Dionís Guiteras: «La Diputació ha de donar aquelles eines perquè el bosc sigui viable»

13/09/2017 - 14:56

Guiteras ha assegurat que «la Diputació ha de donar aquelles eines perquè el bosc sigui viable», veure com es poden «evitar els incendis» i regenerar l’espai afectat per evitar que allò que havia estat un bosc es converteixi en un desert.

Al mateix temps també ha fet «una valoració positiva» de la campanya, tot i que admet que «cada hectàrea que es crema és un desastre en si». En aquest sentit ha recordat que, des dels 24 punts de vigilància fixa i les 90 unitats mòbils d’informació, s’ha arribat a molta gent «informant i alertant» dels perills del bosc.

Tres objectius principals

La Diputació de Barcelona, en col·laboració amb els ajuntaments i les agrupacions de defensa forestal (ADF), posa en marxa cada any aquest pla de sensibilització a la població en matèria de prevenció i detecció ràpida d’incendis. Els tres objectius principals del PVI són reduir el nombre d’incendis, minimitzar els efectes dels incendis i assistir tècnicament als ajuntaments en cas d’incendis importants.

El dispositiu, que va estar en funcionament del 16 de juny a l’1 de setembre, ha comptat amb 266 persones contractades i ha tingut un abast de 475.502 hectàrees forestals. En tota la demarcació s’han informat a 58.655 persones, s’han detectat 778 punts de risc i s’han realitzat 138 dissuasions d’infraccions a la reglamentació contra incendis.

També cal destacar que dels incendis registrats durant la campanya el 41% dels primers avisos que ha rebut el centre de control del PVI ha estat de guaites, unitats mòbils o ADF. D’altra banda, aquest estiu s’han comptabilitzat 187 incendis en l’àmbit i horari del PVI i, fora d’aquest, s’han produït 34 incendis més.

La superfície afectada per aquests incendis (768 ha) ha estat superior a la mitjana dels darrers anys (463 ha), tot i que només vuit incendis han superat les 10 ha. Els majors incendis han estat els iniciats a Artés (363,1 ha), Manresa (104,9 ha) i Avinyó (72,8 ha).

Dades per comarques

Alt Penedès

Anoia

Bages

Baix Llobregat

Berguedà

Garraf

Maresme

Moianès

Osona

Vallès Occidental

Vallès Oriental

Resum comarques


 

Etiquetes: 

Relacionats

Notícia

La Diputació de Barcelona, en coordinació amb la resta d’institucions catalanes, ha iniciat una nova línia d’actuació en la prevenció d’incendis forestals amb l’objectiu de sensibilitzar la ciutadania i augmentar-ne la percepció davant del risc d’incendis, posar de manifest la necessitat de dur a terme accions preventives en les zones més vulnerables pel foc i donar a conèixer les tasques necessàries per protegir-se del foc.

Notícia

La Diputació de Barcelona organitza dissabte 11 de novembre a Cardona la XXI Festa de lliurament dels Premis de Prevenció d’Incendis Forestals adreçats a projectes de planificació i gestió i també de sensibilització presentats per les Associacions de Defensa Forestal (ADF).

Notícia

La Diputació de Barcelona ha organitzat aquest 2 de novembre una jornada a Òdena sobre la gestió forestal d’un bosc després d’un incendi, adreçada a les associacions de propietaris forestals. La sessió ha servit per exposar els treballs de restauració i prevenció que s’estan impulsant des de la Diputació conjuntament amb aquestes associacions de propietaris, tant de suport tècnic com econòmic, i que tenen una incidència directa en la prevenció d’incendis a més d’ajudar a millorar l’estabilitat i viabilitat dels boscos i posar-los en producció per un futur.

Butlletí