La prova pilot per recollir la matèria orgànica de Viladamat utilitzant un compostador mecanitzat dóna bons resultats

26/02/2018 - 09:19

Des de mitjans del passat mes de setembre del 2017 s'ha dut a terme a Viladamat una prova pilot de gestió de la fracció de matèria orgànica dels residus municipals a través d'un compostador mecanitzat, una iniciativa que compta amb el suport del Consell Comarcal de l’Alt Empordà.

A finals d'any es va realitzar la presentació dels primers resultats davant d’alguns alcaldes i regidors de la comarca que, per les característiques dels seus municipis, podrien estar interessats en aquesta alternativa i implantar aquest model de compostatge comunitari.

Viladamat treballa des de fa anys en el foment del compostatge casolà en totes aquelles llars on sigui possible. Malgrat l'esforç, de les gairebé 90 tones que es generen a les llars del municipi, només set tones es gestionen amb el compostatge casolà. Aquests números disten molt dels objectius de la normativa catalana que se situa en el 60%, ja que s'haurien de separar selectivament, és a dir caldria assolir unes 54 tones d'orgànica. Per a augmentar aquesta separació de residus a Viladamat s’ha optat per aconseguir una solució per a totes aquelles llars que no els era possible la implantació d'un compostador casolà.

L'objectiu principal de la prova pilot era, principalment, autogestionar tota la orgànica en el mateix municipi, sense necessitat de transportar aquesta fracció de residus a qualsevol altre planta gestora, contribuint a la reducció d'emissions relacionades amb el transport de residus fins a plantes de gestió exterior.

Per a fer-ho, Viladamat ha utilitzat recursos humans propis de l'Ajuntament, fent una recollida porta a porta dos dies a la setmana i emprant un compostador mecanitzat subvencionat pel Ministeri d'Agricultura, Pesca, Alimentació i Medi Ambient.

S'ha dut a terme una campanya informativa intensa i personalitzada, on diversos educadors han visitat als veïns explicant detalladament la necessitat de separar la matèria orgànica, els beneficis i les característiques específiques del porta a porta i les generals de la prova pilot. S'ha fet entrega als veïns de cubells i bosses compostables. L'escola del municipi també participa en la recollida.

Els primers resultats de la prova pilot han sigut molt positius, segons es desprèn del balanç presentat en la reunió amb els representants municipals. En concret, en dos mesos s'ha recollit prop d’una tona de residus amb una participació del 53% de la població, obtenint 700kg de compost per a per fertilitzar zones enjardinades, camp de futbol i usos particulars dels mateixos veïns. La prova també ha permès determinar que s'han estalviat més de 430 kg de CO2 en tot aquest període. Les dades extrapolades a un any, preveuen que amb 3.400€ a l'any es puguin cobrir els costos de la recollida segregada i tractament de la matèria orgànica.

A Viladamat es continua treballant per augmentar els nivells de participació en el porta a porta, dissenyant i programant activitats sensibilitzadores, millorant els índexs de recollida selectiva de la resta de fraccions i alhora i difonent els resultats de la prova pilot d'autogestió de la fracció orgànica dels residus municipals per la via d'autocompostage comunitari, tot plegat amb el suport de l’àrea de Medi Ambient del Consell Comarcal de l’Alt Empordà.


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

Hi haurà tres models adaptats a les particularitats de cada barri: els contenidors intel·ligents, el porta a porta i les àrees temporals de recollida. L’objectiu és millorar l’índex de reciclatge de la ciutat, que el 2022 se situava al 51,94%, i apostar per la reducció i reutilització com a mesures. Es faran reunions amb les associacions de veïns i veïnes i una campanya comunicativa als barris per explicar totes les novetats

Notícia

Després d'implantar-la en polígons, s'estendrà a la resta del municipi per a residus orgànics i no reciclables

A la primavera s'inicia a Puigverd d'Agramunt i Ossó

Notícia

La implantació del nou model als equipaments de la ciutat ha començat aquesta setmana i es farà de manera progressiva. Es recolliran sis fraccions diferenciades: envasos, orgànica, paper i cartró, vidre, fracció resta i tèxtil sanitari, que per primera vegada es recollirà de manera separada

Butlletí