El País Valencià, de nord a sud, en bicicleta

Una xarxa de vies no motoritzades comunicarà tots els municipis costaners de Vinaròs a Pilar de la Foradada
10/05/2017 - 11:36

El País Valencià disposarà d'una xarxa de carrils per a vianants i ciclistes que connectarà tots els pobles i ciutats valencianes pel litoral. Quan estiga conclosa, serà la primera xarxa no motoritzada de l'Estat que travessarà una comunitat autònoma sencera. El seu recorregut, d'uns 400 quilòmetres, travessarà nou paratges naturals, com ara l'Albufera o la serra d'Irta.

Es tracta d'un projecte que es va presentar el 2015 i que ja ha posat en marxa la Conselleria d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori. L'ideòleg d'aquest teixit de vies ciclistes i per a vianants és l'expert geògraf Paco Tortosa, qui ha disposat de l'ajuda tècnica i política de Carlos Domingo, director general d'Obres Públiques, Transport i Mobilitat, i de Josep Llin, subdirector general de Mobilitat de la Generalitat Valenciana.

La finalitat de tota aquesta obra, segons Tortosa, és que la bicicleta puga "complir el mateix paper que un vehicle de motor", és a dir, que qualsevol valencià o valenciana puga decidir si es desplaça a la seua feina en cotxe o en bicicleta, perquè els pobles estaran connectats per una via segura. "L'objectiu principal és el transport quotidià de la gent, convidar la ciutadania a utilitzar la bici perquè esdevinga un mètode útil i segur de transport per a anar a treballar", explica el geògraf, qui fa més de 25 anys que ajuda la Generalitat en diferents projectes sobre el ciclisme.

La licitació ja està en marxa i concedida a una empresa que s'encarregarà de realitzar la cartografia i l'estudi de planejament previ. Així, el pròxim any, es podran començar a realitzar les obres del que queda per construir. "Realment, al voltant del 80% de la infraestructura ja està feta. En eixes vies quedarà senyalitzar correctament i adequar el recorregut. Ara només hem de connectar la xarxa de 'fideus' inconnexos que tenim entre els diferents pobles per a poder comunicar tot el País. Serà com una malla de carreteres però a peu i en bicicleta", conta Paco Tortosa.

Un carril bici ja construït al costat d'una carretera.

"És barat de fer atés que la majoria de camins només s'hi han d'adequar", reconeix Tortosa. Molts dels camins ja estan construïts, com ara les antigues vies verdes, com la d'Ulls Negres i la de l'antic Trenet, entre Carcaixent i Dénia. A més, en els darrers mesos, se n'han fet ja de noves com l'Anell Verd Metropolità de l'Horta i les vies ciclistes que connecten Borriana amb el seu port, Castelló amb Almassora i la Vall d'Uixó amb les Coves de Sant Josep i Onda fins al Camí de l'Ermita del Salvador.

Gran potencial turístic

Una malla de vies que creue el País Valencià de nord a sud podria ser, sense dubte, un atractiu turístic molt gran per al País Valencià. "En connectar zones de costa i nuclis urbans amb eixos paisatgístics, es podria crear una ruta litoral per a fer cicloturisme", analitza el geògraf.

Quan aquest projecte de vies per a vianants i ciclistes concloga i es concrete, és molt probable que siguen moltes les empreses que vulguen explotar el potencial turístic de fer una ruta pel litoral valencià i farcida, a més, de paratges naturals. "Podria ser perfectament una ruta de 10 a 14 dies que recórrega tot el país des de Vinaròs fins a Pilar de la Foradada. Podria ser un gran boom", conclou Tortosa.


 

Municipis: 
Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Notícia
Un nou estudi d'ISGlobal subratlla el paper d'aquest mitjà de transport per millorar la salut pública i el benestar a les ciutats

La recerca, publicada a la revista BMJ Open, destaca que les persones que es desplacen amb bicicleta a la feina o al centre d'estudis com a mínim un cop per setmana tenen un 20% menys de risc de patir estrès que les que no pedalegen mai. En concret, les persones que van en bicicleta quatre dies a la setmana redueixen el risc d'estrès fins al 52%, en comparació amb les que no pedalegen mai.

Notícia
Poveda i Juan Pedro Pérez fent el recorregut del nou carril bici

Poveda i Juan Pedro Pérez fent el recorregut del nou carril bici

El passat juliol es va inaugurar el carril bici del carrer del Coronel Sanfeliu del Prat de Llobregat. Es tracta, de fet, de dos carrils, un per cada sentit de la circulació, situats al costat de la mitjana central. La construcció del carril, pressupostada en gairebé 84.000 € i sufragada a parts iguals per l'Ajuntament del Prat i l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), s'inclou en el projecte Bicivia, una gran xarxa de carrils bici que relligaran tota l'àrea metropolitana.

Article

La campanya "La bici, el vehicle urbà eficient", impulsada per la Red de Ciudades por la Bicicleta, consta d'opis i banderoles.

El proper mes de setembre, durant els dies 16 al 22, tindrà lloc la Setmana Europea de la Mobilitat. En aquesta edició, la bicicleta i, especialment, la bicicleta pública, tindrà un paper molt important.

Aquesta campanya s'ofereix als associats de la Red de Ciudades por la Bicicleta. La Diputació de Barcelona, en tant que soci de la Red, ofereix el material a tots els municipis de la província de Barcelona amb els models següents:

Model Banderola

Model Opi

Butlletí