Butlletí 355 - Sladjana Mijatovic: “El 2050 l’economia ha de ser totalment circular a Amsterdam i a tots els Països Baixos”

31-07-2018 al 03-09-2018

Fes clic aquí si tens problemes per visualitzar la plana Twitter Facebook YouTube

 

Butlletí 355 - Sladjana Mijatovic: “El 2050 l’economia ha de ser totalment circular a Amsterdam i a tots els Països Baixos”

 
  31-07-2018 al 03-09-2018  
 

REFLEXIÓ   |   NOTÍCIES   |   RECURSOS   |   BONES PRÀCTIQUES   |   ESPECIALS  
AGENDA

 
Reflexió
 

Entrevista

 
 

Sladjana Mijatovic: “El 2050 l’economia ha de ser totalment circular a Amsterdam i a tots els Països Baixos”

03/09/2018

 
 

La ciutat d’Amsterdam es la més ambiciosa del món pel que fa a l’impuls de la transició cap a una economia circular. Sostenible ha entrevistat Sladjana Mijatovic, que des del 2014 treballa per a l'Oficina de Tecnologia com a Responsable d'Innovació Circular d’Amsterdam. Sladjana Mijatovic ens explica quins objectius s’ha marcat la ciutat en aquest terreny, en què consisteix  la seva estratègia i com l’està desplegant en diferents àmbits, projectes, i iniciatives.

 
 

Com podem netejar l’aire que respirem?

15/08/2018

 
 

L’aire de Barcelona és dels més insalubres de tot l’estat. Principalment, l’aire de les grans ciutats conté massa òxid de nitrogen. Es tracta de partícules microscòpiques molt perjudicials per a la salut que en un 70% són provocades pels tubs d’escapament dels cotxes. Aquestes partícules agreugen les malalties respiratòries i cardiovasculars. L’ambientòleg i professor d’investigació Xavier Querol indica el camí per aconseguir un aire net a les ciutats

 
 

Reportatges

 
 

L'anomenada "última zona gelada" de l'Àrtic es trenca per primera vegada

 
 

El gel marí més antic i gruixut de l'oceà Àrtic s'ha trencat per primera vegada des que hi ha registres. La trencadissa s'ha produït en dues ocasions aquest any, segons ha publicat aquesta setmana el diari The Guardian. L'última, a principis d'agost, ha estat la més gran. Les prediccions indiquen que el gel de l'oceà Àrtic desapareixerà del tot a l'estiu en algun moment entre el 2030 i el 2050.

 
 

Opinions

 
 

La salut a l'agenda 2030: una oportunitat per millorar l'accés

03/09/2018
Evangelina Martich

L'OMS estima que al món 400 milions de persones no tenen accés a serveis sanitaris, i que una de cada no té accés als medicaments que necessita. La nova agenda global 2030 representa una oportunitat única que col·loca la salut com un element transversal i necessari per assolir les altres metes. Com? Universalitzant l'accés a la salut per contrarestar aquestes grans iniquitats.

Aigua de l’aixeta quilòmetre zero
 

08/08/2018
Joana Diaz

Sembla una redundància però no ho és. Intuïm que quelcom te més valor si és quilòmetre zero, encara que no quedi massa clar quin és aquest valor. És com si per vacances no dius que et quedes a casa sinó que faràs “housing”. Sigui com sigui, l’expressió “quilòmetre zero” comença a resultar més còmica que transformadora.

 
Notícies
 

Viure a prop d'espais verds urbans disminueix el risc de càncer de mama

29/08/2018
Per contra, la proximitat a zones agrícoles es relaciona amb més risc de patir aquest càncer

 
 

Un nou estudi de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) ha analitzat per primera vegada la seva relació amb el càncer de mama. Més de 3.600 dones a Espanya han participat en aquesta recerca que conclou que les dones que viuen a prop d'espais verds urbans, com parcs i jardins, tenen menys risc de patir càncer de mama. Per contra l’estudi admet una associació entre el càncer de mama i els espais agrícoles, estudis previs suggereixen que aquest vincle es deu a l'ús dels pesticides a l'agricultura,

 
 

Estudiants de Madrid i Barcelona revelaran la qualitat de l’aire buscant líquens sensibles a la contaminació

31/07/2018
GBIF Espanya i el Real Jardín Botánico de Madrid, el CREAF i l’Institut de Ciències del Mar de Barcelona, llancen el projecte LiquenCity

 
 

A l’inici de la revolució industrial s’usaven canaris a les mines per detectar fuites de gas invisibles. Avui en dia, la contaminació de l’aire que respirem també és un problema invisible, però els científics utilitzen altres éssers vius per detectar-la: els líquens. Per això, GBIF Espanya i el Real Jardín Botánico (RJB-CSIC) de Madrid, el CREAF i l’Institut de Ciències del Mar  (ICM-CSIC) de Barcelona, llancen el projecte LiquenCity.

