La Generalitat i el Parc de Recerca UAB premien el projecte Greene3D com a millor iniciativa en economia circular

07/07/2018 - 10:16

El projecte Greene3D, impulsat per Laura López Mir, doctora en física de Materials per l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB), i Beatriz Espinosa Aquino, doctoranda a l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la UAB (ICTA), es basa en el desenvolupament de material sostenible destinat a la impressió 3D a partir de residus orgànics i bioplàstic.

El Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya i el Parc de Recerca UAB han lliurat els premis als dos projectes guanyadors de la vuitena edició del Programa de Generació d’Idees, una iniciativa per dotar d'eines al personal investigador i doctorand en la creació de solucions innovadores en economia circular.
 
El primer premi, guardonat amb 2.500 euros i sis mesos d’incubació a l’edifici Eureka del Parc de Recerca UAB, ha estat per al projecte Greene3D, que combina innovació i economia circular. Laura López Mir, doctora en física de Materials per l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB), i Beatriz Espinosa Aquino, doctoranda a l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la UAB (ICTA), han proposat el desenvolupament de material sostenible destinat a la impressió 3D a partir de residus orgànics i bioplàstic.
 
Utilitzen com a residu el pinyol d'oliva, un recurs molt abundant i accessible a l’estat espanyol. Actualment, el pinyol d'oliva ja es fa servir com biocombustible, com a additiu per a ciment i ceràmica o com a filtre de metalls pesats. Les dues emprenedores li afegeixen l'avantatge de la fabricació a mida que ofereix la tecnologia 3D. Entre les potencials aplicacions del material es troben l'absorció de metalls pesants, el filtratge d'aire o les peces industrials lleugeres amb propietats d'aïllament acústic i tèrmic.
 

El segon premi del Programa, que consta de 1.500 euros i 6 mesos d’incubació a l’edifici Eureka, se l’ha endut Cerclab, impulsat per Marta Santamaría, investigadora de la Universitat Politècnica de Barcelona i Gerardo Ezequiel i Erica Volpini, socis fundadors de Semeilla. Es tracta d’un laboratori 4.0 que té l’objectiu d’aprofitar el plàstic reciclat per crear nous productes de valor. Des d’una perspectiva d’innovació social i col·laborativa, Cerclab inclou un espai físic de recuperació i transformació de plàstic reciclat dels residus d’envasos.

A més a més, també contempla una plataforma web d’innovació oberta on s’impartiran cursos d’innovació social i tecnològica i és fomentarà la col·laboració i sinèrgies entre usuaris promocionant la inclusió sociolaboral de persones amb diversitats o en risc d’exclusió.

Els projectes han estat valorats per un jurat format per Iván Martinez, vicegerent de Recerca de la UAB; Mireia Cañellas, responsable de Desenvolupament Sostenible del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya; Konstantinos Kourkoutas, coordinador del CORE Ciutats Intel·ligents i Sostenibles de la UAB, i Joan Fresno, responsable tècnic del Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental.
 

El Programa de Generació d’Idees

La vuitena edició del Programa de Generació d’Idees s’ha centrat en el sector de l’economia circular, que pretén trencar amb el concepte lineal i insostenible d'extreure, produir, consumir i llençar. L'objectiu era crear sinergies entre investigadors, empreses, entitats i ciutadans per generar projectes capaços d'oferir nous models de consum i producció sostenibles a partir de propostes d'experts en la temàtica.

Durant un mes i mig, una vintena d’investigadors i investigadores d’universitats catalanes i de centres de recerca han rebut formació per generar solucions de mercat a partir de la seva recerca i resoldre reptes de l’economia circular. Tots ells han treballat en equips multidisciplinaris per desenvolupar el seu projecte innovador i han estat assessorats per mentors experts.
Des de la primera edició, el Programa de Generació d’Idees ha generat 83 projectes, dels quals han sorgit 7 patents i s’han creat deu noves empreses innovadores: Ovatec, AEInnova, Bioeclosion, Crowdmobile, Axia, Mass Factory, Make-R, Pump-it, Sensing Solutions i Visual Tagging Sevices.
 
