S’inicia un projecte per a l’eliminació d’arsènic en aigües subterrànies

Redacció
21/07/2015 - 00:00

El projecte europeu NANOREMOVAS (programa RISE) està coordinat pel professor del Departament de Química de la UAB Manuel Valiente.  

Els responsables de les diferents institucions que participen en el projecte europeu NANOREMOVAS (Advanced Multifunctional Nanostructured Materials Applied to Remove Arsenic in Argentinian Groundwater) han presentat aquest 20 i 21 de juliol, les principals línies d'actuació.

El projecte pretén desenvolupar i implementar una planta pilot per al tractament d'aigües contaminades per arsènic, basat en l'aplicació de materials nanoestructurats multifuncionals que han estat provats a escala de laboratori. Es tracta d'una cooperació entre indústries i institucions acadèmiques d'Europa i Argentina.

En el cas d'Argentina, on se centrarà el projecte pilot, el consum d'aigua contaminada per arsènic per part del bestiar és un problema creixent, especialment pel gran volum de consum i d'exportació de carn d'aquest país.

Tot i això, es tracta un problema que afecta moltes zones d'arreu del món. A causa de la toxicitat de l'arsènic i de la gran quantitat de gent que està exposada a aquest risc, els investigadors consideren que existeix una necessitat d'implementar a les granges un sistema econòmic i sostenible de tractament per proveir aigua potable per a la gent i per al bestiar.

NANOREMOVAS representa una contribució destacada tant al coneixement com a la transferència de tecnologia des de les institucions acadèmiques cap al sector industrial. En aquest sentit, el professor del Departament de Química de la UAB Manuel Valiente, coordinador del projecte, destaca que "a partir dels resultats científics sobre eliminació d'arsènic mitjançant processos de separació sense reactius, el projecte facilitarà el disseny ràpid de models, processos i equipament industrial per al seu aprofitament econòmic".

Juntament amb la UAB, en el projecte participen el Royal Institute of Technology de Suècia, Aeris Tecnologías Ambientales SL (Espanya), Innovabic (Itàlia), l'Instituto Nacional de Tecnología Industrial (Argentina) i l'Instituto de Investigaciones en Ciencia y Tecnología de Materiales de la Universidad Nacional del Mar de Plata (Argentina).

La sessió d'obertura del kick off meeting ha comptat amb la presència de la vicerectora d'Investigació, Pilar Dellunde, del vicerector de Projectes i Planificació, Lluís Tort, i de la directora del Departament de Química, Rosa Maria Ortuño

Etiquetes: 
AdjuntMida
Image icon vacasgrecosvet0.jpg30.81 KB

Relacionats

Butlletí