Més de 5.500 persones passen pel Passeig de les Aigües de Collserola els diumenges

Malgrat la saturació que pateix els caps de setmana, els ciutadans li posen bona nota
22/03/2018 - 17:18

El RACC i el Consorci del Parc de Collserola han realitzat l’Estudi de Convivència entre Usuaris del Passeig de les Aigües, que analitza l’opinió, els hàbits i el perfil de les persones que visiten aquest espai natural.

El Passeig de les Aigües és una de les àrees més visitades del Parc Natural de Collserola i rep més de 2,3 milions de visites l’any, la majoria durant els caps de setmana. Un diumenge habitual passen més de 5.500 persones en poques hores pel tram sud del Passeig, que concentra el 73% de l’afluència, per un 27% el tram nord (els dos trams estan separats per la carretera de la Rabassada). Aquesta elevada afluència provoca conflictes entre usuaris i una alta sensació d’aglomeració.

Els resultats de l’estudi posen de manifest que, si bé el grau de satisfacció dels visitants és elevat, es produeixen conflictes entre les persones que van caminant o corrent i les que practiquen esport en bicicleta. Un dels aspectes pitjor valorats pels usuaris és la convivència entre els vianants i les persones que practiquen ciclisme de descens, una modalitat esportiva que consisteix en baixar la muntanya per camins estrets i amb forta pendent anomenats trialeres, una pràctica esportiva prohibida per les ordenances del Parc. Sovint aquestes bicicletes creuen el Passeig de forma perpendicular o s’hi incorporen a una velocitat elevada, el que pot resultar perillós per als vianants, els corredors i la resta de ciclistes que hi circulen, sobretot en punts on hi ha poca visibilitat. Alhora, aquesta pràctica suposa una degradació de la vegetació i una afectació a la fauna del Parc.

Per donar resposta a aquesta situació, s’ha dissenyat conjuntament una  nova senyalització divulgativa, que té l’objectiu de fomentar bones pràctiques i millorar la convivència entre les persones que van a peu, corrent i en bicicleta. Consta de diversos plafons amb plànols, normes i consells de civisme, que estan situats als accessos principals i en punts estratègics del recorregut.

Tant l’estudi com el pla de senyalització s’han realitzat en el marc del conveni de col·laboració entre les dues entitats per la millora de la mobilitat, la seguretat viària i la reducció de l’impacte ambiental en aquest espai.


 

Relacionats

Notícia

El recinte, propietat de la Diputació de Barcelona, està tancat al públic des del 9 de març per despreniments a la cinglera entre el llac i el Salt del Tenes, ocasionats per les pluges, de fins a 54 mm de precipitació acumulada, després d’un llarg període de sequera.

Notícia

La millora, la primera que es du a terme en aquest espai litoral en molt de temps, s’iniciarà el segon semestre d’enguany i permetrà el recorregut de vianants i bicicletes entre les platges de l’Arrabassada i de la Savinosa

Notícia

L’Ajuntament de Reus engega el projecte per a la renaturalització i la resiliència de la ciutat, RENATUReus. I ho fa amb la licitació dels contractes per a la redacció dels projectes bàsic i executiu de les obres de naturalització d’entorns escolars i refugis climàtics a les escoles Pompeu Fabra, General Prim, Teresa Miquel i Marià Fortuny

Butlletí