Avià ha guanyat el premi Conama en la categoria pobles de menys de 5.000 habitants

La Mancomunitat de Municipis Berguedans per a la Biomassa a rebut un Accéssit

Font: Diputació de Barcelona

25/11/2018 - 19:05

Avià ha guanyat el premi Conama en la categoria pobles de menys de 5.000 habitants. Es tracta del guardó més important dins de l'Estat Espanyol en l'àmbit de la sostenibilitat. L'entrega del premi es farà efectiva el proper dilluns 26 de Novembre, durant el congrés Nacional de Medi Ambient de Madrid.

El projecte presentat per Avià al concurs busca reduir un 70% de reducció en les emissions de gasos d'efecte hivernacle en comparació dels nivells de 1990, un 70% de participació en el consum d'energia renovable; i assolir un estalvi d'energia del 60%. Durant els tres anys que porta executant-se ha aconseguit assolir els objectius de la UE pel 2030 d'estalvi energètic per a l'administració pública i, en el cas dels privats, s'han reduït un 20% les emissions.

El model Avià preveu accions específiques per reduir les emissions i millorar la sostenibilitat. Les mesures prioritzen la implementació de mesures d'estalvi d'emissions d'energia en un temps rècord; i inclouen ordenances per incentivar als ciutadans i l'escola del poble per reduir les emissions a través de diferents beneficis i bonificacions fiscals. També preveu contractar a una empresa 100% d'energia renovable per a tota l'electricitat pública; subsidiar les inversions d'eficiència energètica privades i comercials; així com la modificació del reglament de planificació urbana (POUM) per eliminar certes restriccions en la instal·lació de panells solars i en la insolació externa d'edificis.La intenció és que el model d'Avià es pugui aplicar a altres municipis. En el marc del congrés mediambiental de Madrid, Avià participarà com a ponent en les conferències organitzades els dies 26 i 28.

Guanyadors de la categoria "Entre 5.000 i 30.000 habitants"

El primer premi en aquesta categoria ha estat per a l'Ajuntament del Boalo (Madrid) pel seu projecte "Estratègia d'Economia Circular, Residu Zero i Desenvolupament Sostenible", aplicat al municipi des de 2015. Algunes de les accions que inclou el projecte són: manteniment de ramats municipals, foment del compostatge i la creació d'horts socials.

En aquesta categoria, també ha rebut un accéssit la Mancomunitat de Municipis Berguedans per a la Biomassa de Barcelona pel seu model de gestió forestal conjunta que ha permès instal·lar calderes de biomassa alimentades per restes fusters de la zona i donar calor a un col·legi, una piscina coberta i una residència d'ancians de la regió.

Cal destacar que la Diputació de Barcelona ha participat a Conama 2018, el Congrés Nacional de Medi Ambient que se celebra des de dilluns 26 fins dijous 29 de novembre al Palacio Municipal de Congresos de Madrid sota el lema Rumb 20.30. La Diputació de Barcelona participa en el certamen amb un estand propi que enguany proposa un activitat participativa oberta a tots els públics: un escape roomsobre canvi climàtic, Sea Level Rise Room, que en clau d’educació ambiental presentarà continguts sobre la adaptació dels municipis al canvi climàtic i sobre la resiliència de les ciutats i els pobles.

Conama és una trobada biennal que, des de la seva primera edició, el 1992, s'ha convertit en l'esdeveniment ambiental de referència a l’Estat espanyol en matèria de sostenibilitat. La Diputació de Barcelona participa amb un estand propi en el qual hi acull la representació de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).

Amb més de 7.000 participants en la seva última edició i una xarxa de més de 450 institucions col·laboradores, Conama és una cita imprescindible per el networking ambiental, la posada en comú de coneixements i experiències i la creació de xarxes de col·laboració entre actors diversos que treballen pel desenvolupament sostenible.


 

Relacionats

Notícia
Al llarg de quatre sessions, el contingut de les quals es pot trobar al web del Departament, s’han recollit els dèficits i les mancances a les què han de fer front usuaris de la bici, entitats i administracions i per les quals l’Estratègia haurà de proposar solucions. Durant el primer trimestre de 2019 tindran lloc diverses sessions de treball amb agents implicats per acabar de definir les propostes que s’inclouran en l’Estratègia de la bicicleta.
Notícia

En la seva 13a edició, l'informe de l'Administració Oceànica i Atmosfèrica dels Estats Units mostra que 2018 ha estat el segon any més càlid de què es té constància a l'Àrtic. L'informe mesura el canvi climàtic a la regió polar, mostrant l'increment de la temperatura de l'aire i dels oceans i el retrocés de la capa de gel, que està canviant el comportament dels animals que habiten la regió més septentrional del nostre planeta.

Notícia

En la 24a Cimera Mundial de les Nacions Unides contra el Canvi Climàtic, COP24, que se celebra aquests dies a Katowice, a més dels estats, hi participen les ciutats, actors clau en la lluita contra el canvi climàtic. El Pla Clima, guardonat com la millor iniciativa d’una ciutat europea contra el canvi climàtic, i l’operador elèctric metropolità, Barcelona Energia, són dues iniciatives municipals que es presenten en diferents sessions de treball a la cimera.

Butlletí