Barcelona, Cadis, Madrid, Pamplona i Saragossa s’uneixen per impulsar la transició energètica

28/06/2018 - 07:47

Les iniciatives que promouen l’energia verda i eficient i les bones pràctiques públiques demostren que un altre model energètic és possible. Aquestes cinc ciutats han impulsat de manera conjunta una declaració i un vídeo amb l’objectiu d’explicar els seus projectes i sumar més ciutats a aquest canvi de model energètic.

El model energètic que s’ha desenvolupat fins ara és perjudicial per al medi ambient i les persones, ja que es basa en l’ús de combustibles fòssils que generen emissions contaminants i són responsables del canvi climàtic. Així mateix, la generació d’electricitat està centralitzada, la qual cosa implica una forta dependència de l’exterior. Això fa que el sistema sigui ineficient i contribueixi a la pobresa energètica.

Per aquest motiu, algunes ciutats aposten per liderar un canvi de model basat en les energies renovables, l’estalvi, l’eficiència, la gestió de la demanda i una generació local distribuïda que situï la ciutadania al centre i asseguri l’accés a l’energia a tothom.

Barcelona, Cadis, Madrid, Pamplona i Saragossa són uns bons exemples d’aquest nou canvi de model: totes aquestes ciutats contracten energia verda; treballen per combatre les situacions de pobresa energètica, i promouen l’autoconsum, l’estalvi, l’eficiència i l’apoderament de la ciutadania.

Barcelona i Pamplona han creat una comercialitzadora pública d’electricitat; Cadis ja disposa d’una comercialitzadora semipública que dona servei a més del 80% de la població; Madrid té un contracte de subministrament que garanteix que l’empresa solament comercialitzi energia d’origen renovable al cent per cent, i Saragossa comprarà energia directament al mercat majorista.

Tots aquests projectes tenen l’objectiu comú d’impulsar un canvi de model energètic i de fomentar una transició cap a una sobirania energètica real. És per això que les cinc ciutats s’han unit per fer una declaració i un vídeo conjunts que reivindiquen el paper de les ciutats en el lideratge d’aquest canvi de paradigma i aspiren a generar més projectes locals.

Llegiu la declaració clicant aquí.


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

El Pla Escola Clima Barcelona inclou un conjunt de mesures destinades a climatitzar els centres públics municipals mitjançant la instal·lació de plaques fotovoltaiques, que convertiran els equipaments en generadors d’energia. Amb un pressupost de 100 milions d’euros, el projecte es durà a terme en 170 escoles entre el 2024 i el 2029.

Acte

Butlletí