Catalunya té 5 "neveres solidàries" per deixar-hi menjar per a qui ho necessiti

Font: CCMA

17/07/2018 - 09:19

Catalunya té cinc 'neveres solidàries' on deixar excedent d'aliments. La gent que pensi a llençar menjar a les escombraries pot deixar-lo en aquests refrigeradors perquè la gent més necessitada el pugui aprofitar. Els refrigeradors es troben als barris de Sant Andreu, el Clot i l'Eixample de Barcelona, a la Seu d'Urgell i a Vila-seca.

Forma part d'una xarxa desplegada des de fa 3 anys en diferents punts de l'Estat, amb l'objectiu de donar valor als aliments i tenir la possibilitat de compartir-los i no malbaratar-los.

Cada any a Catalunya es llencen 262.471 tones d'aliments sòlids que es podrien aprofitar en llars, restaurants, bars, càterings i comerços, i que equivalen a les necessitats alimentàries de mig milió de persones durant un any.

Aquestes neveres es posen a l'abast de tothom que hi vulgui participar per deixar-hi excedents alimentaris que poden ser aprofitats per qualsevol persona, amb independència de la seva situació socioeconòmica, garantint la confidencialitat dels usuaris.

Un activista basc contra el malbaratament alimentari, impulsor d'aquesta iniciativa, va decidir instal·lar una nevera al carrer després de veure com un supermercat llençava menjar en bones condicions en un contenidor.

Joan Marc de Miguel va copiar aquesta iniciativa del País Basc i la va portar a Catalunya:

"Tu pots abandonar l'aliment o en un banc del parc o en un cubell d'escombraries; en aquest cas tenim un cubell d'escombraries net i refrigerat, vigilat per voluntaris que formem que controlen temperatures, caducitats i controlen la higiene".

La nevera on més aliments es recapten és la de l'ateneu l'Harmonia, a Barcelona: s'arriba a recaptar d'entre 6.000 i 7.000 quilos de menjar al mes.

A dins de la nevera hi ha làctics, verdures, fruita i, fins i tot, carn. Ja fa un any que funciona, però encara costa que la gent agafi aquests aliments. Les neveres les gestionen voluntaris que vigilen l'estat en què estan els aliments i s'ocupen de la neteja.


 
 

Relacionats

Article

Amb el lema “Contra el malbaratament alimentari posem en valor els aliments”, aquesta nova eina visibilitza els recursos necessaris per produir els aliments que consumim. Impulsada per ENT, Associació Naturalistes de Girona i la Generalitat, la calculadora del valor dels aliments ofereix la possibilitat de calcular tres indicadors ambientals associats a la producció d’una quantitat determinada d’aliments així com el seu valor econòmic aproximat. D’aquesta forma es posa en valor tot allò que es malbarata quan llencem aliments frescos abans de ser cuinats i consumits.

Notícia

Després d’un divendres marcat pel Black Friday i el consumisme que aquest esdeveniment representa, la plataforma Aprofitem els Aliments ha decidit organitzar la jornada #ZeroFoodWasteBCN, un altaveu per a les persones i projectes que treballen en la prevenció i reducció del malbaratament alimentari, la cultura de l’aprofitament i l’horitzó de residus zero.

Opinió

Quan pensem en la lluita contra el canvi climàtic, la majoria de nosaltres pensem en energia neta: des dels vehicles elèctrics fins a les cases amb energia solar. Però sovint passem per alt una de les fonts més significatives d'emissió de gasos d’efecte hivernacle: els aliments. A nivell mundial, utilitzem 8,7 milions de quilòmetres quadrats de terra, aproximadament un 10% de la superfície habitable del planeta, per produir aliments que mai es mengen.

Butlletí