Augmenta el nombre de plaguicides disruptors endocrins en els aliments

Font: Ecodiari

18/06/2018 - 12:34

Ecologistes en Acció publica el nou report "Directo a tus hormones. Guía de alimentos disruptores". | Els aliments a l'Estat contenen pel cap baix 38 plaguicides amb capacitat d'alterar el sistema hormonal.

L'edició de 2018 del reportatge Directo a tus hormonas. Guía de alimentos disruptores, d'Ecologistes en Acció, alerta de l'elevada presència de residus de plaguicides en aliments a partir de les dades de l'Agència Espanyola de Consum, Seguretat Alimentària i Nutrició (AECOSAN).

El reportatge posa el focus en un tipus concret de plaguicides, els disruptors endocrins (també coneguts com EDC), que tenen capacitat d'alterar el funcionament normal del sistema hormonal tant d'éssers humans com d'animals.

Pel cap baix 38 plaguicides disruptors endocrins contaminaven els aliments de l'Estat espanyol l'any 2015, xifra superior als 33 trobats l'any anterior. Els dos aliments amb major nombre de plaguicides van ser els tomàquets i els pebrots, amb mostres contenien residus de 37 plaguicides diferents,16 dels quals contaminants hormonals.

El report d'Ecologistes en Acció alerta de l'elevada presència de residus de plaguicides en aliments. Foto: @ecologistes.

 

L'exposició de la població a aquests tòxics es relaciona amb malalties i danys a la salut amb incidències, que han crescut en les últimes dècades, com la pèrdua de fertilitat, malformacions congènites, diabetis, obesitat, danys en el sistema immune, autisme, síndrome d'hiperactivitat i diversos tipus de càncer com el de mama, pròstata, testicles o tiroide.

El Reglament Europeu 1107/2009 prohibeix expressament l'ús de plaguicides que puguin afectar el sistema hormonal. Per desgràcia, els criteris recentment aprovats  per definir quins plaguicides són disruptors endocrins, estableixen un nivell de prova tan elevat per a identificar una substància com a disruptora endocrina que molt poques substàncies actives amb propietats d'alteració endocrina seran prohibides. Per tant, no compleixen el seu objectiu de protegir la salut de la població i el medi ambient.

Com que no se'ls considera disruptors endocrins, aquests plaguicides es troben en els aliments per sota d'un límit legal, una cosa inadequada per a aquest tipus de substàncies, ja que qualsevol mínima quantitat comporta un perill. Aquest perill pot multiplicar-se per l'acció combinada de les desenes de plaguicides trobats en alguns aliments.

Ecologistes en Acció demana al Govern espanyol que adopti mesures davant el fracàs de la Comissió Europea per a desenvolupar criteris que identifiquin totes les substàncies EDC, aconsella un canvi de rumb cap a formes de produir aliments ecològicament sostenibles i socialment justes i aporta un seguit de consells individuals per a evitar, en la mesura del possible, els plaguicides disruptors endocrins en els aliments.


 

Categories: 

Relacionats

Entrevista

Va néixer a Sabadell però viu al Baix Empordà. És professora d’universitat, ha donat classes a la Universitat de Girona, a la UAB i des de fa 9 anys a la UPF. També ha fet de periodista. Ara mateix dirigeix el màster en Estudis Internacionals sobre Mitjans, Poder i Diferència. És co-directora de l’UPF-Centre for Animal Ethics i la directora del projecte de recerca THINKClima que investiga el paper que tenen els grups d’interès en el coneixement que rebem sobre el canvi climàtic.

Entrevista

 

La nostra salut depèn de com dissenyem les ciutats. Hem volgut parlar amb Glòria Carrasco, investigadora de ISGlobal, especialitzada en salut pública, per saber què és una ciutat saludable i com podem dissenyar ciutats on les persones pugin viure bé i estar sanes. L'entrevista va tenir lloc en el marc d'una jornada dins el projecte Enlaira't, de la plataforma Qualitat de l'Aire.

Butlletí