Les temperatures moderades i extremes podrien augmentar el risc d'accidents de treball

Font: ISGlobal

01/08/2018 - 13:31

 

Treballar amb temperatures de moderades a extremes podria augmentar el risc de patir un accident laboral. És la principal conclusió d'un estudi de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), centre impulsat per la Fundació Bancària ”la Caixa”, que ha analitzat les dades dels prop de 16 milions d'accidents de treball que han tingut lloc a Espanya durant un període de 20 anys.

El fred i la calor extrems s'han relacionat amb més risc d'accidents laborals. Tot i això, l'evidència científica que existia fins ara es limitava a un petit nombre d'estudis amb pocs casos i una extensió geogràfica limitada, i l'impacte econòmic que comporta encara no s'havia analitzat en detall.

El nou estudi, publicat a la revista Environmental Health Perspectives, és el primer que abasta les dades d'un país sencer i que a més realitza una estimació econòmica de l'impacte. Es van analitzar les dades dels gairebé 16 milions d'accidents laborals registrats a Espanya entre 1994 i 2013 amb almenys un dia de baixa per malaltia. Aquesta informació es va considerar en relació a les temperatures diàries de la província on es va produir l'accident.

"L'exposició a temperatures de moderades a extremes podria ser la responsable de més de mig milió dels accidents de treball que van ocórrer durant el període d'estudi", destaca Èrica Martínez, investigadora d'ISGlobal i primera autora del treball. Es van relacionar amb la temperatura una mitjana de 60 accidents laborals diaris – 22.000 a l’any- que van comportar baixa d'almenys un dia, que representa el 2,7% de tots els accidents laborals. El fred extrem augmenta el risc d'accidents de treball en un 4%, mentre que la calor extrema l'incrementa en un 9%.

Els mecanismes biològics que vinculen l'exposició a temperatures ambientals extremes i el risc d'accidents laborals ocupacionals "encara no estan del tot clars", explica Erica Martínez. La majoria de les lesions incloses en aquest estudi van ser fractures òssies i lesions superficials, "cosa que suggereix que el mecanisme subjacent pot estar relacionat amb la disminució de la concentració o l'alteració del judici que afecta la seguretat laboral", comenta la investigadora. A més, els efectes de la temperatura no es limiten només al dia de l'exposició, sinó que s'aprecia "un patró de retard observat", que pot ser causa de la fatiga acumulada i a la deshidratació en dies posteriors.

Una altra de les conclusions de l'estudi és que les dones semblen ser més vulnerables al fred i els homes a la calor, diferència que pot ser explicada perquè les dones tenen taxes de sudoració més baixes que els homes en climes càlids. D'altra banda, les persones treballadores més vulnerables a la calor van ser les més joves, possiblement perquè tendeixen a fer un treball físicament més exigent.

Pel que fa a l'impacte econòmic, l'estudi estima que la pèrdua de dies laborals per la temperatura va tenir un cost anual a Espanya de més de 360 ​​milions d'euros, que equival al 0,03% del PIB de 2015. La calor moderada va ser la que més va contribuir a les pèrdues econòmiques.

Xavier Basagaña, investigador d'ISGlobal i coordinador de l'estudi, conclou que "en el context actual de canvi climàtic, aquests resultats requereixen d'intervencions de salut pública per protegir les persones treballadores". "La majoria d'accidents laborals són atribuïbles a la calor i fred moderats, fet que ressalta la importància que les polítiques i plans de salut pública també cobreixin els intervals de temperatures moderats, que són més comuns que les temperatures extremes i representen un nombre més alt d’accidents", afegeix.

Algunes de les mesures preventives que es poden incorporar en les polítiques de salut pública són la restricció del treball a les hores més fredes i caloroses, prendre descansos, garantir una hidratació adequada i utilitzar la roba idònia per al treball a realitzar.

Referència

Èrica Martínez-Solanas, María López-Ruiz, Gregory A Wellenius, Antonio Gasparrini, Jordi Sunyer, Fernando G Benavides, Xavier Basagaña. Evaluation of the impact of ambient temperatures on occupational injuries in Spain. Environmental Health Perspectives.


 

Relacionats

Notícia

El segon informe sobre els impactes, les vulnerabilitats i l’adaptació dels Pirineus al canvi climàtic estableix recomanacions per adaptar el territori a unes projeccions climàtiques que apunten a un augment de la temperatura a muntanya de més de 4ºC  graus a finals de segle i a la pèrdua de la meitat de l’espessor de la neu a 1.800 m d’alçada cap a 2050.  L’informe detalla recomanacions per a cadascun dels sectors d'activitat més afectats: el turisme, l'agricultura i la ramaderia, la silvicultura, la gestió de l'aigua, la biodiversitat i els ecosistemes, els riscos naturals, la salut humana i les infraestructures, la indústria i la producció d'energia.

Entrevista

Hicham Achebak és un jove investigador que està investigant l'impacte de la calor en la salut. Parlem amb ell per esbrinar les conseqüències de l'escalfament global en la salut i sobretot com establir mecanismes d'adaptació davant l'augment de les onades de calor que ens portarà el canvi climàtic.

Notícia

 

Des del proper dia 15 al 21 d’octubre, Sant Celoni acull la IVª Setmana del Bosc, organitzada per l'Ajuntament de Sant Celoni, i l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB), el Cercle Econòmic i Social del Baix Montseny, l'Associació de Propietaris del Montnegre i el Corredor.  La Setmana del Bosc oferirà un ampli programa d'activitats culturals, divulgatives i tècniques amb l’objectiu de donar a conèixer el món forestal, posar-lo en valor i apropar-lo una mica a la ciutadania, tenint en compte la situació geogràfica de Sant Celoni, ubicat enmig de dos grans parcs, per aconseguir sensibilitzar sobre la importància del bosc i el món forestal.

Butlletí