Menorca acull el VIII Congrés de la Xarxa Mundial de Reserves de Biosfera Illes i Zones Costaneres

Es celebraran també les Jornades Tècniques per a gestors de reserves de biosfera

Font: Consell insular de Menorca

02/05/2018 - 12:46

Els dies 22-25 de maig, el Consell Insular de Menorca acollirà el VIII Congrés de la Xarxa Mundial de Reserves de Biosfera Illes i Costaneres. Aquesta Xarxa es va crear l'any 2009 per la UNESCO, per tal de potenciar la cooperació i el treball en xarxa entre territoris illencs i costaners d'arreu del món, amb l'objectiu de millorar les estratègies de mitigació i adaptació al canvi climàtic i les polítiques de desenvolupament sostenible.

Es tracta d’una xarxa temàtica, que cerca unir esforços entre diferents territoris que comparteixen determinades característiques ambientals i socioeconòmiques i alhora enfronten problemàtiques similars. Les illes i territoris costaners són enclavaments molt sensibles per la seva rica biodiversitat i els seus valors culturals, i són especialment vulnerables a les amenaces del canvi global. Al seu torn, tenen un gran potencial en l'estudi d'aquests canvis i en l'aplicació i l'assaig de polítiques de desenvolupament sostenible.

Aquesta Xarxa, coordinada des del Programa MAB de la UNESCO, té dues secretaries tècniques, una a la Reserva de Biosfera de Jeju (República de Corea), i l'altra a Menorca, per tal de dinamitzar el treball en xarxa i impulsar l'intercanvi d'experiències i l'aprenentatge mutu.

Passats 6 anys des que es va celebrar a Menorca el primer Congrés de la Xarxa, torna a ser el torn de Menorca ser l'amfitriona d'aquesta trobada internacional. Aquest esdeveniment està organitzat conjuntament pel Programa MAB-UNESCO, l'Organisme Autònom Parcs Nacionals del Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, la RB de Jeju i l'Agència Menorca Reserva de Biosfera.

Està prevista la participació de més de 60 representants de 48 reserves de biosfera situades a 33 països diferents, a més de personal del Secretariat de la UNESCO i de l'Organisme Autònom Parcs Nacionals. Entre les temàtiques que es treballaran hi figuren el turisme sostenible, la gestió de la biodiversitat, el desenvolupament local, la gestió d'aigua, energia i residus i l'adaptació al canvi climàtic i la gestió d'àrees marines i pesqueres. A més es treballarà per definir i aprovar un pla de treball per a la Xarxa per als anys 2018-2022.

Aquest congrés és específic per a gestors de reserves de biosfera. Els professionals locals interessats també es podran inscriure de manera gratuïta fins a completarl’aforament. Les ponències, que seran en anglès i castellà amb traducció simultània, també es podran seguir a través de streaming.

Els dies 25 i 26 de maig també se celebraran les Jornades Tècniques per a gestors de reserves de biosfera, obertes a les persones participants del congrés. Durant aquestes jornades, es crearan taules de treball sobre diferents temàtiques per tal d'extreure conclusions i directrius per al treball en xarxa.

Alguns dels temes que es tractaran a les Jornades són: Sistemes d'indicadors de sostenibilitat, Custòdia del territori i ecoturisme, Gestió de la pesca, Canvi de model energètic, Marca reserva de biosfera, Gestió de patrimoni geològic, Relacions de partenariat en les reserves de biosfera i Perspectiva de gènere en la gestió de reserves.


 

Relacionats

Notícia

El segon informe sobre els impactes, les vulnerabilitats i l’adaptació dels Pirineus al canvi climàtic estableix recomanacions per adaptar el territori a unes projeccions climàtiques que apunten a un augment de la temperatura a muntanya de més de 4ºC  graus a finals de segle i a la pèrdua de la meitat de l’espessor de la neu a 1.800 m d’alçada cap a 2050.  L’informe detalla recomanacions per a cadascun dels sectors d'activitat més afectats: el turisme, l'agricultura i la ramaderia, la silvicultura, la gestió de l'aigua, la biodiversitat i els ecosistemes, els riscos naturals, la salut humana i les infraestructures, la indústria i la producció d'energia.

Notícia

 

 

El Centre de Natura de Can Soler és un nou espai dins de la masia de Can Soler, dedicat a la natura i a la sostenibilitat, i a difondre el patrimoni natural i cultural del seu entorn. Aquest equipament se centra en la millora de les relacions de la vall amb el barri, amb el districte i amb la ciutat i amb el Parc Natural de la Serra de Collserola donant cabuda a projectes ambientals de caràcter sòcio-educatius.

Entrevista

El canvi climàtic i la globalització han afavorit les invasions biològiques, i això té un impacte en la salut i la biodiversitat. Parlem amb Frederic Bartumeus, cocreador de Mosquito Alert, per conèixer millor aquesta plataforma de ciència ciutadana i les claus dels seu èxit i per saber com la participació de tots pot ajudar a prevenir i combatre els problemes derivats de les espècies invasores.

Butlletí