Catalunya té 5 "neveres solidàries" per deixar-hi menjar per a qui ho necessiti

Font: CCMA

17/07/2018 - 09:19

Catalunya té cinc 'neveres solidàries' on deixar excedent d'aliments. La gent que pensi a llençar menjar a les escombraries pot deixar-lo en aquests refrigeradors perquè la gent més necessitada el pugui aprofitar. Els refrigeradors es troben als barris de Sant Andreu, el Clot i l'Eixample de Barcelona, a la Seu d'Urgell i a Vila-seca.

Forma part d'una xarxa desplegada des de fa 3 anys en diferents punts de l'Estat, amb l'objectiu de donar valor als aliments i tenir la possibilitat de compartir-los i no malbaratar-los.

Cada any a Catalunya es llencen 262.471 tones d'aliments sòlids que es podrien aprofitar en llars, restaurants, bars, càterings i comerços, i que equivalen a les necessitats alimentàries de mig milió de persones durant un any.

Aquestes neveres es posen a l'abast de tothom que hi vulgui participar per deixar-hi excedents alimentaris que poden ser aprofitats per qualsevol persona, amb independència de la seva situació socioeconòmica, garantint la confidencialitat dels usuaris.

Un activista basc contra el malbaratament alimentari, impulsor d'aquesta iniciativa, va decidir instal·lar una nevera al carrer després de veure com un supermercat llençava menjar en bones condicions en un contenidor.

Joan Marc de Miguel va copiar aquesta iniciativa del País Basc i la va portar a Catalunya:

"Tu pots abandonar l'aliment o en un banc del parc o en un cubell d'escombraries; en aquest cas tenim un cubell d'escombraries net i refrigerat, vigilat per voluntaris que formem que controlen temperatures, caducitats i controlen la higiene".

La nevera on més aliments es recapten és la de l'ateneu l'Harmonia, a Barcelona: s'arriba a recaptar d'entre 6.000 i 7.000 quilos de menjar al mes.

A dins de la nevera hi ha làctics, verdures, fruita i, fins i tot, carn. Ja fa un any que funciona, però encara costa que la gent agafi aquests aliments. Les neveres les gestionen voluntaris que vigilen l'estat en què estan els aliments i s'ocupen de la neteja.


 
 

Relacionats

Article

El  Food Waste Hackathon vol posar a treballar conjuntament empreses, experts, plataformes ciutadanes i administracions per per reduir el malbaratament alimentari a Catalunya. Cal destacar que cada català llença cada any, de mitjana, uns 35 quilos d'aliments. La marató es celebrarà el proper 15 i 16 de juny a la Rambla de la Innovació d'ESADE (Creapolis) a partir de les 9:00 del matí.

Article
Espigoladors entrega els premis de la primera edició infantil del seu concurs, que pretén conscienciar sobre la importància de no descartar els aliments per criteris estètics.

Unes 300 persones, entre infants, famílies i representants de les escoles, van participar a la presentació del llibre ”El món a través del forat d’una poma”, que va tenir lloc el passat abril  i que inclou una selecció de 27 contes il·lustrats d'entre els 390 que es van presentar al concurs organitzat per l'entitat sense ànim de lucre Espigoladors. Els protagonistes d'aquests relats, dels quals han sortit 4 guanyadors i 24 seleccionats més, són fruites i verdures "imperfectes" que van ser imaginades per infants d'entre 6 i 12 anys i que, a través de les seves històries il·lustrades, transmeten la importància tant del menjar com d'evitar llençar-lo només per criteris estètics, mirant de generar consciència sobre el problema que suposa el malbaratament alimentari.

Article

Què és el malbaratament alimentari i quins impactes té? Quina és la seva magnitud? Com podem reduir-lo?

Butlletí