Les alcaldies de Barcelona, Milà i Atenes s'enfronten al canvi climàtic i la desigualtat a l'acte C40 TALKS a Barcelona

12/11/2018 - 10:57

El proper 14 de novembre de 2018, alcaldes, empresaris, líders de la ciutat i experts en el clima de diferents països d'Europa es reuniran a la segona edició de C40 Talks: Cities Getting the Job Done, una sessió especial d’Smart City Expo World Congress (del 13 al 15 de novembre) que explorarà els ambiciosos objectius climàtics que s'han fixat les ciutats europees per assolir un futur millor. La primera edició de C40 Talks es va celebrar a Nova York l’any passat.

Aquesta edició de C40 Talks, un acte internacional que es proposa fomentar el diàleg sobre l'acció climàtica que es porta a terme a les ciutats, governs, empreses i societat civil, està organitzada per C40, l'ajuntament de Barcelona i Fira Barcelona.

La notícia que va suposar l’Informe especial de l’IPCC sobre l’escalfament global d’1,5 ºC ha deixat més clar que mai que cal prendre mesures immediates i d'ampli abast per evitar un canvi climàtic catastròfic. A Europa, ciutats com Barcelona, Atenes i Milà són líders mundials en la lluita contra el canvi climàtic. Barcelona va ser una de les primeres signatàries de la  Declaració per uns carrers verds i saludables de c40 i ha publicat l’ambiciós Plan Clima per garantir la justícia social i reduir les emissions fins a aconseguir la neutralitat total de carboni el 2050.

Cities Getting the Job Done se celebrarà poc abans del COP24, conferència en la qual la Comissió Europea anunciarà una estratègia climàtica a llarg termini per limitar els pitjors impactes de l'escalfament global. S'espera que les ciutats contribueixin a l'acte amb importants intervencions sobre la necessitat d'unes polítiques justes i inclusives que aconsegueixin complir els objectius de l'Acord de París, signat el 2015.

A l'acte participaran:

· Teresa Ribera, ministra per a la Transició Ecològica del Govern d'Espanya

· Ada Colau, alcaldesa de Barcelona

· Giuseppe Sala, alcalde de Milà

· Giorgios Kaminis, alcalde d’Atenes

· Michael Müller, alcalde de Berlín

· Dra. Karla Rubilar, vice-presidenta de C40 i intendenta de la Regió Metropolitana, Santiago de Chile

· Frederic Ximeno, Comsisionat d’Ecologia, Barcelona

· Massimiliano De Martin, tinent alcalde, Venècia

· Inés Sabanés, delegada de l’Àrea de Govern de Medi ambient i Mobilitat, Madrid

· Mariusz Frankowski, conseller de la ciutat i president de la Comissió de Desenvolupament Econòmic, Ajuntament de Varsòvia

· Daniel Rees, conseller polític de la tinent d’alcalde, Oslo

· Evgeniya Semutnikova, vice-directora del departament de recursos naturals i de protecció del mediambient, Moscú

· Eveline Jonkhoff, consellera d’Estratègia política i sostenibilitat i economia circular, Àmsterdam

· Elena Visnar-Malinovska, directora de la Unitat d’Adaptació de DG CLIMA, Comissió de la Unió Europea


 

Relacionats

Notícia

El president de la Diputació de Barcelona, Marc Castells, ha rebut de mans del president de l’Instituto de Turismo Responsable, Tomás Azcárate, la renovació de la certificació de la Diputació de Barcelona com a destinació turística sostenible per complir els requisits de l’estàndard “Biosphere Destination” i l’adquisició de l’estatus de Destinació Biosphere Gold. Aquest distintiu reconeix no només la sostenibilitat turística desenvolupada a partir de la certificació Biosphere sinó el treball per estendre aquest compromís a les empreses i serveis turístics de la destinació. La Diputació es converteix així en la segona destinació al mon en rebre’l.

Article

S’ha publicat l’Observatori per a la Sostenibilitat de la Garrotxa de l’any 2018. Aquest document d’edició anual, finançat per la Diputació de Girona, ha estat redactat per tècnics del Consorci SIGMA i recull un seguit d’indicadors d’interès general relatius a la sostenibilitat de la comarca.

Reportatge

La creixent complexitat dels reptes ambientals, econòmics, socials o migratoris està superant la capacitat dels estats-nació per abordar les seves solucions; essencialment  per ser una estructura massa allunyada del contacte directe i de les demandes quotidianes de la ciutadania. Cercar les solucions al conjunt de reptes transnacionals i donar respostes als problemes quotidians dels ciutadans i de les ciutadanes, sembla que passa per retornar a les institucions públiques locals que estan en la gènesi de la democràcia i han acompanyat als regnes, imperis i estats dels darrers segles: les ciutats.

Butlletí