La “Ruta de la Tordera i riera d’Arbúcies”, més de 200 quilòmetres per gaudir de la natura

25/07/2018 - 11:29

L’objectiu de la “Tourdera” és fer realitat una ruta resseguint la Tordera i la riera d’Arbúcies, mitjançant la pràctica de la bicicleta i el senderisme, i permetre d’aquesta manera, la descoberta del territori. 

També promoure el coneixement de la natura i patrimoni associats al riu, i fomentar el desenvolupament local dels municipis amb l’arribada de nous visitants.

S'han inaugurat els primers 11 trams actius d'aquesta ruta destinada al senderisme i el ciclisme, el que suposa més del 50% del recorregut, del total de 200 quilòmetres.

La proposta de ruta és de més de 200 quilòmetres, sumant l’itinerari principal, el de la riera d’Arbúcies i petits enllaços entre nuclis de població, o estacions de tren, fins al tram principal, com és el cas de Massanes, Riells i Viabrea, Breda, Gualba o Vallgorguina.

Itinerari de la ruta Tourdera (en blau trams actius i en vermell trams en projecte)

Mapa interactiu per conèixer la ruta
Per conèixer el traçat projectat i els trams actius s’ha posat a disposició dels usuaris un mapa interactiu a la pàgina web tourdera.cat, on també s’hi vinculen els principals punts d’interès, equipaments, estacions de tren, etc.

Pel que fa al tipus de públic, des de la desembocadura (Malgrat de Mar i Blanes) fins a Sant Esteve de Palautordera, es tracta d’una ruta en general apte per a públic familiar, amb pendents més aviat suaus.

D’altra banda, des de Sant Esteve de Palautordera fins al naixement de la Tordera (Font Bona i Sant Marçal) la ruta es torna més exigent i amb pendents més pronunciades. És per aquest motiu que, per cada tram, es dona informació de l’exigència dels trams, la seva longitud i els pendents acumulats tant de pujada com de baixada, per tal que els usuaris es puguin informar abans de la dificultat del tram.

Cada tram actiu disposa d’una fitxa tècnica, amb la descripció del tram, fotografies, un petit mapa, accés al track i informació tècnica de la dificultat, longitud i pendents de pujada i baixada. La informació per trams és accessible a la pàgina www.tourdera.cat/itinerari, tant a la secció inferior (selecció de trams per municipi de sortida) com al propi mapa, clicant sobre la línia del tram objecte d’interès.

Autoritats en la inauguració de la ruta

Trams actius
Actualment, 11 municipis ja disposen de trams actius de la ruta als municipis de: Montseny, Fogars de Montclús, Sant Esteve de Palautordera, Santa Maria de Palautordera, Sant Celoni, Vallgorguina, Gualba, Fogars de la Selva, Tordera, Palafolls i Malgrat de Mar. A tots aquests municipis es troba la senyalització de la ruta, que es pot consultar també a l’apartat senyalització de la pàgina web, i en zones puntuals s’han executat obres sobre el ferm, per millorar l’accessibilitat. Aquestes actuacions han estat finançades per la Diputació de Barcelona  i executades pels diferents ajuntaments.

Actualment la ruta ja compta amb 114 quilòmetres de trams actius i plenament senyalitzats. Concretament, en aquests trams hi ha col·locats 400 suports de senyalització i s’han realitzat actuacions puntuals amb passeres, tanques de protecció, recuperació d’antics camins, etc.

Arbúcies, Blanes, Breda, Hostalric, Massanes, Riells i Viabrea i Sant Feliu de Buixalleu ja disposen dels projectes executius per a cadascun d’ells i, en breu, es preveu iniciar el procediment de licitació de les actuacions, que s’iniciaran aquest 2018 i es finalitzaran el 2019, amb finançament de la Diputació de Girona.

Aquest projecte té el suport del Consell Comarcal de la Selva, la Diputació de Barcelona i Girona i 18 ajuntaments de les dues demarcacions: Arbúcies, Blanes, Breda, Fogars de la Selva, Fogars de Montclús, Gualba, Hostalric, Malgrat de Mar, Massanes, Montseny, Palafolls, Riells i Viabrea, Sant Celoni, Sant Esteve de Palautordera, Sant Feliu de Buixalleu, Santa Maria de Palautordera, Tordera i Vallgorguina.


 

Relacionats

Article

Santa Coloma de Gramenet millora les zones d’estada i passeig per fer-les més saludables. La inversió més recent a l’entorn del parc fluvial supera els 3.600.000 euros.

Article

Un eucaliptus centenari malmès per la sequera és l’eix del nou espai de biodiversitat que Mataró ha dissenyat al Parc Central. Malauradament, es va haver de talar pel risc de caiguda, però encara és font de vida

Article

La tinenta d’alcaldia d’Urbanisme, Transició Ecològica, Serveis Urbans i Habitatge, Laia Bonet, ha mostrat a Brussel·les el compromís de Barcelona amb la millora de la qualitat de l’aire a la ciutat. Ha estat en el marc d’una reunió amb l’eurodiputat Javi López, ponent del Parlament Europeu per a la revisió de la Directiva de la qualitat de l’aire, i amb François Wakenhut, cap de la unitat de qualitat de l’aire de la Comissió Europea

Butlletí