Besalú redueix en un 50% el rebuig durant el primer mes del sistema de recollida porta a porta

Font: garrotxadigital.cat

28/11/2018 - 12:29

Besalú ja té un primer balanç de la implantació del sistema de recollida de residus porta a porta després d’un mes de la seva posada en marxa. En aquests primers dies, el municipi ha reduït la generació de rebuig en pràcticament un 50%. A falta de consolidar el sistema, l’Ajuntament el valora com una bona via per reduir la taxa i evolucionar de l’abocador a una metodologia més respectuosa amb el medi ambient.

 

Després d’instaurar durant anys el porta a porta per als envasos i el cartró de comerços amb bona acceptació, i una prova pilot al barri de Racolta que els va fer adonar de la importància de la separació en origen, Besalú ha complert un mes des de la instauració del porta a porta general a tota la vila. Les dades dels primers 30 dies parlen d’una reducció del rebuig en pràcticament un 50%, així com l’increment de la recollida d’envasos i de la fracció orgànica, que en els primers quinze dies va passar de 6 a prop de 14 tones recollides.

El sistema encara s’ha de consolidar. Queden per resoldre qüestions com el paper complementari que hauria de jugar la deixalleria i la col·locació de contenidors a tocar dels grans productors, així com la conscienciació entre els veïns per complementar el porta a porta amb l’autocompostatge de la fracció orgànica, en un municipi majoritàriament constituït per habitatges unifamiliars amb jardí.

Per a l’alcalde de Besalú, és simptomàtic que el municipi garrotxí que històricament s’ha oposat a la construcció de l’abocador sigui el que lideri el canvi de model cap al porta a porta a la comarca.

Per a la instauració del porta a porta, Besalú ha fet un anàlisi de planificació per conèixer les fortaleses i debilitats del sistema. Entre aquestes últimes es troba el turisme de residus, consistent en què els veïns del municipi on es fa el porta a porta deixen les escombraries en contenidors de municipis veïns. A l’alcalde no li consten queixes dels ajuntaments. En tot cas, considera que, si es donés, seria propi de la implantació del sistema i se solucionaria amb la seva consolidació.


 

Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

Besalú ha iniciat aquest 15 d'octubre el sistema de recollida de residus porta a porta. És el primer municipi garrotxí que fa un canvi d’aquestes característiques per tal de separar millor les deixalles. Actualment els besaluencs en reciclen un 40%, però l’objectiu de l’Ajuntament és arribar al 80%.

Notícia

Foto: Ràdio Olot

L'Ajuntament de Besalú començarà la recollida porta a porta en la primera setmana de maig. Serà la primera localitat de la Garrotxa a adoptar el sistema de recollida individualitzat per cases i per fraccions.

Notícia
Una de les xerrades recents de conscienciació, en aquest cas al Vilosell. (foto: CCG)

Una de les xerrades recents de conscienciació, en aquest cas al Vilosell. (foto: CCG)

El Consell Comarcal de les Garrigues estudia la possibilitat d’implantar la recollida de residus porta a porta als municipis petits que ho demanin. Aquesta tardor, 18 municipis de la comarca del Segrià, entre els quals set de garriguencs, han canviat els contenidors pel porta a porta i, segons assegura el seu Consell Comarcal, el canvi ha disparat l’índex de reciclatge fins el 85%.  

Butlletí