Un sistema de drons reforçarà la seguretat contra el foc en paratges valencians

19/08/2018 - 08:15

La Diputació de València ha impulsat la creació del consorci Naturfy, un sistema d'última tecnologia de protecció mediambiental que ja pot optar a finançament europeu

La Diputació de València impulsa la creació del consorci Naturfy, una plataforma que obté dades del medi ambient en temps real i permet reduir dràsticament el nombre d'incendis forestals i possibles inundacions. Amb el suport a aquest sistema, la corporació provincial pretén acostar finançament europeu a la lluita contra incendis i a la protecció mediambiental gràcies a un consorci participat per ajuntaments, altres entitats públiques, empreses privades, la Direcció general d'Emergències i Seguretat, el Consorci Provincial de Bombers i la pròpia Diputació.

El sistema Naturfy és una plataforma de sistemes intel·ligents de monitoratge, anàlisi de riscos mediambientals i geolocalització de persones i permet la detecció precoç i l'actuació quasi immediata per a protegir a persones, fauna, béns i massa forestal, així com per a provocar un efecte dissuasori sobre potencials responsables del foc, en permetre detectar i identificar als autors.

La plataforma disposa d'un centre de control d'anàlisi de riscos, resposta, notificació i coordinació de la lluita contra incendis, riscos mediambientals i salvaguarda de persones, i es va a dur a terme la construcció d'estacions locals de vigilància, equipades amb una tecnologia especialitzada i complementada per drones. Cada estació cobreix una superfície de 15 quilòmetres i treballa en totes les condicions climàtiques i zones geogràfiques.

La informació, rebuda en temps real, permet una notificació extremadament ràpida als equips de rescat i a les autoritats competents, la qual cosa facilita la coordinació de l'operació i la ràpida intervenció a l'hora d'evitar un incendi o extingir-ho. El dron acudirà davant la detecció del foc o risc, aportant imatges de detall, incloses les dels causants del sinistre si els hi haguera, sent un mitjà dissuasori important i elevant notablement la percepció de protecció en les muntanyes.

L'equipament tipus per a una zona d'actuació de 700 quilòmetres quadrats està compost per 3 o 4 torres metàl·liques de 25 a 35 metres amb un dron dotat de càmeres termográficas i de visió; càmeres infraroges amb sensors especials; càmeres de visió d'alta resolució; estació meteorològica i sistemes sense fils de transferència de dades. El sistema s'implantarà en les zones suggerides per la Direcció general d'Emergències i Seguretat, entre les quals destaquen l'Albufera, Cortes de Pallars, la Serra Calderona o les Falçs del Cabriel, entre uns altres.

Els integrants del projecte s'han reunit en la seu de la corporació per a perfilar el consorci que permetrà aconseguir fons de finançament europeus. El diputat responsable de l'àrea, Bartolomé Nofuentes, ha aplaudit la mesura: “amb aquesta eina anem a acostar la innovació tecnològica a la prevenció i la lluita contra incendis”. Nofuentes ha afegit que “amb la constitució del consorci es pot començar a cercar finançament europeu, encara que el projecte ja estiga en marxa


 

Municipis: 

Relacionats

Article
Recomanació per Sant Jordi 2024

Estimada Collserola és un llibre de Raúl Deamo per Barcelona Carnet de Voyage.

Notícia

El recinte, propietat de la Diputació de Barcelona, està tancat al públic des del 9 de març per despreniments a la cinglera entre el llac i el Salt del Tenes, ocasionats per les pluges, de fins a 54 mm de precipitació acumulada, després d’un llarg període de sequera.

Notícia

La millora, la primera que es du a terme en aquest espai litoral en molt de temps, s’iniciarà el segon semestre d’enguany i permetrà el recorregut de vianants i bicicletes entre les platges de l’Arrabassada i de la Savinosa

Butlletí