Sant Boi aposta pels rucs per a la neteja forestal

04/08/2017 - 16:48

L'Ajuntament de Sant Boi ha encetat una prova pilot per fer la neteja forestal amb l'ajuda de rucs. El consistori baixllobregatí realitza el manteniment de més 60 ha de franges de protecció amb mitjans mecànics i l'ajut d'ovelles. 

Aquest any el manteniment d'1 ha, s'està duent a terme amb un grup de cinc rucs.

Aquesta iniciativa de pasturar el sotabosc amb rucs té per finalitat valorar les aptituds d'aquest animal enfront el càrritx (Ampelodesmos mauritanica), espècie piròfita molt estesa en aquest indret. L'Ajuntament treballa des de fa temps en la prevenció d'incendis amb ramaderia, essent aquest un mitjà més econòmic i ambientalment més sostenible.

La pràctica de la ramaderia intensiva s'utilitza a Sant Boi des de fa temps per millorar les zones on es pastura (netejant-les d'herbes i aportant-hi matèria orgànica) i abaratir les tasques de prevenció del foc a la zona forestal, tot aprofitant els efectes de l'alimentació dels animals (els primers anys, es va treballar amb cabres que mengen varietats arbustives i obren el bosc i després s'està fent amb ovelles que, preferentment, mengen varietats herbàcies i disminueixen la combustibilitat dels espais).

Ramat d'ovelles

El ramat d'ovelles -de la raça autòctona "ripollesa"- ha fet les tasques que duia a terme una màquina desbrossadora, la qual cosa permet dur-les a terme amb més precisió i continuïtat , amb menys soroll i per menys diners.

L'Ajuntament aposta per la recuperació de la silvopastura del sotabosc i l'agricultura de muntanya com a fórmules per a una gestió forestal més sostenible, que permeti compensar l'augment de la probabilitat, la freqüència i la intensitat dels incendis forestals ocasionada per la ruptura de l'equilibri dels ecosistemes.


 

Relacionats

Article

Aquesta Marató és més que una iniciativa d’estalvi energètic. Per una banda es sensibilitza als alumnes, treballadors i usuaris dels equipaments municipals que hi participen sobre l’ús i el consum de l’energia. I per una altra, l’estalvi econòmic assolit es destina a l’ajut de llars en situació de pobresa energètica.

Notícia

S'ha celebrat l'entrega de la 15a edició dels Premis Ciutat Sostenible convocats per la Fundació Fòrum Ambiental en els quals Sant Boi de Llobregat ha guanyat el premi a la Ciutat més sostenible, Esplugues de Llobregat, a la categoria d'educació ambiental, i Mollet del Vallès, en la categoria d'energia, entre d'altres.

Article

El tradicional calendari del delta del Llobregat dedica l’any 2018 als fruits i llavors del delta. 

Butlletí