Dionís Guiteras: «La Diputació ha de donar aquelles eines perquè el bosc sigui viable»

13/09/2017 - 14:56

Guiteras ha assegurat que «la Diputació ha de donar aquelles eines perquè el bosc sigui viable», veure com es poden «evitar els incendis» i regenerar l’espai afectat per evitar que allò que havia estat un bosc es converteixi en un desert.

Al mateix temps també ha fet «una valoració positiva» de la campanya, tot i que admet que «cada hectàrea que es crema és un desastre en si». En aquest sentit ha recordat que, des dels 24 punts de vigilància fixa i les 90 unitats mòbils d’informació, s’ha arribat a molta gent «informant i alertant» dels perills del bosc.

Tres objectius principals

La Diputació de Barcelona, en col·laboració amb els ajuntaments i les agrupacions de defensa forestal (ADF), posa en marxa cada any aquest pla de sensibilització a la població en matèria de prevenció i detecció ràpida d’incendis. Els tres objectius principals del PVI són reduir el nombre d’incendis, minimitzar els efectes dels incendis i assistir tècnicament als ajuntaments en cas d’incendis importants.

El dispositiu, que va estar en funcionament del 16 de juny a l’1 de setembre, ha comptat amb 266 persones contractades i ha tingut un abast de 475.502 hectàrees forestals. En tota la demarcació s’han informat a 58.655 persones, s’han detectat 778 punts de risc i s’han realitzat 138 dissuasions d’infraccions a la reglamentació contra incendis.

També cal destacar que dels incendis registrats durant la campanya el 41% dels primers avisos que ha rebut el centre de control del PVI ha estat de guaites, unitats mòbils o ADF. D’altra banda, aquest estiu s’han comptabilitzat 187 incendis en l’àmbit i horari del PVI i, fora d’aquest, s’han produït 34 incendis més.

La superfície afectada per aquests incendis (768 ha) ha estat superior a la mitjana dels darrers anys (463 ha), tot i que només vuit incendis han superat les 10 ha. Els majors incendis han estat els iniciats a Artés (363,1 ha), Manresa (104,9 ha) i Avinyó (72,8 ha).

Dades per comarques

Alt Penedès

Anoia

Bages

Baix Llobregat

Berguedà

Garraf

Maresme

Moianès

Osona

Vallès Occidental

Vallès Oriental

Resum comarques


 

Etiquetes: 

Relacionats

Notícia

Aquest 29 de juny s’ha presentat a Canyelles la xarxa de càmeres de videovigilància contra els incendis forestals, un dispositiu impulsat per la Federació d’Agrupacions de Defensa Forestal del Penedès-Garraf amb el suport de la Diputació de Barcelona i la Mancomunitat Penedès-Garraf. El dispositiu, integrat per 19 càmeres, permetrà detectar més ràpidament els incendis forestals i agilitar les tasques d’intervenció i extinció, en cas que siguin necessàries.

Notícia

La Diputació de Barcelona, en coordinació amb la resta d’institucions catalanes, ha iniciat una nova línia d’actuació en la prevenció d’incendis forestals amb l’objectiu de sensibilitzar la ciutadania i augmentar-ne la percepció davant del risc d’incendis, posar de manifest la necessitat de dur a terme accions preventives en les zones més vulnerables pel foc i donar a conèixer les tasques necessàries per protegir-se del foc.

Notícia

La Diputació de Barcelona organitza dissabte 11 de novembre a Cardona la XXI Festa de lliurament dels Premis de Prevenció d’Incendis Forestals adreçats a projectes de planificació i gestió i també de sensibilització presentats per les Associacions de Defensa Forestal (ADF).

Butlletí