L'Ajuntament de Girona redueix un 45% les emissions de gasos amb efecte hivernacle als equipaments municipals en cinc anys

Font: Ajuntament de Girona

23/10/2018 - 11:31

L’Ajuntament de Girona ha aconseguit reduir un 44,71% les emissions de gasos amb efecte hivernacle (GEH) als equipaments municipals en els últims cinc anys. Així, mentre que el 2013 les emissions de diòxid de carboni eren de 2.979 tones el 2017 van ser de 1.647 tones. El consum energètic comporta l’emissió de GEH generats en la combustió de gas natural i gasoil i en el procés de producció de l’electricitat.Els principals motius que han comportat aquesta disminució en els darrers anys han estat la gestió centralitzada del consum energètic dels equipaments municipals i el canvi cap a una comercialitzadora d’energia certificada 100% verda en tot l’àmbit municipal. Aquesta és una de les dades que consta en l’Informe anual d’energia i aigua de l’Ajuntament de Girona corresponent al 2017.

Una de les últimes inversions que s’han fet en l’àmbit de les energies renovables des del consistori ha estat la instal·lació d’una caldera de biomassa a l’Escola Carme Auguet, que entrarà en funcionament aquest curs escolar. Amb la instal·lació de la nova caldera, ja seran quatre els equipaments que funcionaran amb biomassa a la ciutat, ja que aquest darrer se suma a l’Escola Vila-roja, l’Escola Santa Eugènia i el Pavelló d’Esports Santa Eugènia-Montfalgars.

“Des de l’Ajuntament estem treballant en diferents àmbits com la recollida de residus, la mobilitat o la gestió energètica perquè volem ser un territori mediambientalment sostenible”, ha destacat l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, en la visita que ha fet aquest matí al centre escolar ubicat al barri del Pont Major. Madrenas ha explicat que des del consistori s’està fent un inventari detallat dels diferents elements relacionats amb el consum d’energia i aigua dels equipaments municipals per “poder actuar amb precisió quirúrgica i veure com podem millorar-ne la sostenibilitat i reduir el consum energètic”.

Es preveu que la caldera de l’Escola Carme Auguet permeti un estalvi anual de 6.682 euros, una reducció d’emissions de 41,5 tones de CO2 anuals i que s’amortitzi la inversió en uns deu anys aproximadament (la vida útil de la nova instal·lació és d’uns 20 anys).

El contracte,que inclou la instal·lació, i el subministrament de la biomassa i els manteniments preventius i correctius de les calderes durant 4 anys s’ha adjudicat per import 93.955,82 €. La Diputació de Girona, a través del programa europeu BEnerGi, que dóna suport tècnic i jurídic als municipis gironins adherits al Pacte d’Alcaldes amb la finalitat de promoure inversions en energia sostenible en els municipis gironins, ha donat una subvenció per a la instal•lació d’aquesta caldera de 10.948,13 €.

Des de fa anys, l’Ajuntament de Girona realitza diferents actuacions de millora de l’eficiència energètica i de la reducció de les emissions als diferents equipaments municipals, d’acord amb el Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible, aprovat l’any 2011. Actualment hi ha en funcionament instal·lacions d’energia solar tèrmica, solar fotovoltaica, geotèrmica, hidràulica i de biomassa. El Pla d’Acció d’Energia Sostenible preveu la instal·lació de calderes de biomassa als centres escolars, ja que les escoles representen una part considerable de la despesa energètica municipal i moltes d’aquestes encara utilitzen combustibles fòssils com el gasoil per a la calefacció i l’aigua calenta. 


 

Categories: 
AdjuntMida
PDF icon informeenergiaaiguagi20171.pdf1.39 MB

Relacionats

Notícia

Madrid ha restringit el trànsit privat en una àrea de 472 hectàrees, semblant al districte de Ciutat Vella de Barcelona. Només hi poden accedir els veïns, el transport públic i els vehicles que tinguin etiqueta ambiental i vagin a un aparcament d'ús públic. Segons l'Ajuntament Madrid Central permetrà reduir un 40% les emissions contaminants, ja que es calcula que s'eliminarà el 33% dels 230.000 desplaçaments diaris que es feien fins ara a l'àrea compresa a Madrid Central.

Notícia

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha presentat avui set nous autobusos elèctrics articulats que donaran servei a la línia H16, la primera que es reconvertirà íntegrament a l’emissió zero a la ciutat. Els nous vehicles, a més d’estar preparats per a la càrrega ràpida en ruta, incorporen destacats avenços tecnològics i marquen el camí d’un salt endavant tant en la qualitat ambiental com en el nivell de seguretat del transport públic urbà.

Entrevista

Julie Laernoes va ser una de les veus més lúcides i crítiques de l'última conferència de l'Aliança del Clima celebrada el passat octubre a Barcelona. Laernoes és vicepresidenta de l'àrea metropolitana de Nantes i membre de la Junta Directiva de l'Aliança, aquesta gran xarxa de ciutats contra el canvi climàtic, però també ha estat militant ecologista durant anys.

 

Butlletí