Guia Pràctica "Com planificar projectes de custòdia per adaptar-se al canvi climàtic en les regions vulnerables d'Espanya"

Font: Xarxa de Custòdia del Territori

12/09/2018 - 10:50

LIFE Montserrat

La Guia, elaborada per la Xarxa de Custòdia del Territori, consta d’un primer capítol on es facilita informació bàsica sobre el canvi climàtic i els seus principals impactes en la biodiversitat a les zones més vulnerables de l’estat espanyol. Es presenten unes matrius on es resumeixen els principals impactes segons les zones més vulnerables: regió mediterrània i regió muntanyosa, i segons els principals àmbits dels espais de custòdia, agrícoles, espais forestals (inclosa la superfície poblada d’arbres amb espècies forestals, prats, pastures, matollars), riberes i aiguamolls i espais marins i litorals. A partir d’aquesta informació prèvia i d’un benchmarking d’accions realitzat a escala internacional, nacional i local es desenvolupen 14 fitxes d’acció susceptibles de ser aplicades en projectes de custòdia.

En el tercer capítol de la guia s’explica com incorporar l’adaptació al canvi climàtic en els plans de gestió dels projectes de custòdia. Es proposa el desglossament del contingut d’un document de planificació; també es proposa com s’ha de tractar i incorporar el canvi climàtic i l’adaptació en els plans de gestió.

En el quart capítol s’analitzen 5 casos pràctics de projectes de custòdia a l’estat espanyol on s’ha incorporat l’adaptació al canvi climàtic. Primer es descriuen els objectius del projecte en qüestió, els agents implicats, el cost, com s’ha finançat, entre altre informació general del projecte. També s’analitza en detall a quina fase o fases del projecte s’han incorporat elements d’adaptació al canvi climàtic. Concretament s’analitzen els següents projectes:

- Adopció del riu Congost i de la riera de la Carbonell a les Franqueses del Vallès i Canovelles. Un projecte d’Associació Hàbitats.
- Reserva Ornitológica San Miguel. Un projecte de SEO BirdLife.
- LIFE Montserrat. Un projecte de Fundació Catalunya La Pedrera.
- LIFE + Club de Fincas por la Conservación del Oeste Ibérico. Un projecte de Fundación Naturaleza y Hombre.
- Recuperando nuestros bosques autóctonos cantábricos. Un projecte de Fundación Lurgaia.
Reserva Ornitológica San Miguel. Autor M A Murillo Latorre

 

Categories: 

Relacionats

Article

La Diputació de Barcelona ha presentat el mapa amb el grau de vulnerabilitat a la sequera dels boscos de la Xarxa de Parcs Naturals, que mostra que el 29% veuran agreujats de forma significativa la mortalitat per estrès hídric entre els anys 2040 i 2050.​

Article

La "Guia pràctica dels acords de custòdia del territori. Marc teòric i opcions jurídiques a Catalunya" vol aportar una visió general de la custòdia del territori i de com funcionen les diverses opcions jurídiques per formalitzar acords de custòdia, el principal instrument per desplegar aquesta estratègia de conservació de la natura.

Article

Emboscades. Dones i bosc és una proposta expositiva pretén visibilitzar el paper de les dones en la gestió dels boscos del nostre país.

Butlletí