El Parc Natural de Montsant reivindica els beneficis dels productes locals per a la salut

Font: Generalitat de Catalunya

14/12/2018 - 10:42

El Parc Natural de Montsant, juntament amb l’Associació Prioritat, que impulsa la candidatura a la UNESCO Priorat – Montsant - Siurana, i des del Fòrum Agrari del Priorat, organitza aquest 14 de desembre a les 17 hores una jornada tècnica per reivindicar la varietat i singularitat dels productes locals de la zona i els seus beneficis per a la salut. Adreçada a tots els qui participen al circuit de comercialització local, des de productors fins a consumidors finals, s’organitzarà a partir de dues ponències divulgatives i dos casos pràctics, per posar de relleu aquest actiu sobretot per al públic visitant.

La jornada, que se celebrarà a la seu de l’Ajuntament de Cornudella de Montsant, és gratuïta. La benvinguda anirà a càrrec de Meritxell Cardona, regidora de l’Ajuntament de Cornudella de Montsant i consellera al Consell Comarcal del Priorat, i de Ferran Mestres, coordinador del Fòrum agrari del Priorat.
 
La primera de les intervencions més teòriques repassarà els productes frescos i de la terra, i la dieta mediterrània com un valor de salut, amb la participació de Jordi Salas, catedràtic de Nutrició de la Universitat Rovira i Virgili. En la segona, Anaïs Estrems, responsable del Jardí de les Bruixes, se centrarà en l’alimentació com a medicina.
 
Pel que fa als casos pràctics, aprofundiran en com acreditar un negoci, aprofitant el valor de la dieta mediterrània, i en el nou Catàleg de Montsant a Taula, que inclou productes locals de proximitat, ecològics i artesanals amb la implicació de més d’una seixantena de productors.

 

Relacionats

Notícia

El segon informe sobre els impactes, les vulnerabilitats i l’adaptació dels Pirineus al canvi climàtic estableix recomanacions per adaptar el territori a unes projeccions climàtiques que apunten a un augment de la temperatura a muntanya de més de 4ºC  graus a finals de segle i a la pèrdua de la meitat de l’espessor de la neu a 1.800 m d’alçada cap a 2050.  L’informe detalla recomanacions per a cadascun dels sectors d'activitat més afectats: el turisme, l'agricultura i la ramaderia, la silvicultura, la gestió de l'aigua, la biodiversitat i els ecosistemes, els riscos naturals, la salut humana i les infraestructures, la indústria i la producció d'energia.

Article
El CADS presenta l'informe "Mengem futur" sobre seguretat i sostenibilitat alimentària

El document del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS) proposa l’elaboració d’un Pacte nacional per a la política alimentària i l'adopció d'una estratègia alimentària interdepartamental, que s’emmarca en el compromís pel compliment de l’Agenda 2030. L’informe proposa seguir treballant per una alimentació suficient, nutritiva i segura d'acord amb les necessitats i preferències alimentàries per a una vida activa i saludable.

Article

Amb el lema “Contra el malbaratament alimentari posem en valor els aliments”, aquesta nova eina visibilitza els recursos necessaris per produir els aliments que consumim. Impulsada per ENT, Associació Naturalistes de Girona i la Generalitat, la calculadora del valor dels aliments ofereix la possibilitat de calcular tres indicadors ambientals associats a la producció d’una quantitat determinada d’aliments així com el seu valor econòmic aproximat. D’aquesta forma es posa en valor tot allò que es malbarata quan llencem aliments frescos abans de ser cuinats i consumits.

Butlletí