 
 

Barcelona redueix l’oferta alimentària als senglars per evitar incidències en zona urbana

03/09/2018

Barcelona ha elaborat un Pla d’Acció amb l’objectiu d’evitar l’accés dels senglars al nucli urbà de Barcelona. L’àmbit d’actuació és la franja compresa pels barris de muntanya limítrofs amb Collserola i els barris que formen part dels districtes de Les Corts, Sarrià-Sant Gervasi, Gràcia, Horta-Guinardó i Nou Barris.

Lleida recupera els Aiguamolls de Rufea i en potencia l’ús públic
 

02/09/2018

L’Ajuntament de Lleida iniciarà al setembre la recuperació dels Aiguamolls de Rufea amb un projecte de millora ambiental que potenciarà el seu ús públic. El projecte pretén treure el màxim interès natural, especialment per a usos naturalistes i educatius i, donada l’envergadura del projecte, s’ha estructurat en dos fases. 

 
 

Controlar les espècies exòtiques per afavorir les autòctones

01/09/2018

  L'Ajuntament de Parets ha signat un conveni de col·laboració amb el Grup de Recerca de l’Escola de la Natura de Parets (GRENP), l’encarregada d’investigar i fer recerca sobre la vessant d’amfibis i rèptils.

Dimiteix el ministre d’ecologia francès: ‘No em vull mentir més’

28/08/2018

Hulot havia denunciat la incidència dels grups de pressió en les polítiques de medi ambient i el model liberal existent. Ha afirmat en l’entrevista a l’emissora France Inter que està decebut per la incapacitat per canviar ‘el model dominant liberal que està destruint el medi ambient’.

 
 

Cardedeu presenta una eina pionera per calcular els costos de producció de cultius agroecològics

26/08/2018

L'eina informàtica COL (Càlcul Orgànic Local) neix de la demanada de productors locals d'analitzar els costos de producció i la viabilitat de set cultius d'horta. 

Nova aula d'educació ambiental a Can Zam
 

24/08/2018

Des del passat 11 de juny s'estan fent les obres per construir l'Aula d'Educació Ambiental del parc de Can Zam a Santa Coloma de Gramenet. És el setè equipament metropolità d'aquestes característiques.

 
 

Neixen les primeres tortugues babaues procedents de la posta de la platja de Sant Simó de Mataró

07/08/2018

Les primeres cries procedents de la posta de 173 ous que una tortuga babaua (Caretta caretta) va fer el 15 de juny a la platja de Sant Simó de Mataró han començat a néixer.

La llúdriga torna a la Riera de Merlès

 

04/08/2018

Exemplars de llúdriga han estat vistos a la Riera de Merlès en el que suposa la confirmació de la tornada d’aquesta espècie a la zona. Es calcula que hi ha 3 o 4 exemplars que es mouen en un tram d’uns 26 quilòmetres.
 

 
 

El Parc Natural del Delta de l'Ebre i sis municipis  distribueixen 6.500 gots reutilitzables per esdeveniments lúdics

02/08/2018

El Parc Natural del Delta de l’Ebre i sis municipis del seu àmbit,  han lliurat 6.500 gots reutilitzables a bars, establiments i guinguetes de la platja. L’objectiu és promoure l’estalvi de residus en festes majors, fires i esdeveniments lúdics, facilitant l’ús d’aquests elements reutilitzables.

Es presenta l’avanç del Pla Especial del riu Ripoll, un document que defineix el model de gestió d’aquest espai fluvial

02/08/2018

El text identifica el riu com un espai cultural en el qual cal incidir sobre tres línies estratègiques: els usos socials, els valors ambientals i el potencial productiu, tenint en compte tres elements: els enclavaments, les traces i les àrees.

 
 

Barcelona s’incorpora al programa CitiesWithNature
 

02/08/2018

L’Ajuntament de Barcelona és un dels primers membres de la plataforma, fet que li suposa el reconeixement de "CitiesWithNature Pioneer". CitiesWithNature és una plataforma global que connecta ciutats i altres governs subnacionals, amb l’objectiu de compartir i intercanviar bones pràctiques en la incorporació i la millora de la natura a les ciutats.