Més projectes innovadors en economia circular
En el marc del Programa de Generació d’Idees també s'han desenvolupat tots aquests altres projectes:
§  ACUREM: Aquest projecte ha desenvolupat un producte biològic que permet descontaminar aqüífers contaminats per compostos organoclorats. Està impulsat per Ernest Marco, professor del Departament d’Enginyeria Química, Biològica i Ambiental de la UAB, i Romina Avila, doctoranda de la UAB.
 
El seu projecte aprofita les oportunitats de la tecnologia actual per realitzar un diagnòstic concloent sobre les possibilitats d'un sòl per a ser descontaminat de forma biològica. Això pot suposar un estalvi per al propietari i una major eficiència en el tractament. El tractament que proposen es basa en un consorci natural altament enriquit amb bacteris que poden transformar compostos tòxics i cancerígens com el tricloroetilè i diclorometà, en compostos inofensius com l'etilè i acetat.
 
§  BeWater: Silvia Chellini, Beatriz Corzo i Pablo Bou han ideat una planta de dessalinitzadora flotant descentralitzada, que permet obtenir aigua potable a partir d'aigua del mar. Es tracta d’una plataforma mòbil situada al mar prop de la costa i alimentades per molins eòlics que podrà abastir les demandes d'aigua estacionals de les ciutats costaneres.
 
Segons els impulsors, el seu producte ajuda a millorar l'impacte paisatgístic, a reduir els consums energètics i els costos de bombament, en definitiva, a ser més sostenibles en una tecnologia que habitualment és cara. A més, la plataforma es pot transportar de manera senzilla per poder abastir diversos punts utilitzant una mateixa infraestructura.
 
§  Water Filter & Feathers: El projecte té l’objectiu d’ampliar la vida útil de les plomes d'aus de corral a través d'un sistema d'economia circular. Proposa utilitzar les plomes com a filtres per netejar les aigües residuals de la indústria tèxtil, permetent la seva reutilització dins del procés de fabricació. Es tracta d’un sistema ecològic, econòmic i eficient.
 
Està impulsat per les investigadores del Departament de Química de la UAB, Cristina Palet, Montse Resina, Iris H. Valido, Mara Jesús Sánchez i Montserrat López-Mesas, i Fernando Carrillo, del Departament d’Enginyeria Química de la UPC.
 
§  ZIN: Es basa en la creació d’una única xarxa multilingüe d’operadors de serveis de recursos humans i de turisme de negoci que sigui al màxim sostenible, responsable socialment i d’acord amb l’economia circular, de serveis de certificacions, com també en l’avaluació i foment d’aquests criteris. L’objectiu és que aquest servei d’intermediació entre empreses, administració, sector educatiu i particulars i els operadors emmarcats en la sostenibilitat i responsabilitat social sigui referència de desenvolupament transdisciplinari de l’economia circular aplicat a la salut integral laboral, al turisme de negocis i al govern corporatiu.
 
Darrere aquest projecte hi ha les emprenedores Vera Stegun, Amanda Martínez i Raúl Punzano.

 

 
Etiquetes: 

Relacionats

Notícia

El projecte ‘Economia circular comunitària’ sensibilitza sobre la importància d'introduir petits canvis en els nostres hàbits de consum com gestionar els residus o comprar productes de proximitat.

Article

El Govern ha aprovat el Full de ruta de l’economia circular a Catalunya (FRECC) 2030 per accelerar la transició del nostre país envers una economia més circular i justa que maximitzi el valor dels recursos i que actuï com a palanca de la transformació en un marc de col·laboracions entre actors clau. 

Notícia

La iniciativa “Vallès circular” impulsada pel Consell Comarcal del Vallès Occidental ha rebut aquest matí el reconeixement del Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB) per la seva contribució en forjar aliances multiactor per al foment de l’economia circular

Butlletí