Sant Cugat impulsa una eina de gestió per millorar l’eficiència energètica i la qualitat dels barris

Font: Ajuntament de Sant Cugat

11/10/2018 - 12:31
Casa de la Cultura de Sant Cugat. Font: Ajuntament de Sant Cugat

Casa de la Cultura de Sant Cugat. Font: Ajuntament de Sant Cugat

Amb l’objectiu de millorar l’eficiència energètica i la qualitat de vida als barris de Sant Cugat, l’Ajuntament està participant en el projecte CESBA-MED finançat per la Unió Europea a través del programa Interreg Mediterrània. La finalitat del projecte, que també s’està desenvolupant a altres ciutats europees, és crear un sistema d’avaluació de sostenibilitat en àrees urbanes que permeti la comparació entre municipis i esdevenir una eina decisòria entre projectes que es vulguin desenvolupar.  En el cas concret de Sant Cugat, l’Ajuntament participa mitjançant una prova pilot per comprovar la idoneïtat de l’eina informàtica que s’està creant. Aquesta prova inclou l’anàlisi del barri del Monestir i Sant Francesc i de quatre edificis municipals d'aquest barri: l'Escola Collserola, l’Escola bressol Montserrat, el Xalet Negre i la Casa de Cultura.

A partir d’uns indicadors estratègics prèviament definits, s’ha dut a terme una recollida exhaustiva de dades –sobre la via pública, la despesa energètica dels edificis, l’oferta d’equipaments públics...- amb l’objectiu de poder calcular la qualitat global del barri. A més a més, aquesta eina també serveix per planificar millor els projectes que s’hi puguin desenvolupar en el futur tenint com a referència els principals indicadors del barri.

L’Ajuntament ja ha recollit totes les dades del barri i dels quatre edificis municipals i actualment està desenvolupant els sistemes de càlcul per avaluar-los en termes de qualitat i de gestió energètica. L’objectiu és que aquesta eina de gestió sigui una realitat l’any 2019.

Escola Collserola. Font: Ajuntament de Sant Cugat

Els resultats també es compararan amb la resta de ciutats europees que participen en aquest projecte amb la idea de crear una xarxa de ciutats CESBA MED per maximitzar la transferència dels resultats i establir un marc comú d'avaluació de la sostenibilitat a escala urbana.

El pressupost global d’aquest projecte europeu és de 3,2 milions d'euros, dels quals 170.000 euros es destinen a Sant Cugat. El desenvolupament d’aquesta eina a Sant Cugat s’emmarca en el Pla d’Actuació de Mandat (PAM), que estableix com a plans estratègics els projectes d’internacionalització així com els plans d’innovació i de sostenibilitat i qualitat urbana.

Premi europeu per promoure l’ús d’aquesta eina
En el marc del CESBA-MED s’ha creat un premi per difondre les eines i les metodologies desenvolupades per aquest projecte a l’hora d’avaluar i qualificar la sostenibilitat d’àrees urbanes.

Tothom qui vulgui pot participar-hi –com a districte, barri, conjunt d’edificis...- sempre i quan compleixi com a mínim tres dels següents requisits:

  • Tenir els límits ben definits (carrers, elements naturals, límits legals, etc)
  • Superfície d’entre  40.000m2 i 160.000m2
  • Àrea que pugui ser creuada a peu en 10-15 minuts
  • Agrupació d’entre 5 i 15 edificis
  • Entre 200 i 1.500 habitants.

Les candidatures per participar-hi s’han de presentar abans del 31 d’octubre. Per a més informació sobre les bases del premi es pot consultar Premi Cesba per a barris Sostenibles i www.cesba.eu/neighborhood-award.


 

Relacionats

Notícia

Serveixen per mesurar a tots els barris els paràmetres mediambientals de contaminants i soroll relacionats amb el trànsit

Notícia

L’Entitat Municipal Descentralitzada de Valldoreix alimentarà la caldera de biomassa de l’escola Jaume Ferran i Clua amb estella produïda al Centre Logístic del Servei Comarcal de Biomassa Forestal. El Consell Comarcal del Vallès Occidental ha aprovat l’adhesió de l’entitat, que se suma als nou usuaris que ja té el servei comarcal.

Notícia

Les sancions, que resoldrà l'AMB, van dels 750 euros per infraccions lleus als 3.000 per molt greus..

Butlletí