Les temperatures moderades i extremes podrien augmentar el risc d'accidents de treball

01/08/2018

Treballar amb temperatures de moderades a extremes podria augmentar el risc de patir un accident laboral. És la principal conclusió d'un estudi de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), que ha analitzat les dades dels prop de 16 milions d'accidents de treball que han tingut lloc a Espanya durant un període de 20 anys.

 

 

 

Més Notícies

 
 

Agricultura

 
 

Combatre les plagues del horts amb depredadors naturals a La Garriga

 

 

 

Aigua

 
 

Un total de 5.629 estudiants han participat aquest curs en el programa educatiu “Descobreix el riu” a la conca del Besòs

La xarxa municipal d'aigua de Tordera, controlada a distància les 24 hores del dia, els 365 dies de l'any

 
 

La Diputació de València i la Politècnica treballen en una guia per a conèixer el cost real del subministrament d'aigua potable en els municipis

 

 

 

Biodiversitat

 
 

Sant Vicenç de Montalt assaja mètodes biològics per al control de les plagues

Una tortuga babaua ha niat a la platja de Premià de Mar

 

 

 

Contaminació

 
 

Lleida intensificarà les mesures per rebaixar l’exposició al soroll

 

 

 

 

Energia

 
 

Enllumenat amb la darrera tecnologia a Caldes de Montbui

Conveni de col·laboració entre l'Ajuntament de El Masnou i Ecoserveis per promoure l'estalvi energètic

 
 

Una desena d'habitatges passa per una auditoria energètica a Montcada i Reixac

El passeig marítim de Premià de Mar s'il·lumina amb fanals solars

 
 

Es posa en funcionament una instal·lació de plaques solars a Vilassar de Dalt

 

 

Mobilitat

 
 

Artés subvencionarà la compra de bicicletes elèctriques

Sabadell implanta noves mesures per avançar en la millora de la mobilitat als entorns escolars

 
 

El Gremi de tallers de Sabadell i província reconeix la trajectòria del Centre de Recursos del Vehicle Elèctric

Del centre de Caldes de Montbui al polígon industrial la Borda, a peu i en bicicleta

 
 

Canyelles instal·la la primera estació de recàrrega per a vehicles elèctrics

La Policia d'Alella renova el parc mòbil amb vehicles ecològics

 
 

Prioritzar la mobilitat sostenible a Cornellà de Llobregat

 

 

 

Parcs naturals/Paisatge

 
 

Un sistema de drons reforçarà la seguretat contra el foc en paratges valencians

El Parc Rural del Montserrat comença a caminar

 
 

Neix la Xarxa de promoció del paisatge Agroforestal de Sant Mateu de Bages, Navàs i Fonollosa

La Diputació de Tarragona col·labora amb el Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l'Ebre en la lluita contra la mosca negra al riu Ebre

 

 

 

Reciclatge/Residus

 
 

Olius estrena el sistema porta a porta, però manté els contenidors a les zones rurals

Vallbona d'Anoia comptarà amb 25 bancs ecodissenyats de plàstic reciclat

 
 

Nou servei mancomunat per reciclar l'oli vegetal a la Plana d'Osona

No recollir ni reciclar bé els envasos suposa una despesa extra de 34.000 anuals a Santa Perpètua de Mogoda

 
 

Campanya municipal per augmentar la recollida selectiva a Montcada i Reixac

L'ajuntament de València i Ecoembes amplien la recollida de residus de l'hoteleria "porta a porta"

 
 

Ocata estrena el nou sistema de recollida porta a porta de paper i cartró per als comerços

Més recollida selectiva i menys materials impropis en la recollida d'escombraries porta a porta a Arenys de Munt

 

 

 

Smart cities/Planificació urbana

 
 

Reus i Tarragona treballaran units en iniciatives socials i sostenibles i per impulsar projectes intel·ligents de territori

 

 

 

 

Recursos
 

Foc al bosc, l'aplicació per conscienciar de les conseqüències dels incendis forestals

Facilita la visualització de la distribució i abast territorial dels focs que ha patit el Catalunya els últims 30 anys i veure l'evolució posterior de l'àrea afectada

La qualitat de l'aire que respirem

 

La presència a l'aire de contaminants pot perjudicar la salut de les persones, afectar el medi ambient i, en definitiva, reduir la qualitat de vida. Conèixer l'estat de la qualitat de l'aire és un objectiu essencial per tal de garantir el dret que tots tenim a respirar un aire net. 


