Barcelona prepara un atles dels ocells nidificants al municipi

07/09/2017 - 11:45

Foto: Antonio de la Cruz

L’Atles dels ocells nidificants de Barcelona té la finalitat de donar a conèixer quines són i on es troben les espècies d’ocells que es reprodueixen a la ciutat, així com el nombre d’exemplars que hi ha. Es tracta d’un projecte impulsat per l’Ajuntament de Barcelona, l’Institut Català d’Ornitologia, la Universitat de Barcelona i la Fundació Barcelona Zoo.

La publicació recull informació de les 83 espècies que nidifiquen al municipi, tant a la seva part urbana com a la resta del terme municipal, incloent el Parc Natural de la Serra de Collserola, i ens acosta als beneficis que cada espècie aporta a la societat, el que s’anomenen serveis ecosistèmics.

Les dades i textos venen acompanyats d’unes il·lustracions originals fetes pel dibuixant Martí Franch. Són 83 retrats de cada una de les espècies, emmarcades dins de 83 paisatges urbans característics de Barcelona.

Es tracta d’un projecte que pretén posar en valor el patrimoni natural, per conèixer l’estat de la nostra diversitat biològica, i fomentar una gestió a favor de la conservació de la biodiversitat urbana així com per posar en valor l’ecologia i el lleure científic i educatiu.

L’Atles dels Ocells estarà disponible a les llibreries a partir del mes d’octubre i serà multilingüe: en català, castellà i anglès.

A banda de les quatre institucions impulsores, també han participat del projecte el Parc Natural de la Serra de Collserola, el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, el Museu de Ciències Naturals de Barcelona, l’Agència de Salut Pública de Barcelona, i l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals. L’Autoritat Portuària de Barcelona i el Cos d’Agents Rurals així com diverses institucions internacionals també s’hi han afegit aportant el seu coneixement, concretament, l’Institut Suís d’Ornitologia i la Societat Ornitològica Txeca.

També hi ha participat més de 300 col·laboradors voluntaris/es que han recollit dades de camp entre els anys 2012 i 2016, entre elles entitats de barri com les Aules Ambientals de Sagrada Família i Les Corts, la Casa Orlandai i la Fàbrica del Sol.

És, doncs, una obra resultat del treball conjunt i transversal entre voluntaris/es, institucions i patrocinadors, un bon exemple del que s’anomena “ciència ciutadana”.

Foto: David Garcia


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

L’Ajuntament de Barcelona és un dels primers membres de la plataforma, fet que li suposa el reconeixement de "CitiesWithNature Pioneer". CitiesWithNature és una plataforma global que connecta ciutats i altres governs subnacionals, amb l’objectiu de compartir i intercanviar bones pràctiques en la incorporació i la millora de la natura a les ciutats.

Notícia

Els alumnes de diversos centres educatius i les entitats col·laboren en la plantació d'escocells a la ciutat per aconseguir una Barcelona més verda i sostenible.

Notícia

La naturalització i la gestió ecològica dels espais verds que s'aplica a tots els districtes de Barcelona inclou incrementar la vegetació, deixar créixer les plantes dels escocells, podar menys els arbres, protegir les espècies autòctones, fomentar la biodiversitat i apropar la natura a les persones per afavorir-ne la salut i la qualitat de vida a la ciutat.

Butlletí