Barcelona prepara un atles dels ocells nidificants al municipi

07/09/2017 - 11:45

Foto: Antonio de la Cruz

L’Atles dels ocells nidificants de Barcelona té la finalitat de donar a conèixer quines són i on es troben les espècies d’ocells que es reprodueixen a la ciutat, així com el nombre d’exemplars que hi ha. Es tracta d’un projecte impulsat per l’Ajuntament de Barcelona, l’Institut Català d’Ornitologia, la Universitat de Barcelona i la Fundació Barcelona Zoo.

La publicació recull informació de les 83 espècies que nidifiquen al municipi, tant a la seva part urbana com a la resta del terme municipal, incloent el Parc Natural de la Serra de Collserola, i ens acosta als beneficis que cada espècie aporta a la societat, el que s’anomenen serveis ecosistèmics.

Les dades i textos venen acompanyats d’unes il·lustracions originals fetes pel dibuixant Martí Franch. Són 83 retrats de cada una de les espècies, emmarcades dins de 83 paisatges urbans característics de Barcelona.

Es tracta d’un projecte que pretén posar en valor el patrimoni natural, per conèixer l’estat de la nostra diversitat biològica, i fomentar una gestió a favor de la conservació de la biodiversitat urbana així com per posar en valor l’ecologia i el lleure científic i educatiu.

L’Atles dels Ocells estarà disponible a les llibreries a partir del mes d’octubre i serà multilingüe: en català, castellà i anglès.

A banda de les quatre institucions impulsores, també han participat del projecte el Parc Natural de la Serra de Collserola, el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, el Museu de Ciències Naturals de Barcelona, l’Agència de Salut Pública de Barcelona, i l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals. L’Autoritat Portuària de Barcelona i el Cos d’Agents Rurals així com diverses institucions internacionals també s’hi han afegit aportant el seu coneixement, concretament, l’Institut Suís d’Ornitologia i la Societat Ornitològica Txeca.

També hi ha participat més de 300 col·laboradors voluntaris/es que han recollit dades de camp entre els anys 2012 i 2016, entre elles entitats de barri com les Aules Ambientals de Sagrada Família i Les Corts, la Casa Orlandai i la Fàbrica del Sol.

És, doncs, una obra resultat del treball conjunt i transversal entre voluntaris/es, institucions i patrocinadors, un bon exemple del que s’anomena “ciència ciutadana”.

Foto: David Garcia


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

La gestió del verd a les ciutats i pobles és una pràctica que aporta beneficis remarcables, ja que  permeten una interacció molt propera i especial amb la natura i són un actiu bàsic a favor d’una vida urbana de qualitat. El reconeixement i promoció de la biodiversitat en l’entorn urbà és sovint l'única oportunitat de contacte dels ciutadans amb la natura i aporta uns beneficis ambientals i socials que són bàsics per a la millora de la qualitat de vida i el benestar a les ciutats i pobles.

Acte
07/03/2018 - 17:00
Aula Ambiental Bosc Turull

Butlletí