Visor de la qualitat de l'aire a la metròpolis Barcelona

Font: AMB.cat

31/07/2018 - 08:00

El visor de la qualitat de l'aire metropolità és una nova eina disponible al web de l'AMB que permet a la ciutadania conèixer els nivells dels tres principals contaminants atmosfèrics, l'NO2, les partícules PM10 i l'ozó O3.

L'eina digital, que ha rebut gairebé 1.500 visites des que va entrar en funcionament a finals d'abril, és un servei molt útil per a les persones vulnerables en cas d'episodi de contaminació (gent amb problemes respiratoris, infants o al·lèrgics) i també és una eina important per a professionals de la meteorologia que necessiten un seguiment exhaustiu i detallat dels nivells de contaminació.

Els usuaris poden consultar de manera interactiva i fàcil els nivells de pol·lució en el moment actual, l'evolució dels últims cinc dies i el pronòstic que fa l'AMB dels diferents contaminants per a les següents dues jornades.

Les dades d'aquesta plataforma provenen de les estacions de la XPVCA (xarxa de vigilància i previsió de la contaminació atmosfèrica) de la Generalitat de Catalunya.

Estructura i novetats

El visor de la qualitat de l'aire ofereix dues maneres de mostrar la informació. Per un costat, es pot visualitzar un mapa de la metròpolis, que geolocalitza les estacions de la XPVCA. En clicar en un d'aquests punts s'accedeix a les taules amb els nivells dels tres contaminants: NO2, PM10 i O3.

D'altra banda, a la franja superior de la pantalla es pot veure el valor de cadascun dels contaminants.

Pel que fa a les novetats, cal destacar l'existència d'un nou indicador de qualitat de l'aire: l'IQUAM (índex de qualitat de l'aire metropolità), que marca els diferents llindars de contaminació i facilita la lectura dels nivells a través d'una escala de cinc colors en funció del nivell i de la seva incidència en la salut. L'IQUAM també integra tots els contaminants en un mateix mapa.

Aquest servei forma part del Programa metropolità de mesures contra la contaminació atmosfèrica i s'emmarca en l'estratègia de l'AMB destinada a la conscienciació sobre aquest problema i a la millora de la qualitat de l'aire.



 

Categories: 

Relacionats

Entrevista
Jaume Targa és director de la consultora 4sfera Innova.

Ens explica, durant la conversa amb Sostenible.cat, com la majoria de ciutats de Catalunya i Espanya superen els llindars de contaminació ambientals fixats per les directives europees.

Entrevista
Xavier Querol és professor d’investigació a l’IDAEA-CSIC

Xavier Querol ens parla de les morts prematures per la contaminació de l’aire que respirem i ens proposa algunes mesures per pal·liar la situació de forma urgent.

 
Opinió
Opinió


"Combatre la mala qualitat de l’aire que tenim a Barcelona no significa abandonar el vehicle privat, sinó plantejar-se alternatives més sostenibles i minimitzar les emissions que generem."
 

 

Butlletí