La contaminació ha causat la mort prematura de 93.000 persones en 10 anys a Espanya

26/06/2018 - 16:46

Tres investigacions de la Escuela Nacional de Sanidad, a Madrid, han xifrat en 93.000 les morts prematures provocades per la contaminació atmosfèrica a Espanya al llarg d'una dècada. Es tracta dels primers estudis amb dades de totes les províncies espanyoles. Només el diòxid de nitrogen està darrere de 6.085 morts anuals evitables, segons un dels estudis, publicat a Environment International. Segons explica Cristina Linares, de l'ENS, "hi ha hagut una dieselització del parc espanyol de vehicles. I els dièsel són els que més diòxid de nitrogen emeten".

El diòxid de nitrogen, alliberat en la combustió de motors i calefaccions, suposa "greus riscos sanitaris" ja que empitjora l'asma i la insuficiència respiratòria, alerta l'Organització Mundial de la Salut. Brussel·les té obert un expedient contra Espanya per l'incompliment crònic dels nivells de diòxid de nitrogen, principalment a Madrid i Barcelona. Fa un mes, finalment, la Comissió Europea va decidir no demandar Espanya davant del Tribunal de Justícia de la UE. De moment ha donat per suficients els plans contra la contaminació presentats pels ajuntaments de Manuela Carmena i Ada Colau.

A les 6.085 morts anuals per diòxid de nitrogen se sumen altres 499 per ozó troposfèric, segons un segon estudi publicat a Atmospheric Environment. L'ozó a nivell de sòl -ingredient de les boires tòxiques característiques de les megalòpolis- es forma per una reacció amb la llum solar de les emissions de vehicles i indústries. L'excés d'ozó genera problemes respiratoris, com l'asma, i pot provocar malalties pulmonars.

Un tercer treball, publicat l'any passat a Environmental Pollution, ha xifrat en 2.683 les morts prematures anuals per la contaminació per partícules en l'aire, també procedents dels tubs d'escapament. Les tres investigacions analitzen dades del període 2000-2009 facilitades per l'Institut Nacional d'Estadística i el Ministeri de Medi Ambient. Són les últimes dades validades i comparables, segons recalquen els autors. "El 3% de la mortalitat anual a Espanya és atribuïble a aquesta contaminació atmosfèrica", subratlla Julio Díaz, cap del Departament d'Epidemiologia de l'Escola Nacional de Sanitat. Aquesta institució depèn del Instituto de Salud Carlos III, adscrit als ministeris d'Economia i Sanitat.


 

Relacionats

Notícia
El Recinte Modernista de Sant Pau acollirà l'esdeveniment. Foto: El País

El Recinte Modernista de Sant Pau acollirà l'esdeveniment. Foto: El País

La Diputació de Barcelona acollirà la organització de la Conferència Internacional de l'Aliança del Clima 2018. Serà la primera vegada que aquest esdeveniment s’organitzi al sud d’Europa i rebrà més de 200 representants d'institucions internacionals i de ciutats i pobles d'arreu del continent que connectaran i intercanviarian experiències amb ens locals catalans i de la resta de l'estat.

Entrevista
L’ambientòleg i professor d’investigació Xavier Querol indica el camí per aconseguir un aire net a les ciutats

L’aire de Barcelona és dels més insalubres de tot l’estat. Principalment, l’aire de les grans ciutats conté massa òxid de nitrogen. En casos com els de la capital catalana aquest nivell supera el permès per llei. Es tracta de partícules microscòpiques molt perjudicials per a la salut que en un 70% són provocades pels tubs d’escapament dels cotxes. Aquestes partícules agreugen les malalties respiratòries i cardiovasculars. L’ambientòleg i professor d’investigació Xavier Querol indica el camí per aconseguir un aire net a les ciutats

Notícia

La iniciativa ha nascut a les xarxes socials i amb només dos dies ja se supera la cinquantena d'interessats. L'objectiu principal és fomentar l'ús de la bicicleta al municipi i buscar vies per poder-hi circular.

Butlletí