La llagosta més gran d'Europa es deixa veure al Parc Natural del Cap de Creus

Font: Departament de Territori i Sostenibilitat

24/07/2017 - 12:28
Un grup de voluntaris experts en fauna i flora van detectar a finals de juliol un exemplar de llagosta Saga pedo al Parc Natural del Cap de Creus, en el marc d’una activitat de recerca impulsada pel parc i liderada pel Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), amb el suport de la Institució Alt Empordanesa per a l’Estudi i Defensa de la Natura (IAEDEN) i l’Associació d’Amics del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà (APNAE).
 
La Saga pedo és la llagosta més gran d’Europa, i pot arribar a mesurar fins a 12 cm de longitud. Tot i les seves dimensions, és molt difícil de percebre, perquè és una llagosta eminentment nocturna i es mou molt lentament sobre els arbustos on busca els insectes per alimentar-se.
 
Es tracta d’un espècie rara i protegida, que només s’ha vist a tot Catalunya en onze ocasions des dels anys 40. La troballa al Parc Natural del Cap de Creus evidencia la presència d’aquest insecte protegit a punta i punta del territori català. I és que fa unes setmanes el Parc Natural dels Ports en va documentar la presència de tres exemplars en la seva àrea,  on només s’havia vist abans en cinc ocasions. Pel que fa al Parc Natural del Cap de Creus ha registrat només 7 cites de la Saga pedo en els darrers 20 anys.
 
Des del Servei de Fauna i Flora del Departament de Territori i Sostenibilitat s’està recopilant tota aquesta informació per elaborar el Pla de Recuperació d’aquesta espècie.
 
Una de les particularitats d’aquesta espècie és la capacitat de les femelles per reproduir-se sense la necessitat dels mascles; poden pondre fins a 80 ous fèrtils de 10-15 mm. De fet, l’existència de mascles és a dia d’avui un misteri, i gairebé no se’n troben.

 

Relacionats

Notícia

L'Ajuntament de Mataró i la Generalitat de Catalunya activen el protocol de custòdia del niu de tortuga babaua de la platja de Sant Simó. Per formar part del voluntariat encarregat de la custòdia cal assistir a una de les sessions formatives

Notícia

Més de 600 assistents en conjunt han participat als seminaris sobre promoció de la biodiversitat urbana en el verd urbà organitzats per la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, la Diputació de Barcelona, l'Àrea Metropolitana de Barcelona i l'Ajuntament de Barcelona.

Notícia

Esta és la rampa per a peixos més gran de Catalunya, una construcció que permet la connectivitat fluvial del tram final del riu Ebre i que pretén afavorir el retorn d'espècies migratòries desaparegudes a la zona, així com consolidar-ne d'altres com l'anguila, la llamprea i la saboa.

Butlletí