Científics internacionals visiten el Pont del Petroli de Badalona

EMMA TEIXIDÓ (corresponsal Barcelonès Nord)
04/10/2010 - 00:00

Una quarantena de científics d’arreu del món han visitat aquest 30 de setembre el Pont del Petroli de Badalona, una trobada emmarcada en el programa de la Conferència Coastlab2010 que se celebra aquests dies a Barcelona. L’acte, organitzat pel Laboratori d'Enginyeria Marítima de la Universitat Politècnica de Catalunya en col·laboració amb el Centre Internacional d'Investigació en els Recursos Costaners, ha servit per ensenyar als visitants una infraestructura d’origen industrial adaptada a usos socials, com a passeig, i a ús científic, com a laboratori a l’aire lliure.

Científics dels Estats Units, Japó, Alemanya, França, Japó o Iran, entre d’altres països, han passejat pel Pont del Petroli i han pogut observar in situ les peculiaritats d’aquesta infraestructura i les possibilitats que pot oferir a nivell científic ja sigui en l’estudi del mar com també en l’aplicació d’experiments en un medi natural. Aquests han estat els arguments del subdirector del Laboratori d'Enginyeria Marítima de la UPC, Daniel González, qui ha estat el responsable també d’explicar als investigadors l'origen del pantalà i el funcionament de l'estació meteorològica i l'oceanogràfica que hi ha instal·lades. I és que la infraestructura disposa d’un "tram de 250 metres mar endins que de forma molt senzilla i molt segura pots posar instruments de mesura sense por a que un temporal se l’endugui o el faci malbé i fins i tot el pots controlar a simple vista. Això també facilita moltes coses, el primer les despeses ja que es poden adossar instruments a les pilones i és més barat que pensar en un fondeig a mar obert o al costat sense cap mena de suport".

Aquest doble ús del Pont del Petroli, social i científic, ha interessat molt als investigadors, és el cas de Pedro lo Mónaco, de l'Institut Hidràulic Ambiental de Cantàbria. El més important del pantalà i el motiu bàsic de la visita, és segons González per demostrar que no només als laboratoris es pot fer ciència, també se’n pot fer a l’aire lliure. I és que cal tenir en compte que el Pont del Petroli és una instal•lació única a Europa. Al món només n’hi ha dues més de similars, l’una als Estats Units d’ús militar, i l’altra al Japó, tot i que totes dues són d’ús científic en exclusiva.

La crisi retarda el projecte de creació dels esculls artificials
En el transcurs d’aquesta trobada la regidora de Medi Ambient a l’Ajuntament de Badalona, Mercè Rius, ha explicat que el consistori ja ha presentat a la Generalitat el projecte que ha de servir per crear esculls artificials, unes estructures de formigó que es convertirien en amagatalls per aquells organismes que s’hi adhereixin, i que permetria ampliar les possibilitats científiques del pantalà. Segons Rius la crisi econòmica fa que de moment la inversió necessària pel projecte no estigui prevista malgrat que el finançament provindria, a parts iguals, de les arques municipals i de la Unió Europea.

 

Municipis: 

Relacionats

Notícia

El Govern de la Generalitat de Catalunya licitarà el desdoblament de la canonada per resoldre de manera definitiva la fuita històrica de Badalona.

Article

PFB ha finalitzat la instal·lació de 396 plaques fotovoltaiques al teulat principal del centre funerari badaloní que permetran un estalvi d’un 35 % a la factura elèctrica

Notícia

S’ha començat a instal·lar una nova canonada de 70 metres que reconduirà l’aigua fins a un dipòsit municipal des d’on s’extraurà per regar zones verdes de la ciutat.

Butlletí