Es presenta el moviment Esparreguera Neta

12/09/2018 - 08:54

Un grup de ciutadans s’organitza amb l'objectiu d'augmentar el nivell de civisme, promoure la utilització dels serveis de l’Ajuntament en matèria de gestió de residus, i controlar l’aplicació de les diferents normatives municipals sobre medi ambient, neteja viària, deixalleria i recollida de residus.

El moviment Esparreguera Neta es va presentar a l’Ateneu amb l’assistència una vintena de persones, que varen decidir tirar endavant el projecte de constituir-se com a associació. El grup ciutadà que Margarida Font va engegar fa un any i mig a través de les xarxes socials ha decidit fer un pas endavant per tenir més força a l’hora de lluitar contra l’incivisme. 

El col·lectiu compta ja amb una proposta d’estatuts i el proper 17 de setembre té prevista una altra reunió per decidir els càrrecs de president, secretari i tresorer. Margarida Font ha dit que “volem moure’ns i que això tiri endavant, espero que d’aquí surti un moviment ferm. Estic capficada en què el poble millori. Ja ho sé que nosaltres sols no podem fer-ho tot, però si empenyem podrem aconseguir coses importants”. 

Els objectius, tal com estan recollits a la proposta d’estatuts, són augmentar el nivell de civisme, promoure accions per tal que els ciutadans utilitzin els serveis que l’Ajuntament ofereix respecte a la deixalleria i a la gestió de residus i controlar l’aplicació de les diferents normatives municipals sobre medi ambient, neteja viària, deixalleria i recollida de residus. 

Segons les dades de 2017, només el 40% dels residus es separen, incloent-hi el volum que es porta a la deixalleria. Tot i així, hi ha fraccions on s’ha millorat: els impropis a l’orgànica han baixat del 20 al 13%, però és en els envasos on es llencen més residus que no pertoquen, un 34%.

El impulsors del moviment ja han mantingut una primera reunió amb l’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, i el regidor de Medi Ambient, Emmanuel Ortí. Rivas ha considerat que “és positiu que la societat civil s’organitzi, perquè empodera la ciutadania per exigir que l’administració acompleixi les seves obligacions al mateix temps que es genera consciència i convivència cívica. Un doble objectiu que podem compartir des de l’Ajuntament”. L’alcalde d’Esparreguera ha dit que la recollida de residus és la qüestió que més preocupa, després que el govern municipal hagi fet un esforç en millorar la neteja i, sobretot, la jardineria. 

Per la seva banda, el regidor de Medi Ambient, Emmanuel Ortí, ha avançat que s’està estudiant la possibilitat d’obrir les bosses d‘escombraries que es trobin a fora dels contenidors per intentar identificar els seus propietaris. “Hi ha d’altres municipis que ho han posat en marxa, però sorgeixen dubtes jurídics sobre la legalitat de la mesura, que ara estem estudiant”, diu Ortí. 

Per exemple, la presència d'impropis a la fracció d'envasos de plàstic i llaunes suposa una pèrdua d’aproximadament 20.000 euros anuals per a l’Ajuntament en concepte d’ingressos per venda d’aquesta fracció. 


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

Durant els mesos de setembre i octubre dues educadores recorreran els carrers i barris d’Esparreguera per incidir en la corresponsabilitat del veïnat i dels comerços en la gestió dels residus. La campanya inclou la realització d’enquestes, la difusió dels serveis municipals de gestió de residus i visites als establiments per aconseguir noves adhesions al servei de recollida de cartró comercial

Article

El tema del concurs és “OBJECTIU ZERO RESIDUS. REDUÏM, RECICLEM, REUTILITZEM”.

Butlletí