Altafulla instal·la set biòtops més i ja en suma un total de 28 al seu litoral

06/07/2017 - 12:04

La idea, que ja fa cinc anys que s'està duent a terme a les platges de diversos municipis de la Costa Daurada, té l’objectiu de preservar aquelles espècies marines i vegetals que viuen a pocs metres de la sorra i recuperar així un ecosistema que s'ha anat perdent en les últimes dècades per l'excés de pesca i el tractament agressiu del fons marí.

A uns 300 metres de la sorra, a l’altura del Club Marítim d'Altafulla, es van instal·lar el passat 4 de juliol set biòtops ecològics que pretenen recuperar la fauna i flora marina en un espai orfe de roques i una gran massa de sorra com a fons marí.

Amb la instal·lació d’aquests set biòtops, Altafulla ja en suma un total de 28 unitats, de les 103 que hi ha repartides entre Torredembarra, l’Ametlla de Mar, Salou, Tarragona i l’Hospitalet de l’Infant. Estan fets de ciment marí i carbonat de calci, pesen entre 1.500 i 2.500 quilos i tenen una alçada d’entre un metre i mig i dos. Se submergeixen a uns sis metres de profunditat per atraure peixos i crustacis que viuen a prop de la costa. La intenció, segons Miquel Rota, creador de les boies ecològiques és “seguir exportant aquesta recuperació biològica a més platges de la Costa Daurada” amb el suport de Repsol, qui patrocina les boies, i la complicitat dels ajuntaments, com és el cas d’Altafulla.

D’altra banda a Altafulla, també s'ha instal·lat un biòtop a la zona verda situada a l’inici del passeig de Botigues de Mar “perquè els visitants puguin veure què s'hi posa al mar i quina finalitat té”, ha remarcat l’alcalde d’Altafulla, Fèlix Alonso. Juntament amb aquesta escultura de Miquel Rota hi ha una explicació de la seva funcionalitat. A banda d'aquesta acció mediambiental, també té una finalitat educativa i per això es convida a les escoles a què visitin la zona, coneguin els biòtops i la seva funcionalitat i agafin consciència del que hi ha sota al mar. De fet, els alumnes de la Portalada i El Roquissar ja han tingut l'oportunitat de visitar-los.


 


 

Municipis: 
Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Notícia
L'AMB constata que les platges metropolitanes estan perdent sorra

El servei de platges de l'AMB constata que el litoral metropolità s'està reduint, ja que s'ha detectat una regressió important i accelerada d'algunes platges metropolitanes al llarg dels últims anys. Una de les situacions més preocupants es troba a Montgat, municipi que ha perdut més de la meitat de les platges en els últims anys, tant en longitud com en superfície de sorra.

Article
Els plàstics són la matèria predominant, amb un 42,7 %, seguits de les fustes i la vegetació

El 2017 el Servei de Neteja del Litoral de l’Agència Balear de l’Aigua i la Qualitat Ambiental (Abaqua) ha recollit 44.263,07 kg de residus del litoral de les Illes Balears. Això significa que, de mitjana, s’han tret de la mar 467,9 kg diaris de residus entre el 30 de juny i el 30 de setembre.

Article

El Conveni de Barcelona converteix aquesta franja marítima, un espai d’alt valor ecològic on abunden dofins, rorquals o catxalots, en una Zona Especialment Protegida d’Importància per al Mediterrani (ZEPIM).

Butlletí