L’economia circular uneix els referents de promoció econòmica i medi ambient

Font: Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat

18/05/2017 - 14:41

La Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat i la Diputació de Barcelona ha iniciat un cicle de tallers on es vol promocionar l’economia circular i verda i l’acompanyament al món local en el procés de coneixement, formació i identificació d’oportunitats al voltant d’aquestes temàtiques.

S’ha iniciat el cicle de tallers sobre economia circular que permet compartir coneixement i experiències entre tècnics municipals dels àmbits de la sostenibilitat i el desenvolupament econòmic.

La Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat – a través del Grup de treball d’Economia circular i verda -  i la Diputació de Barcelona, a través del Servei de Teixit productiu de la Gerència de Serveis de promoció econòmica i Ocupació i la Gerència de Serveis de Medi Ambient, volen posar en els seus objectius estratègics la promoció de l’economia circular i verda i l’acompanyament al món local en el procés de coneixement, formació i identificació d’oportunitats al voltant d’aquestes temàtiques; i comptem amb la Fundació Fòrum Ambiental en aquest procés d’acompanyament.

Per aquest motiu, han iniciat un cicle de tallers sobre economia circular del qual es va celebrar la primera sessió el 25 d’abril amb l’assistència d’una cinquantena llarga de referents de promoció econòmica i medi ambient de 27 administracions diverses.

El taller va permetre aclarir el concepte d’economia circular, entès com un model econòmic orientat a l’assoliment de sistemes de producció i consum més eficients i resilients, que preservin els recursos dins d’un cicle continu i n’optimitzin el seu valor. 

Es va mostrar com existeix una àmplia diversitat d’accions i estratègies alineades amb l’economia circular relacionades amb l’ecodisseny, l’ecoinnovació, els nous models de negoci, la simbiosi industrial, la servitització, el consum col·laboratiu, la reparació, la remanufactura, el reciclatge...

També es va mostrar que és aplicable a diferents escales i en diferents sectors i genera oportunitats en tots els àmbits (públic i privat). I es van definir uns principis guia de l’economia circular des del punt de vista de l’Administració que passen per una visió sistèmica, la participació multi-agent, la col·laboració, confiança i cooperació amb aquests altres agents, la innovació, l’optimització del valor del recurs i manteniment en el sistema, compartir informació, generar un model de governança compartida, promoure una planificació integrada i posar el focus en el territori.

Es van presentar punts de vista diversos respecte les interaccions amb l’economia social, i el punt de vista de l’empresa front l’economia circular.

El taller va comptar amb diverses dinàmiques de treball participatiu i debat que van permetre, entre d’altres, posar de manifest la importància de disposar d’un llenguatge comú entre els diversos departaments municipals que han de treballar transversalment en aquest projectes, especialment des de les regidories de promoció econòmica i desenvolupament territorial, i medi ambient i sostenibilitat.

També es van identificar els objectius que persegueixen els municipis a l’hora d’aplicar l’economia circular i visualitzar potencials accions d’economia circular des del món local i identificar aquelles amb més potencial d’aplicació.

En aquest sentit, es destaca que les ciutats i pobles juguen un paper important en l’economia circular i és una oportunitat per a la seva promoció econòmica, per al foment de l’ocupació i per al finançament de nous models de negoci. La simbiosi industrial és, en aquest sentit, una eina d’aplicació pràctica dels conceptes d’economia circular en el teixit productiu.

Els municipis poden actuar amb diferents rols. D’una banda com a impulsors, aplicant l’economia circular no només en compra verda, sinó també en la forma de coordinar i gestionar processos i recursos que tinguin internament. Per altra banda com a facilitadors, promovent la sensibilització i/o oferint eines a les empreses per orientar-se cap a l’economia circular. I també, realitzant accions de sensibilització per als mateixos ciutadans perquè coneguin quin rol es pot tenir com a consumidor/usuari per a promoure el canvi cap a l’economia circular.


Municipis: 
Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

El projecte ‘Economia circular comunitària’ sensibilitza sobre la importància d'introduir petits canvis en els nostres hàbits de consum com gestionar els residus o comprar productes de proximitat.

Article

Un teixit reciclat per a roba laboral, un envàs de productes de neteja i una defensa de moll intel·ligent guanyen el Premi Catalunya d'Ecodisseny

Acte
28/09/2023 - 19:00
Museu Disseny Hub de Barcelona

Butlletí