 

 
 

Curtmetratge de Street Films sobre l’experiència de les “Superilles” a Barcelona

Streetfilms és un col·lectiu que produeix curtmetratges per documentar els espais públics a les ciutats del món. En aquest documental aprofundeix en el concepte de superilles de Barcelona.

30 anys, 30 mirades.

El documental sobre els 30 anys del Consorci Besòs Tordera

El 29 de febrer de 1988 es va fundar el Consorci. Enguany es compleixen 30 anys i, per a l’ocasió, s’han realitzat 30 entrevistes a professionals i personalitats d’àmbits ben diversos, però amb alguna vinculació amb els entorns fluvials de les conques del Besòs i la Tordera.

 

 

 

 

Visor de la qualitat de l'aire a la metròpolis Barcelona

 
 

El visor de la qualitat de l'aire metropolità és una nova eina disponible al web de l'AMB que permet a la ciutadania conèixer els nivells dels tres principals contaminants atmosfèrics, l'NO2, les partícules PM10 i l'ozó O3. Els usuaris poden consultar de manera interactiva i fàcil els nivells de pol·lució en el moment actual, l'evolució dels últims cinc dies i el pronòstic que fa l'AMB dels diferents contaminants per a les següents dues jornades.

 

 

 

 

 

Més Recursos

 
 

Deuwatts: Custòdia del territori

Vint anys de l'evolució de la vida vegetal a la Terra

 
 

Al rebuig no hi va tot

 

 

Bones Pràctiques
 

S'instal·len biòtops al litoral metropolità

Aquest mes de juliol l'AMB ha instal·lat un total de 8 biòtops aprofitant l'abalisament anual de la costa en temporada alta. La col·locació de boies a 200 metres de la platja ha servit per introduir aquesta mena d'esculls artificials per potenciar la biodiversitat marina.

 

 

El Museu de Ciències Naturals tindrà una coberta verda

Projectada per a la primavera de l’any 2019, la nova superfície enjardinada de 7.100 metres quadrats del museu esdevindrà un espai d’observació, estudi i investigació lligat a la natura i al paisatge mediterrani.

 

 

 
 

Neix el Butlletí informatiu de L'Observatori de la Tordera
 

L’Observatori de la Tordera és un projecte interdisciplinari que neix el 1996 en el què participen l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la UAB en col·laboració amb la Diputació de Barcelona i els ajuntaments de Sant Celoni, d’Hostalric, Santa Maria de Palautordera i d’Arbúcies.

 

 

Convocat el 10è concurs de fotografia del Parc de la Serralada Litoral

Com a l'edició anterior hi ha dues categories, una per al públic en general, i una altra per a nens i nenes fins a 12 anys. El tema d'aquesta convocatòria és únic: "Un color del parc". Es poden presentar fins un màxim de 4 fotografies fins a les 23.55 hores del 15 d'octubre de 2018.

 

 

 
 

Projecte d'intercanvi cultural al voltant dels residus amb l'escola El Gurri

L'escola El Gurri de Mont-rodon, a Taradell, ha participat en un projecte d'intercanvi cultural amb escoles de Bolívia. El projecte, liderat per la Mancomunitat La Plana en coordinació amb l'Agència de Residus de Catalunya, s'ha dut a terme durant els mesos de maig i juny de 2018 i ha consistit en l'intercanvi de vídeos entre escoles dels dos països.

 

Catalunya posa en circulació per primer cop un bus autònom a vuit municipis

La Generalitat de Catalunya i l'Associació de municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà presenten la prova pilot que permetrà la circulació real d'un bus sense conductor. La gira començarà el 7 de setembre a Sant Cugat del Vallès i també es durà a terme a Terrassa, Sabadell, Girona, Reus, El Vendrell, Martorell i Vic.

 

 
 

Més Bones Pràctiques

 
 

Les platges de Viladecans, el tresor de la costa barcelonina

Lliurament de l’estudi del potencial fotovoltaic per autoconsum en els edificis municipals de Sant Boi de Llobregat

 
 

Els Pressupostos Participatius de Martorell decideixen crear dos parcs singulars i dues propostes ambientals

El nou Pla de Mobilitat Urbana: cap a un Sant Boi més sostenible

 
 

La Dada

 
 

El 40% dels residus municipals ja es recullen selectivament

 
 

La generació de residus municipals augmenta l’any 2017 un 3,3% respecte el 2016, tot i que el seu creixement és inferior al del producte interior brut català i la recollida selectiva té l’increment més alt de l’últim lustre, de més de 100.000 tones, un 7%, atribuïble a una major conscienciació ciutadana, a l’efecte de les campanyes de sensibilització, a l’augment dels ajuts als ens locals per al foment de la separació, a la implantació de sistemes més eficients i a la pujada del cànon dels residus.

