilla. Les empreses han sabut veure que la compra agregada d’energia els permetrà reduir el cost de la factura elèctrica i ser més respectuosos amb el medi ambient i això els farà ser també més competitius. Estem convençuts que els resultats de la primera licitació impulsaran el grup i el faran créixer en el futur”, diu el regidor de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic Local, Rafael Güeto.

El gestor energètic del grup farà seguiment del compliment de les condicions pactades amb les comercialitzadores i enviarà trimestralment informes amb les corbes de consum i potències. Els plecs i la subhasta electrònica es renovarà de manera anual per tal de tornar a millorar preus i condicions contractuals.


 

Categories: 

Relacionats

Article

La web detalla el consum energètic i hídric dels equipaments municipals i les mesures preses per fomentar l’estalvi

Notícia

S’ha recuperat, a més, el pou situat al carrer Mallorca amb també un dipòsit  per carregar els vehicles de càrrega més ràpida i estudiant altres pous de captació d’aigua per també utilitzar-los.

Notícia

El Projecte d’Impuls de la Transició Energètica a la Llar i la Indústria del Consell Comarcal del Vallès Occidental ha fet possible informar fins a 1335 comunitats de propietaris i la configuració de 4 projectes d’autoconsum compartit entre indústries.

Butlletí