La UPC crea un sistema innovador per avaluar l’origen de la contaminació lumínica a les ciutats

Font: UPC
28/09/2015 - 00:00

El grup d'Estudis Luminotècnics del Departament de Projectes d'Enginyeria de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), en col·laboració amb les universitats de Santiago de Compostela (USC) i la Complutense de Madrid (UCM), ha creat un sistema innovador per avaluar la contaminació lumínica provinent de l'enllumenat públic a les ciutats que integra, per primer cop al món, el tractament d'imatges obtingudes per satèl·lit. 

La metodologia desenvolupada pel grup d'Estudis Luminotècnics de la UPC ha donat com a resultat un model de predicció lineal que integra les diferents variables que influeixen en el procés lumínic als carrers de les ciutats (tipus de sistemes d'enllumenat, tipologia urbanística de les ciutats, ús de la llum...). Aquest model serveix per analitzar la quantitat de llum que s'emet cap al cel, la llum contaminant. L'estudi, totalment innovador, proporciona una forma d'estudiar la problemàtica des de diferents vessants per aconseguir un resultat equiparable al que s'obté a través de les imatges per satèl·lit.

L'estudi és pioner, ja que per primera vegada relaciona directament les característiques de les instal·lacions d'enllumenat públic amb una avaluació mitjançant el tractament d'imatges per satèl·lit. Per tant, és de gran utilitat com a eina per a l'avaluació ambiental, així com per definir normatives legals i reglamentació de cara a protegir el medi natural nocturn, tant el celcom els animals amb comportament nocturn (aus migratòries, amfibis, rat penats, tortugues marines, insectes, papallones...).

Treball de camp al Deltebre
Per verificar la metodologia, el grup de científics encapçalat pel professor de la UPC Manuel García Gil ha realitzat un treball de camp i d'anàlisi de dades de la radiació lumínica emesa cap al cel (radiància) al Parc Natural del Delta de l'Ebre, al terme municipal de Deltebre.

L'any 2014, arran de la reforma general de les seves instal·lacions del parc, es va encarregar al grup d'Estudis Luminotècnics de la UPC un anàlisi de l'impacte ambiental d'aquestes instal·lacions abans i després de la reforma. L'estudi es va fer mitjançant el tractament d'imatges del satèl·lit de la NASA Suomi-NPP i es va determinar un descens de la radiància dels nuclis d'estudi. Es va constatar una reducció de la contaminació lumínica del 56,5% al municipi del Deltebre i d'un 67,2% al municipi de Riumar (marcats a la imatge per satèl·lit amb els números 15 i 14 respectivament).

Dels resultats de l'estudi s'ha extret que hi ha correspondència entre el càlcul de la reducció de la font contaminant i de l'impacte ambiental. De manera que s'ha aconseguit relacionar, per primera vegada, la reforma d'instal·lacions d'enllumenat i el tractament d'imatges per satèl·lit, per a l'avaluació de la contaminació lumínica i la conservació de l'ecosistema nocturn. Aquest avanç permet reformular la manera de realitzar noves instal·lacions i de renovar les que ja existeixen.

Aquest estudi coincideix amb l'entrada en vigor a Catalunya del Decret 190/2015, que regula l'ordenació de l'enllumenat per a la protecció del medi nocturn i que considera, per primera vegada en aquest àmbit, l'avaluació de l'impacte ambiental d'aquest tipus d'instal·lacions.

L'investigador Manuel García Gil, del grup d'Estudis Luminotècnics de la UPC, vinculat a l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Industrial de Barcelona (ETSEIB), afirma que aquesta recerca"determina que la reforma de les instal·lacions elèctriques suposa un cert impacte ambiental (en aquest cas positiu) i ho demostra amb una alta precisió. Per tant, és una manera d'integrar la contaminació lumínica a avaluacions d'impacte ambiental".

El projecte s'ha realitzat mitjançant un treball multidisciplinar, en el marc de la Red Española de Estudios por la Contaminación Lumínica, en el qual han col·laborat, per part de la UPC, els investigadors Manuel García Gil i Ramon Estrada, del Departament de Projectes d'Enginyeria, i Lesly Acosta, del d'Estadística i Investigació Operativa. La resta de l'equip està integrat per Salvado Barà, del Departament de Física Aplicada de la USM, i per Jaime Zamorano i Alejandro Sánchez de Miguel, que han fet la seva aportació en l'anàlisi de dades. De fet, les mesures de radiància mitjançant imatges de satèl·lit procedeixen de la tesi doctoral d' Alejandro Sánchez de Miguel ‘Variación espacial, temporal y espectral de la contaminación lumínica y sus fuentes: metodología y resultados', dirigida pels professors Jaime Zamorano i Jesús Gallego, de la UCM, i presentada el juliol passat en aquesta universitat.

Els resultats de la recerca s'han publicat a la revista científica Lighting Researchand Technology.

 

 

Peus de foto: Imatges obtingudes per satèl·lit de la zona d'estudi amb punts de contaminació lumínica 

Etiquetes: 

Relacionats

Butlletí