S’inicia la naturalització dels espais de la vora de Collserola a Sant Cugat del Vallès gràcies als pressupostos participatius

12/08/2017 - 10:08

El batejat com Projecte Vores, promogut pel biòleg Carles Castell i el Club Muntanyenc, va rebre el suport d’unes 2.500 persones en els pressupostos participatius promoguts per l'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès.

Aquest juliol s’ha iniciat el desbrossament de la vegetació que hi ha a l’ampli espai de transició entre la zona urbana i el Parc Natural de la Serra de Collserola -on discorre el Torrent de Llaceres-, una part de la qual pertany a l’espai natural de Torre Negra.

L’actuació que s’ha iniciat, a l’espai entre el naixement del torrent i el Forat d’en Bocàs, inclou en concret el desbrossament de la zona boscosa -ara hi ha sobretot vegetació forestal, amb molt sotabosc-. En una segona fase, que quedarà enllestida abans de finals d’aquest 2017, està previst continuar l’actuació fins al límit del terme municipal de Sant Cugat amb Cerdanyola. En total, abans de finals d’any, es desbrossaran 8,23 hectàrees de terreny.

Es tracta d’una actuació que forma part de les propostes guanyadores dels Pressupostos participatius 2016-17, l’anomenat Projecte Vores, que va rebre el suport de 2.500 ciutadans de Sant Cugat. El projecte ha estat promogut per Carles Castell, biòleg, expert en conservació d’espais naturals, i pel Club Muntanyenc Sant Cugat, i inclou també propostes similars de diversos ciutadans.

Més endavant s’eliminaran les canyes del torrent -donat que són una espècie invasora-, es plantaran arbres de ribera, s’eliminaran alguns corriols i se n’afavoriran d’altres (n’hi ha masses, alguns poc definits; se’n faran de ben fets) i es promourà el cultiu dels camps agrícoles existents per afavorir el mosaic agroforestal característic del paisatge mediterrani (en aquesta franja s’ha deixat de cultivar en part a causa dels danys produïts pels senglars). La combinació de zones forestals, espais oberts i camps de conreu és la millor estratègia per preservar i incrementar la biodiversitat. 

Totes les actuacions quedaran enllestides abans de finals d’aquest any 2017. L’objectiu del projecte és millorar el contacte entre la ciutat i l’espai natural mitjançant la renaturalització dels espais de la vora per afavorir-ne el gaudi dels ciutadans i implicar-los en la seva conservació.

El pressupost per desenvolupar el projecte és de 270.000 euros, i s’ha encarregat la redacció del Pla d’Acció a l’Estudi Martí Franch, amb àmplia experiència en l’establiment de trames verd-blaves urbanes multifuncionals com la de la costa del País Basc francès o les ribes de Girona, entre d’altres. 

Presentació del projecte

El Projecte Vores l’han presentat aquest matí el regidor de Medi Ambient, Joan Puigdomènech, la cap de servei d’ús públic del Consorci del Parc Natural de Collserola, Isabel Raventós, i el president del Club Muntanyenc Sant Cugat, Silvano Bendinelli.

El regidor de Medi Ambient, Joan Puigdomènech, ha subratllat que “aquest projecte ja està en la fase d’execució, després de mesos de feina en la seva preparació”. Puigdomènech ha posat de manifest que “una part molt important del municipi de Sant Cugat és dins del parc, i que els ciutadans n’estan molt orgullosos”, i ha valorat molt positivament que el projecte “hagi estat votat massivament pels santcugatencs, que valoren molt Collserola”.

No és pas un “maquillatge” sinó una intervenció complexa”, ha emfasitzat Puigdomènech, “ja que l’actuació en aquesta zona d’interfície entre el Parc i la zona urbana inclou desbrossament, eradicació de la canya, plantació d’espècies de ribera i inclusió d’àrees agrícoles”.

El president del Club Muntanyenc Sant Cugat, Silvano Bendinelli, ha expressat la seva “gran satisfacció perquè aquest projecte ja estigui en la fase d’execució”, i ha recordat que el Parc de Collserola  “necessitava accessos alternatius al de la rotonda del Rotary, que ara seran realitat”. Silvano Bendinelli ha recordat que el Club Muntanyenc Sant Cugat va fer altres propostes en el marc dels pressupostos participatius, que també han estat ben valorades pels ciutadans, i han resultat escollides, com els carrils bici.

Per la seva banda, Isabel Raventós, cap del servei d’ús públic del Consorci del Parc Natural de Collserola, ha posat de manifest que “és tan important aquesta zona de les vores de Collserola com la que hi ha al bell mig del Parc”, i que “el seu arranjament contribuirà a millorar encara més la gran estima que ja tenen els ciutadans pel Parc”. 

Pressupostos participatius 2016

Els primers pressupostos participatius impulsats per l’Ajuntament de Sant Cugat han permès als santcugatencs decidir la destinació de 2 milions d’euros.

Durant el procés es van presentar fins a 955 propostes i prop de 6.000 santcugatencs van participar en la votació per seleccionar els 12 projectes finals.

Pràcticament tots aquests projectes estan ja en marxa i es preveu tenir-los executats a finals d’aquest any 2017. Actualment, l’Ajuntament ja treballa en la campanya del pressupost participatiu del 2018.


 

Relacionats

Article

L’estany de la Guinardera és una de les principals zones humides de Sant Cugat, i en els últims anys, s’han realitzat diverses actuacions de renaturalització de l’estany per tal d’afavorir la biodiversitat ecosistèmica.

Notícia

L’Entitat Municipal Descentralitzada de Valldoreix alimentarà la caldera de biomassa de l’escola Jaume Ferran i Clua amb estella produïda al Centre Logístic del Servei Comarcal de Biomassa Forestal. El Consell Comarcal del Vallès Occidental ha aprovat l’adhesió de l’entitat, que se suma als nou usuaris que ja té el servei comarcal.

Notícia

Les sancions, que resoldrà l'AMB, van dels 750 euros per infraccions lleus als 3.000 per molt greus..

Butlletí