Menorca acull el VIII Congrés de la Xarxa Mundial de Reserves de Biosfera Illes i Zones Costaneres

Es celebraran també les Jornades Tècniques per a gestors de reserves de biosfera

Font: Consell insular de Menorca

02/05/2018 - 12:46

Els dies 22-25 de maig, el Consell Insular de Menorca acollirà el VIII Congrés de la Xarxa Mundial de Reserves de Biosfera Illes i Costaneres. Aquesta Xarxa es va crear l'any 2009 per la UNESCO, per tal de potenciar la cooperació i el treball en xarxa entre territoris illencs i costaners d'arreu del món, amb l'objectiu de millorar les estratègies de mitigació i adaptació al canvi climàtic i les polítiques de desenvolupament sostenible.

Es tracta d’una xarxa temàtica, que cerca unir esforços entre diferents territoris que comparteixen determinades característiques ambientals i socioeconòmiques i alhora enfronten problemàtiques similars. Les illes i territoris costaners són enclavaments molt sensibles per la seva rica biodiversitat i els seus valors culturals, i són especialment vulnerables a les amenaces del canvi global. Al seu torn, tenen un gran potencial en l'estudi d'aquests canvis i en l'aplicació i l'assaig de polítiques de desenvolupament sostenible.

Aquesta Xarxa, coordinada des del Programa MAB de la UNESCO, té dues secretaries tècniques, una a la Reserva de Biosfera de Jeju (República de Corea), i l'altra a Menorca, per tal de dinamitzar el treball en xarxa i impulsar l'intercanvi d'experiències i l'aprenentatge mutu.

Passats 6 anys des que es va celebrar a Menorca el primer Congrés de la Xarxa, torna a ser el torn de Menorca ser l'amfitriona d'aquesta trobada internacional. Aquest esdeveniment està organitzat conjuntament pel Programa MAB-UNESCO, l'Organisme Autònom Parcs Nacionals del Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, la RB de Jeju i l'Agència Menorca Reserva de Biosfera.

Està prevista la participació de més de 60 representants de 48 reserves de biosfera situades a 33 països diferents, a més de personal del Secretariat de la UNESCO i de l'Organisme Autònom Parcs Nacionals. Entre les temàtiques que es treballaran hi figuren el turisme sostenible, la gestió de la biodiversitat, el desenvolupament local, la gestió d'aigua, energia i residus i l'adaptació al canvi climàtic i la gestió d'àrees marines i pesqueres. A més es treballarà per definir i aprovar un pla de treball per a la Xarxa per als anys 2018-2022.

Aquest congrés és específic per a gestors de reserves de biosfera. Els professionals locals interessats també es podran inscriure de manera gratuïta fins a completarl’aforament. Les ponències, que seran en anglès i castellà amb traducció simultània, també es podran seguir a través de streaming.

Els dies 25 i 26 de maig també se celebraran les Jornades Tècniques per a gestors de reserves de biosfera, obertes a les persones participants del congrés. Durant aquestes jornades, es crearan taules de treball sobre diferents temàtiques per tal d'extreure conclusions i directrius per al treball en xarxa.

Alguns dels temes que es tractaran a les Jornades són: Sistemes d'indicadors de sostenibilitat, Custòdia del territori i ecoturisme, Gestió de la pesca, Canvi de model energètic, Marca reserva de biosfera, Gestió de patrimoni geològic, Relacions de partenariat en les reserves de biosfera i Perspectiva de gènere en la gestió de reserves.


 

Relacionats

Reportatge
La Diputació de Barcelona impulsa els Atles de sostenibilitat urbana a la demarcació

Poder posar en marxa polítiques acurades i precises a partir de mapes amb dades sobre diversos paràmetres ambientals molt detallats. Aquest és l'objectiu dels atles de sostenibilitat urbana, una experiència pionera a tot l'Estat. La Diputació de Barcelona ha presentat els atles ambientals de Berga, Esplugues de Llobregat, Sabadell i Sant Cugat del Vallès. 

Article

Amb el compromís d’integrar la responsabilitat social en l’estratègia corporativa i com a administració referent en el progrés sostenible dels 311 municipis de la demarcació i en el benestar dels seus ciutadans, la Diputació de Barcelona treballa per poder acompanyar els governs locals en la implementació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible aprovats per l'Organització de les Nacions Unides.

Butlletí