Augmenta el nombre de plaguicides disruptors endocrins en els aliments

Font: Ecodiari

18/06/2018 - 12:34

Ecologistes en Acció publica el nou report "Directo a tus hormones. Guía de alimentos disruptores". | Els aliments a l'Estat contenen pel cap baix 38 plaguicides amb capacitat d'alterar el sistema hormonal.

L'edició de 2018 del reportatge Directo a tus hormonas. Guía de alimentos disruptores, d'Ecologistes en Acció, alerta de l'elevada presència de residus de plaguicides en aliments a partir de les dades de l'Agència Espanyola de Consum, Seguretat Alimentària i Nutrició (AECOSAN).

El reportatge posa el focus en un tipus concret de plaguicides, els disruptors endocrins (també coneguts com EDC), que tenen capacitat d'alterar el funcionament normal del sistema hormonal tant d'éssers humans com d'animals.

Pel cap baix 38 plaguicides disruptors endocrins contaminaven els aliments de l'Estat espanyol l'any 2015, xifra superior als 33 trobats l'any anterior. Els dos aliments amb major nombre de plaguicides van ser els tomàquets i els pebrots, amb mostres contenien residus de 37 plaguicides diferents,16 dels quals contaminants hormonals.

El report d'Ecologistes en Acció alerta de l'elevada presència de residus de plaguicides en aliments. Foto: @ecologistes.

 

L'exposició de la població a aquests tòxics es relaciona amb malalties i danys a la salut amb incidències, que han crescut en les últimes dècades, com la pèrdua de fertilitat, malformacions congènites, diabetis, obesitat, danys en el sistema immune, autisme, síndrome d'hiperactivitat i diversos tipus de càncer com el de mama, pròstata, testicles o tiroide.

El Reglament Europeu 1107/2009 prohibeix expressament l'ús de plaguicides que puguin afectar el sistema hormonal. Per desgràcia, els criteris recentment aprovats  per definir quins plaguicides són disruptors endocrins, estableixen un nivell de prova tan elevat per a identificar una substància com a disruptora endocrina que molt poques substàncies actives amb propietats d'alteració endocrina seran prohibides. Per tant, no compleixen el seu objectiu de protegir la salut de la població i el medi ambient.

Com que no se'ls considera disruptors endocrins, aquests plaguicides es troben en els aliments per sota d'un límit legal, una cosa inadequada per a aquest tipus de substàncies, ja que qualsevol mínima quantitat comporta un perill. Aquest perill pot multiplicar-se per l'acció combinada de les desenes de plaguicides trobats en alguns aliments.

Ecologistes en Acció demana al Govern espanyol que adopti mesures davant el fracàs de la Comissió Europea per a desenvolupar criteris que identifiquin totes les substàncies EDC, aconsella un canvi de rumb cap a formes de produir aliments ecològicament sostenibles i socialment justes i aporta un seguit de consells individuals per a evitar, en la mesura del possible, els plaguicides disruptors endocrins en els aliments.


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

El segon informe sobre els impactes, les vulnerabilitats i l’adaptació dels Pirineus al canvi climàtic estableix recomanacions per adaptar el territori a unes projeccions climàtiques que apunten a un augment de la temperatura a muntanya de més de 4ºC  graus a finals de segle i a la pèrdua de la meitat de l’espessor de la neu a 1.800 m d’alçada cap a 2050.  L’informe detalla recomanacions per a cadascun dels sectors d'activitat més afectats: el turisme, l'agricultura i la ramaderia, la silvicultura, la gestió de l'aigua, la biodiversitat i els ecosistemes, els riscos naturals, la salut humana i les infraestructures, la indústria i la producció d'energia.

Article

El passat 27 d'octubre el Casal de Calaf va acollir una xerrada sobre menjadors escolars ecològics i de proximitat. El públic assistent va poder escoltar l'experiència dels membres de la cooperativa Doble Via, Gabor Smit i David Martínez, una cooperativa que gestiona diferents menjadors escolars amb uns criteris ecològics i de compra de productes de proximitat i del tècnic de l'Ajuntament de Navàs, Jordi Almiñana.

Butlletí