Per un turisme més sostenible

20/05/2002 - 00:00
L'aplicació dels criteris de sostenibilitat en el turisme, tant en la gestió pública com en la privada, topa amb moltes dificultats. Una d'elles és la manca d'instruments de referència que ajudin a prendre les decisions més adients. Per pal.liar aquesta situació, Xarxa disposarà a finals del mes de juny d'un Manual de Bones Pràctiques per als Gestors del Turisme.
Aquest Manual neix de la iniciativa del grup de treball de turisme sostenible de Xarxa, liderat per l'Ajuntament de Castelldefels. En la seva redacció també hi col·labora la Fundació Ecomediterrània. Els destinataris del Manual són principalment els responsables de la gestió pública en l'àmbit local i també als professionals privats del sector turístic, així com estudiosos, grups ecologistes, consumidors, els propis turistes i la ciutadania en general.

El Manual de Bones Pràctiques per als gestors del Turisme s'estructurarà en fitxes, amb una presentació molt visual i esquemàtica. Cada fitxa se centrarà en un tema de gestió ambiental i contindrà els objectius de la intervenció, els nivells de responsabilitat així com les recomenacions genèriques. El tema de la fitxa s'exemplificarà amb la descripció de casos reals com puguin ser el d'un hotel que hagi invertit en una millor gestió de l'aigua i l'energia o el d'un Ajuntament que hagi introduit el reciclatge en les seves dependències municipals.

Les fitxes s'agruparan en tres grans blocs: ordenació del territori i gestió dels recursos per a ús turístic; empresa turística, medi ambient i estandards de qualitat i, finalment, productes i itineraris turístics sostenibles. A més, hi haurà un capítol introductori amb els conceptes claus del desenvolupament sostenible. Més en detall, en el Manual s'hi podran trobar exemples com la senyalització de camins, la zonificació d'espais protegits, la problemàtica dels sorolls, l'arquitectura bioclimàtica, els estàndards de qualitat ambiental o la sensibilització del turista.

El turisme és cada cop un element més important en l'economia de molts pobles i ciutats. Això no és més que el reflex del que succeeix a nivell mundial; actualment les acitivitats turístiques ja generen més del 10% del PNB global. El turisme no es pot contemplar com un sector aïllat. Les seves dinàmiques, tan les positives com les negatives, incideixen directament en altres àmbits com el paisatgístic, l'urbanístic, el cultural.

Seria ingenu pensar que l'existència d'un Manual de Bones Pràctiques per als gestors del Turisme resultarà en una inmediata reducció dels impactes ambientals negatius però sí que és cert que els actors públics i privats tindran un know-how al seu abast del que fins ara no disposaven. El següent pas seria de ben segur, la implantació generalitzada de normatives municipals que convertissin en obligatori allò que, de moment, se situa en el terreny de les recomenació.

Relacionats

Butlletí