El manteniment de la jardineria a Lleida, més sostenible i eficient

13/04/2018 - 08:42

La fundació Ilersis, encarregada d’un dels sectors del manteniment de la jardineria a la ciutat, incorpora maquinària elèctrica en les seves actuacions, amb què s’aconsegueix una substancial reducció de la contaminació acústica i emissions de CO2.

S’aposta també pels tractaments d’endoteràpia en substitució de les sulfatadores i s’eliminen pulveritzacions de substàncies químiques al medi ambient.

El tinent d’alcalde i regidor d’Hàbitat Urbà, Rural i la Sostenibilitat de la Paeria de Lleida, Fèlix Larrosa, ha visitat avui les millores que la fundació Ilersis aplica a les tasques de jardineria que realitza a la ciutat de Lleida, encaminades a disminuir el soroll ambiental de la maquinària, fer més efectius els tractaments dels arbres i reduir la contaminació atmosfèrica.

D’una banda es treballa amb nova maquinària elèctrica que no té emissions de CO2 i, a més, redueix substancialment la contaminació acústica –fins a un 60%- que fins ara patien els treballadors i veïns i veïnes. La nova maquinària aporta beneficis directes per als veïns i veïnes, com per exemple la reducció del soroll de la bufadora fins a nivells similars al produït per un assecador de cabells. A més, el fet que la maquinària per realitzar les tasques de jardineria sigui silenciosa permet planificar actuacions a primera hora del matí, sense provocar molèsties als veïns i veïnes de la zona. Cal destacar també que s’elimina la combustió, una contribució directa a la reducció d’inhalació de CO2 per part dels treballadors i veïns i veïnes.

De l’altra, es substitueixen les sulfatadores que tradicionalment s’utilitzen per portar a terme tractaments fitosanitaris per endoteràpia, amb què s’aconsegueix reduir la contaminació aèria amb productes químics i també  la contaminació acústica, ja que l’endoteràpia és més efectiva al ser tractaments a mida segons l’espècie de l’arbre, el seu tamany i la seva malaltia.

Amb el tractament d’endoteràpia, el producte s’injecta al tronc, amb la qual cosa no es produeixen ni sorolls ni vibracions. L’eliminació del núvol produït amb la pulverització del tractament convencional té una repercussió directa en la millor qualitat de vida dels treballadors. Els nous tractaments també es tradueixen en beneficis pràctics. Per exemple, el passat mes de setembre es va poder realitzar el tractament contra la processionària en els pins de l’escola del Secà de Sant Pere simultàniament amb la presència dels alumnes del centre a l’hora del pati.

El responsable de Medi Ambient de la Paeria ha felicitat l’empresa per les innovacions que ha incorporat en les tasques de manteniment de la jardineria de la ciutat, que revertiran en una millora del benestar i confort de la ciutadania. “Avancem perquè la gestió de la jardineria a la ciutat sigui més sostenible i eficient”.

Una altra de les millores amb què treballa l’empresa encarregada de les tasques de jardineria és l’ús d’una aplicació mòbil a través de la qual es pot fer un check list de les tasques a realitzar, que es poden consultar a temps real, i es pot fer un registre de les incidències in situ al terreny. A més a més, els treballadors podran recollir fotografies de les tasques realitzades que posin de manifest i visualitzin la feina feta. És a dir, amb la nova aplicació, l’encarregat de la brigada pot fer un fitxatge a distància i automàticament li apareix al mòbil les tasques a realitzar en l’espai públic on es troba. Una vegada executades les tasques, l’encarregat de la brigada confirma la feina feta i, a l’instant, ja són visibles pel cap de manteniment del servei i, també, pel tècnic responsable de la Paeria.

La demostració de les millores en el manteniment de la jardineria s’ha realitzat al parc aventura de Llívia.


 

Municipis: 
Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Article

El municipi de la Noguera és un dels primers de Catalunya que subministra llum als veïns amb plaques solars públiques

Article

La Paeria ha posat en marxa el programa “Stop Emergència Climàtica: Estalviar per ajudar”, una iniciativa dirigida als centres escolars de Lleida, per aprendre a estalviar energia i recursos, reflexionar sobre els estils de vida insostenibles, i fomentar l’empatia i la cura mútua, especialment cap a les persones més vulnerables de la nostra ciutat.

Notícia

La Paeria ha constituït avui el grup tècnic de treball per a impulsar l’Estratègia de l’Energia de Lleida per a complir amb els compromisos de reducció d’emissions per a mitigar el canvi climàtic, que comptarà amb la coordinació de la catedràtica de l’Escola Politècnica Superior de la Universitat de Lleida, Luisa F. Cabeza.

Butlletí