Barcelona, Cadis, Madrid, Pamplona i Saragossa s’uneixen per impulsar la transició energètica

28/06/2018 - 07:47

Les iniciatives que promouen l’energia verda i eficient i les bones pràctiques públiques demostren que un altre model energètic és possible. Aquestes cinc ciutats han impulsat de manera conjunta una declaració i un vídeo amb l’objectiu d’explicar els seus projectes i sumar més ciutats a aquest canvi de model energètic.

El model energètic que s’ha desenvolupat fins ara és perjudicial per al medi ambient i les persones, ja que es basa en l’ús de combustibles fòssils que generen emissions contaminants i són responsables del canvi climàtic. Així mateix, la generació d’electricitat està centralitzada, la qual cosa implica una forta dependència de l’exterior. Això fa que el sistema sigui ineficient i contribueixi a la pobresa energètica.

Per aquest motiu, algunes ciutats aposten per liderar un canvi de model basat en les energies renovables, l’estalvi, l’eficiència, la gestió de la demanda i una generació local distribuïda que situï la ciutadania al centre i asseguri l’accés a l’energia a tothom.

Barcelona, Cadis, Madrid, Pamplona i Saragossa són uns bons exemples d’aquest nou canvi de model: totes aquestes ciutats contracten energia verda; treballen per combatre les situacions de pobresa energètica, i promouen l’autoconsum, l’estalvi, l’eficiència i l’apoderament de la ciutadania.

Barcelona i Pamplona han creat una comercialitzadora pública d’electricitat; Cadis ja disposa d’una comercialitzadora semipública que dona servei a més del 80% de la població; Madrid té un contracte de subministrament que garanteix que l’empresa solament comercialitzi energia d’origen renovable al cent per cent, i Saragossa comprarà energia directament al mercat majorista.

Tots aquests projectes tenen l’objectiu comú d’impulsar un canvi de model energètic i de fomentar una transició cap a una sobirania energètica real. És per això que les cinc ciutats s’han unit per fer una declaració i un vídeo conjunts que reivindiquen el paper de les ciutats en el lideratge d’aquest canvi de paradigma i aspiren a generar més projectes locals.

Llegiu la declaració clicant aquí.


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Acte
10/10/2018 - 09:00
Auditori Seu Naturgy (pl. del Gas, 1 – Barcelona)
Entrevista

Barcelona ja compta amb una comercialitzadora energètica: Barcelona Energia (BE). Aquesta basa la seva activitat en la transparència, la proximitat, l'apoderament i l'increment de la cultura energètica, i en esdevenir un instrument per facilitar la transició energètica. La ciutat ha iniciat el seu procés cap a un model basat en renovables on l'estalvi, l'eficiència energètica i el consum racional esdevinguin els pilars principals, col·locant les necessitats de les persones al centre del mateix. Parlem amb Irma Soldevilla, directora de projectes de l’Agència d’Energia de Barcelona per saber tots els detalls de funcionament de Barcelona Energia!

Acte
27/09/2018 - 09:00
Auditori RCD | Rousaud Costas Duran

Butlletí