El Govern es compromet junt amb 27 regions metropolitanes d'Europa a accelerar la transició cap a un transport públic d'emissions zero

21/06/2018 - 09:53

El manifest l’han signat tots els membres de l’Associació d’Autoritats Metropolitanes del Transport en una jornada celebrada a París on hi ha participat el secretari d’Infraestructures i Mobilitat, Ricard Font, i la ministra de Transport Públic de França, Élisabeth Borne

El secretari d’Infraestructures i Mobilitat i president del comitè executiu de l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) de Barcelona, Ricard Font, ha signat aquest 6 de juny, un manifest juntament amb 27 regions metropolitanes d’Europa que es comprometen a accelerar la transició cap a un transport públic d’emissions zero. L’acte s’ha celebrat a París, en el marc d’una jornada per celebrar el 20è aniversari de l'Associació d'Autoritats Metropolitanes del Transport (EMTA), on ha participat Font junt amb la ministra de Transport del Govern francès, Élisabeth Borne.
Durant la seva intervenció, el secretari d’Infraestructures i Mobilitat ha destacat que per reduir les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle “cal fer-ho entre tots per això el Govern de Catalunya, amb l'ATM i els membres del consorci, van impulsar un acord per a la reducció de les emissions amb mesures concretes i determinant el rol de cadascú”. Per a Font, a mig termini “s’ha de fer una transició acurada cap als ebuses i acomodar adequadament els nous serveis de mobilitat al sistema de transport perquè són una gran oportunitat per aconseguir una mobilitat sostenible en l'interior de les ciutats i en els àmbits metropolitans”. També ha destacat la necessitat de trobar fons de finançament estable.
 
En el manifest signat, els membres de l’EMTA es comprometen a prioritzar la intruducció de vehicles nets en les flotes d’autobusos i demanen a la Unió Europea suport econòmic per a la innovació tecnològica, la digitalització i el suport a la compra de vehicles elèctrics, així com en el desenvolupament de les infraestructures per a aquests vehicles.

Relacionats

Entrevista
L’ambientòleg i professor d’investigació Xavier Querol indica el camí per aconseguir un aire net a les ciutats

L’aire de Barcelona és dels més insalubres de tot l’estat. Principalment, l’aire de les grans ciutats conté massa òxid de nitrogen. En casos com els de la capital catalana aquest nivell supera el permès per llei. Es tracta de partícules microscòpiques molt perjudicials per a la salut que en un 70% són provocades pels tubs d’escapament dels cotxes. Aquestes partícules agreugen les malalties respiratòries i cardiovasculars. L’ambientòleg i professor d’investigació Xavier Querol indica el camí per aconseguir un aire net a les ciutats

Opinió

Publicitat i cotxe no poden anar deslligats, així com tampoc els missatges associats, que han evolucionat al llarg del temps: des de llibertat, poder, personalitat, estatus i bellesa, fins a responsabilitat o consciència. La indústria automobilística ha cercat desesperadament aquell eslògan que captés el màxim de públic potencial. Un públic que no sempre necessita el mateix i que, potser, està exigint un canvi de model.

Notícia

Les entitats que desitgin crear una acció per la recuperació de l'espai públic el 21 de setembre, ja poden inscriure's a través de la pàgina del Park(ing) Day. Té el missatge comú de reclamar un altre model de ciutat més pensat per les persones, en ciutats a on, encara, més de la meitat de l'espai públic està dedicat al cotxe.

Butlletí