Les temperatures moderades i extremes podrien augmentar el risc d'accidents de treball

Font: ISGlobal

01/08/2018 - 13:31

 

Treballar amb temperatures de moderades a extremes podria augmentar el risc de patir un accident laboral. És la principal conclusió d'un estudi de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), centre impulsat per la Fundació Bancària ”la Caixa”, que ha analitzat les dades dels prop de 16 milions d'accidents de treball que han tingut lloc a Espanya durant un període de 20 anys.

El fred i la calor extrems s'han relacionat amb més risc d'accidents laborals. Tot i això, l'evidència científica que existia fins ara es limitava a un petit nombre d'estudis amb pocs casos i una extensió geogràfica limitada, i l'impacte econòmic que comporta encara no s'havia analitzat en detall.

El nou estudi, publicat a la revista Environmental Health Perspectives, és el primer que abasta les dades d'un país sencer i que a més realitza una estimació econòmica de l'impacte. Es van analitzar les dades dels gairebé 16 milions d'accidents laborals registrats a Espanya entre 1994 i 2013 amb almenys un dia de baixa per malaltia. Aquesta informació es va considerar en relació a les temperatures diàries de la província on es va produir l'accident.

"L'exposició a temperatures de moderades a extremes podria ser la responsable de més de mig milió dels accidents de treball que van ocórrer durant el període d'estudi", destaca Èrica Martínez, investigadora d'ISGlobal i primera autora del treball. Es van relacionar amb la temperatura una mitjana de 60 accidents laborals diaris – 22.000 a l’any- que van comportar baixa d'almenys un dia, que representa el 2,7% de tots els accidents laborals. El fred extrem augmenta el risc d'accidents de treball en un 4%, mentre que la calor extrema l'incrementa en un 9%.

Els mecanismes biològics que vinculen l'exposició a temperatures ambientals extremes i el risc d'accidents laborals ocupacionals "encara no estan del tot clars", explica Erica Martínez. La majoria de les lesions incloses en aquest estudi van ser fractures òssies i lesions superficials, "cosa que suggereix que el mecanisme subjacent pot estar relacionat amb la disminució de la concentració o l'alteració del judici que afecta la seguretat laboral", comenta la investigadora. A més, els efectes de la temperatura no es limiten només al dia de l'exposició, sinó que s'aprecia "un patró de retard observat", que pot ser causa de la fatiga acumulada i a la deshidratació en dies posteriors.

Una altra de les conclusions de l'estudi és que les dones semblen ser més vulnerables al fred i els homes a la calor, diferència que pot ser explicada perquè les dones tenen taxes de sudoració més baixes que els homes en climes càlids. D'altra banda, les persones treballadores més vulnerables a la calor van ser les més joves, possiblement perquè tendeixen a fer un treball físicament més exigent.

Pel que fa a l'impacte econòmic, l'estudi estima que la pèrdua de dies laborals per la temperatura va tenir un cost anual a Espanya de més de 360 ​​milions d'euros, que equival al 0,03% del PIB de 2015. La calor moderada va ser la que més va contribuir a les pèrdues econòmiques.

Xavier Basagaña, investigador d'ISGlobal i coordinador de l'estudi, conclou que "en el context actual de canvi climàtic, aquests resultats requereixen d'intervencions de salut pública per protegir les persones treballadores". "La majoria d'accidents laborals són atribuïbles a la calor i fred moderats, fet que ressalta la importància que les polítiques i plans de salut pública també cobreixin els intervals de temperatures moderats, que són més comuns que les temperatures extremes i representen un nombre més alt d’accidents", afegeix.

Algunes de les mesures preventives que es poden incorporar en les polítiques de salut pública són la restricció del treball a les hores més fredes i caloroses, prendre descansos, garantir una hidratació adequada i utilitzar la roba idònia per al treball a realitzar.

Referència

Èrica Martínez-Solanas, María López-Ruiz, Gregory A Wellenius, Antonio Gasparrini, Jordi Sunyer, Fernando G Benavides, Xavier Basagaña. Evaluation of the impact of ambient temperatures on occupational injuries in Spain. Environmental Health Perspectives.


 

Relacionats

Article

El trànsit provoca més morts per contaminació atmosfèrica que per accidents, quinze o vint vegades més. A l’Àrea Metropolitana de Barcelona, 3.500 morts a l’any. Una contaminació atmosfèrica que, a més, força l’escalfament global.

Notícia
No podran circular per Barcelona en l'àmbit que delimiten les Rondes a partir del desembre els dies d'alta contaminació

A partir de l'1 de desembre de 2018, en cas d'episodi de contaminació, les motocicletes, ciclomotors, tricicles i quadricicles que no disposin del distintiu de la DGT tampoc podran circular en l'àmbit de Zona de Baixes Emissions de Barcelona. A l'àrea metropolitana de Barcelona, el percentatge de motos afectades s'estima que és del 12%. Per tant, es calcula que aquesta mesura afectarà uns 40.000 vehicles. Són, majoritàriament, les matriculades abans del 2003.

Notícia

El segon informe sobre els impactes, les vulnerabilitats i l’adaptació dels Pirineus al canvi climàtic estableix recomanacions per adaptar el territori a unes projeccions climàtiques que apunten a un augment de la temperatura a muntanya de més de 4ºC  graus a finals de segle i a la pèrdua de la meitat de l’espessor de la neu a 1.800 m d’alçada cap a 2050.  L’informe detalla recomanacions per a cadascun dels sectors d'activitat més afectats: el turisme, l'agricultura i la ramaderia, la silvicultura, la gestió de l'aigua, la biodiversitat i els ecosistemes, els riscos naturals, la salut humana i les infraestructures, la indústria i la producció d'energia.

Butlletí