La Diputació de València recolza el projecte ‘Viles en Flor’ per al desenvolupament sostenible dels espais verds urbans

26/04/2018 - 15:13

L’àrea de Medi Ambient de la Diputació de València dóna suport al projecte ‘Viles en Flor’ de l’Associació Professional de Flors, Plantes i Tecnologia Hortícola de la Comunitat Valenciana (ASFPLANT) i col·labora amb aquesta iniciativa per a la promoció i foment del desenvolupament sostenible de la infraestructura verda urbana. Així ho ha expressat el responsable de l’àrea de Medi Ambient, Josep Bort, en la reunió que ha mantes amb Gustavo Marina, el secretari general de Viles en Flor Comunitat Valenciana.

A través d’aquest programa que impulsa l’Associació valenciana i que compta amb una llarga tradició en diversos països europeus, els municipis inscrits participaran en la concessió d’uns premis per part d’un jurat especialitzat que valorarà la potenciació dels espais verds, la seua gestió sostenible i l’educació ambiental de la ciutadania.

El diputat de Medi Ambient, Josep Bort, ha destacat: “el que tractem d’impulsar des de la Diputació a través de la col·laboració amb el projecte Viles en Flor de la Comunitat Valenciana és el treball en conjunt, la feina ben feta i el respecte per les bones pràctiques mediambientals i paisatgístiques dins del municipi. Pensem que les persones socialment també es relacionen amb el paisatge, i el paisatge també forma part de la nostra identitat com a poble i com a ciutadans. Aquesta iniciativa aposta per posar açò en valor”.

El secretari general del projecte, Gustavo Marina, ha assenyalat que l’objectiu principal del programa Viles en Flor és “premiar a aquells municipis que estan fent una tasca de medi ambient, paisatgisme, jardineria, sostenibilitat i educació social al voltant del que és el medi ambient municipal”. A més, ha indicat Marina, aquests guardons també “serviran per reconèixer aquells municipis que fan una bona tasca en aquest sentit, per donar-los a conèixer i atraure més visitants, i també per potenciar el sector de vivers i jardineria de la Comunitat, especialment el que està al voltant dels pobles”.

Els municipis interessats en participar en aquest programa, obert a totes les localitats de la Comunitat Valenciana, han de presentar la seua sol·licitud a través de la web del projecte (www.comunitatvalenciana.villasenflor.com), i una vegada que la seua candidatura siga validada, passarà a formar part de les Viles en Flor que, de manera anual, entregarà les Flors d’Honor segons criteris objectius sobre la gestió i millora del patrimoni vegetal i paisatgístic, la sostenibilitat ambiental, les activitats socials de conscienciació, l’explotació del turisme i la comunicació. 

Un programa amb una àmplia trajectòria
A Espanya, Catalunya va ser la primera en incloure al 2012 aquest programa en l’agenda dels seus municipis amb el nom Viles Florides i actualment suma més de 120 municipis.

A més, en l’entorn internacional existeixen antecedents que inspiren la iniciativa espanyola com el Villes et Villages Feluris de França, creat l’any 1959 i que ha servit de referent per a la resta de projectes posteriors, els Comuni Fioriti d’Itàlia, els Britain in Bloom de Regne Unit, el Tidy Towns d’Irlanda o les Communities in Bloom de Canadà, a l’altra banda de l’Atlàntic.

 


 

Relacionats

Notícia

El Govern ha aprovat aquest 17 de juliol l’Estratègia del patrimoni natural i la biodiversitat de Catalunya, el document que marcarà l’acció de govern en aquesta matèria fins al 2030. L’instrument concreta 85 línies d’actuació per complir 30 objectius operatius. Amb l’Estratègia, Catalunya dona compliment al Conveni de Diversitat Biològica de les Nacions Unides. En el període 2002-2016 han disminuït a Catalunya un 22% el conjunt de les poblacions analitzades a Catalunya, que inclouen papallones, ocells, mamífers, rèptils i amfibis.

Notícia

La Generalitat ha confirmat la presència d’un niu primari de vespa asiàtica (Vespa velutina) per primer cop a la ciutat de Barcelona, concretament en un jardí interior de la Universitat de Barcelona. Durant l’any s’ha detectat també a la comarca del Baix Llobregat. Els experts no dubten ja que es tracta d’una espècie plenament instal·lada a Catalunya.

Reportatge

Els pobles i ciutats cada vegada s’han tornat en indrets més hostils per la biodiversitat. El soroll, la contaminació de l’aire, els residus, les espècies invasores... han fet que mica en mica siguin espais poc amigables per la fauna. Afortunadament, recentment ha anat creixent l’interès per fer les ciutats més agradables per la fauna i flora autòctones. Aquí compartirem les principals accions que s’han compartit al Cicle de seminaris tècnics de Promoció de la Biodiversitat Urbana des del Verd Urbà, organitzat per la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat. Tot i que les accions tenien una iniciativa municipal, t’animo que, en la mesura del possible, n’apliquis algunes a casa teva ja que, de fet, la fauna no distingeix entre un espai verd privat o públic.

Butlletí