Grècia i Espanya són els països de la UE amb més abocadors il·legals

10/02/2002 - 00:00
Grècia i Espanya són els països de la Unió Europea (UE) que més expedients tenen oberts per raó d'abocadors il·legals, segons informa en un comunicat de premsa la Comissió Europea. I aquest no és un tema sobrer: els abocadors mal gestionats contaminen l'atmosfera, els sòls i les aigües subterrànies i suposen una de les qüestions que més preocupen el ciutadà pel que a la seva seguretat ambiental. Així ho va reconèixer almenys la comissària europea del Medi ambient, Margot Wallstrom, la qual també va anunciar l'adopció d'un seguit diverses mesures jurídiques per millorar-ne el control. Entre aquestes, destaca l'obertura de procediments d'infracció contra 36 abocadors il·legals, emplaçats en set Estats membres. Grècia i Espanya estan al capdamunt de la llista, amb deu casos cadascun, seguits d'Itàlia (vuit casos), Irlanda (cinc casos), Regne Unit, França i Alemanya (un cas cadascun). Wallstrom va fer aquest anunci en el marc d'un seminari sobre la gestió dels residus, organitzat per la Comissió Europea, amb l'objectiu de sensibilitzar a l'opinió pública de la importància d'una aplicació correcta del dret comunitari en la matèria.

A més, l'executiu comunitari també ha obert procediments a sis estats membres (Bèlgica, Grècia, Irlanda, Itàlia, Luxemburg i Regne Unit) per no traslladar correctament a la seva legislació nacional la directiva de 1999 sobre abocadors abans de la data límit de juliol de 2001. La primera directiva sobre una gestió adequada de les deixalles va ser adoptada en 1975 i obligava als Estats membres a garantir que els residus siguin eliminats sense posar en perill la salut humana o el medi ambient, i impedir els abocaments il·legals. El 1999, la Unió Europea va adoptar altra directiva sobre els abocadors que donava als Estats membres fins el 16 de juliol de 2001 per concretar-la en el dret nacional.

En el seminari també es va tractar la qüestió dels països candidats i les conclusions resultants van ser força preocupants. En la totalitat dels països candidats l'abocament és el mètode utilitzat més freqüentment per a l'eliminació de residus tant perillosos com no perillosos. En tots ells existeix un elevat nombre d'abocadors regionals i locals que incompleixen la Directiva relativa a l'abocament de residus i hauran de ser millorats o, en molts casos, tancats. A més, en alguns països existeixen nombrosos abocadors il·legals que no tenen ni l'autorització conforme a la legislació nacional vigent. La Comissió, segons va anunciar Wallstrom, negocia actualment amb els països candidats per a garantir el compliment de la Directiva en el moment de l'adhesió. Els instruments financers PHARE i ISPA de la UE faciliten ajuda financera per a projectes de gestió de residus, inclosa la construcció o la rehabilitació d'abocadors d'acord amb les exigències de la Directiva de la UE relativa a l'abocament de residus.

Aquí podeu ampliar la informació sobre les diferències legals als països de la UE.

Relacionats

Butlletí