Els Ajuntaments poden multar les empreses si incompleixen la llei de pobresa energètica

Font: TV3

26/03/2018 - 11:51

Una sentència pionera a Catalunya reconeix que els ajuntaments poden multar les empreses subministradores si incompleixen la llei de pobresa energètica. L'Ajuntament de Sabadell ha posat fins ara 14 sancions, que pugen a uns 140.000 euros en total.

Sentència que pot suposar un abans i un després en la lluita contra la pobresa energètica. Una sentència pionera a Catalunya reconeix la capacitat dels ajuntaments per sancionar les companyies elèctriques si tallen la llum a un client en situació vulnerable sense avisar-lo abans.

La tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Sabadell Marisol Martínez ha destacat que es tracta d'una "sentència única a tot Catalunya" i ha animat els ajuntaments a treballar-hi:

"És la primera sentència de Catalunya que dona potestat als ajuntaments amb aquesta capacitat sancionadora (...). No posaven en dubte la llei, ni que havien d'haver emès un informe. El que posaven en dubte és que nosaltres els poguéssim sancionar. Aquesta sentència diu que sí i que no hi ha recurs i els condemna a les costes.  Per tant, és una sentència única per a tot Catalunya. Animem els ajuntaments que agafin la sentència i comencin a posar-se al servei de la ciutadania perquè és necessari".

Un tribunal ha condemnat Endesa per haver tallat la llum a una abonada atesa pels serveis socials de Sabadell, tot i que no van comprovar si la usuària es considerava vulnerable. El consistori va multar la companyia amb 10.000 euros, una sanció que el jutge ha ratificat.

Endesa, que és qui va tallar la llum, ha afirmat que respecta la sentència, però també assegura que no els constava que la titular del servei estigués en risc social, sinó que ho van saber 24 hores més tard i ho van arreglar.

L'Ajuntament de Sabadell ha posat fins ara 14 sancions, que pugen a uns 140.000 euros en total.

 

Relacionats

Article

La iniciativa s’adreça concretament a les famílies conegudes pels serveis d’Acció Social, amb recursos econòmics insuficients per fer front a les despeses bàsiques de subsistència, que necessiten fer inversió a la seva llar per poder disposar d’elements de garantia i seguretat a la llar.

Notícia

L’Ajuntament de Sabadell ha signat un conveni amb l’associació Ecoserveis per desenvolupar el projecte “Comunitats de veïnatge contra la pobresa energètica”. La proposta permetrà intervenir en comunitats de veïnatge mitjançant un programa que promourà dinàmiques d’ajuda mútua a partir de l’autofinançament derivat de l’estalvi energètic.

 

Butlletí