Nou servei mancomunat per reciclar l'oli vegetal a la Plana d'Osona

29/08/2018 - 08:27

Els Ajuntaments de Balenyà, El Brull, Folgueroles, Malla, Muntanyola, Sant Martí de Centelles, Santa Eulàlia de Riuprimer, Seva, Taradell, Viladrau i l’EMD Sant Miquel de Balenyà, conjuntament amb l’Àrea de Medi Ambient de la Mancomunitat La Plana, inicien una nova recollida de l’oli vegetal mitjançant contenidors al carrer, amb l’objectiu de millorar la gestió d’aquest residu.

Concretament, es tracta de l’oli que s’utilitza per cuinar, amanir o que prové de les llaunes de conserva, tant si és d’oliva, de gira-sol o d’alguna altra llavor.

El nou sistema de recollida és tan senzill com posar l’oli vegetal usat en envasos de plàstic tancats (com ampolles) i dipositar-los als contenidors específic que aquests últims dies s’han instal·lat en punts estratègics dels municipis mancomunats. Una empresa externa en farà la gestió i el posterior aprofitament de l’oli recollit.

L’oli vegetal és un residu contaminant que es produeix a totes les cuines de les nostres llars i, si es recull portant-lo al gestor adequat, passa a ser un residu aprofitable. Si no es recicla, i s’aboca a la pica o al vàter, esdevé una de les principals causes de contaminació de les aigües residuals. Un litre d’oli pot contaminar fins a mil litres d’aigua!

D’aquest oli vegetal usat es pot produir biodièsel, energia renovable no contaminant. També se’nfa sabó, productes de cosmètica i productes d’alimentació animal.

La recollida de la roba usada

A més, a Malla, Muntanyola i Viladrau s'han instal·lat nous contenidors per la roba usada. Aquesta es classificarà, repararà i es reutilitzarà per a les persones més necessitades.

Recordem que tant l'oli com la roba es poden portar també a les deixalleries fixes de la Mancomunitat (Aiguafreda, Malla i Taradell) i a la deixalleria mòbil quan fa estada als diversos municipis durant l'any.


 

Categories: 

Relacionats

Article

Vuit, dels 13 pobles que formen la Mancomunitat La Plana, comptaran amb el nou sistema de recollida amb cubells amb xip a finals d’any per poder estar preparats per pagar una “taxa justa”.

Notícia

La campanya també vol agrair la corresponsabilitat i compromís per cuidar l’entorn als habitants del territori de la Manco, que han generat un 30% menys de residus per habitant i per dia que la mitja catalana.

Notícia

L’ampliació de 4 a 10 centres educatius participants en el Projecte Olinet ha permès recollir 1.851 litres d’oli usat durant 2023. La xifra duplica de llarg els 733 litres aconseguits l’any anterior

Butlletí