 

 
Especials
 

Setmana Europea per a la Prevenció de Residus

La Setmana Europea de la Prevenció de Residus té com a objectiu organitzar durant una mateixa setmana i arreu d'Europa, accions de sensibilització sobre la prevenció de residus. És una Setmana Europea per donar a conèixer estratègies de reducció de residus i la política de la Unió Europea i dels seus Estats membres en aquesta matèria; fomentar accions sostenibles per reduir els residus arreu d'Europa; fer públic les tasques dutes a terme pels diversos actors mitjançant exemples concrets de reducció de residus i fer canviar el comportament quotidià dels europeus (consum, producció).
Amb aquest especial, Sostenible.cat i la Xarxa donem suport a les accions del món local durant la setmana i a difondre accions per reduir els residus.

Setmana Europea de la Mobilitat
 

Del 16 al 22 de setembre se celebra a Catalunya la Setmana Europea de la Mobilitat, i un any més el món local s'aboca a organitzar activitats per promoure hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables, amb especial èmfasi enguany en la recuperació plena del Dia sense Cotxes.
La Setmana de la Mobilitat promou hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables com són els desplaçaments a peu, en bicicleta, en transport públic o amb vehicle elèctric, per tal devisualitzar els canvis possibles en l’ús de l’espai públic, millorar la qualitat de l’aire i la reducció de la contaminació. 
Podeu consultar l'agenda d'activitats de la Setmana.
 

 
Agenda
 

03/09/2018

Curs: Diversitat i Ecologia de la Vegetació d’Alta Muntanya

17/09/2018

Global Power & Energy Exhibition (GPEX) a Barcelona

 
 

17/09/2018

Curs ONLINE Gestió Ambiental Empresa (2a edició)

18/09/2018

Seminari de preparació de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus 2018

 
 

20/09/2018

Millors pràctiques ambientals, indicadors i benchmark en el sector de l’Administració pública

21/09/2018

Parkin(ing) Day

 
 

21/09/2018

La Font Màgica de Montjuïc

22/09/2018

ABAIXA'T ELS FUMS: cursa de transports

 
 

22/09/2018

ABAIXA'T ELS FUMS: vestim les nostres bicis i patinets

22/09/2018

ABAIXA'T ELS FUMS: 2a #MemeMobBCN

 
 

26/09/2018

Jornada: RECUPERACIÓ DE RIUS EN ÀREES URBANES. Aspectes ambientals, tècnics, econòmics i socials.

26/09/2018

Jornada "Producció de biogàs i biometà i les seves aplicacions energètiques"

 
 

26/09/2018

Respira a La Fàbrica del Sol

27/09/2018

La Font Màgica de Montjuïc

 
 

29/09/2018

SEMBRA NATURA: l'hort vertical

02/10/2018

Conferència Internacional de l'Aliança pel Clima 2018 a Barcelona

 
 

03/10/2018

Camins d'aigua: espais de trobada

05/10/2018

Els compostadors comunitaris de la Barceloneta

 
 

06/10/2018

Exposició "Actuem amb energia" a Canovelles

06/10/2018

Les clavegueres

 
 

08/10/2018

Recuwaste 2018

10/10/2018

L'art de visitar un jardí: el Parc de la Ciutadella

 
 

17/10/2018

Els batecs dels barris: tocant a sometent

18/10/2018

6a Fira de Biomassa de Catalunya i 1r Saló del Biogàs i tractament de purins

 
 

19/10/2018

Uns veïns ben vius a les Corts

20/10/2018

Setmana Bio per l'alimentació ecològica

 
 

27/10/2018

Redescobrim La Fàbrica del Sol

27/10/2018

La ciutat imaginada

 
 

28/10/2018

Visita il·lustrada a La Fàbrica del Sol

29/10/2018

Exposició Actuem amb Energia a Gavà

 
 

31/10/2018

Dia Mundial de les Ciutats a Barcelona

31/10/2018

L'energia ni es crea ni es destrueix, s'estalvia!

 
 

08/11/2018

II Congrés Català de Pobresa Energètica

 
 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Butlletins publicats

 

Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona

 
     

Twitter Facebook YouTube