S'instal·laràn 15 caixes niu per a ratpenats a Sant Adrià de Besòs

18/05/2017 - 11:53

L'Ajuntament de Sant Adrià de Besòs i el Consorci del Besòs penjaran aquest any 15 caixes niu per a ratpenats. El passat mes d'abril es van instal.lar els dos primers nius artificials als arbres del pati de l'escola Catalunya.

L’Ajuntament, des de fa temps, treballa per afavorir la presència de fauna urbana al municipi. En aquesta línia, en coordinació amb el Consorci del Besòs, ha posat en marxa un projecte d’instal·lació de nius artificials.

El passat mes d’abril, l’alumnat de P4, P5 i primer de l’escola Catalunya va participar en la primera activitat del projecte, que va consistir en la col·locació de dues caixes niu per a ratpenats als arbres del pati.

Aquesta és la primera penjada de nius per a aquesta espècie que es fa a la ciutat. Al llarg de 2017 se n'instal·laran 15 més en diferents indrets de la ciutat com ara als arbres, sota els ponts, a la llera del riu, al Museu de la Història i la Immigració, etc. Els propers nius es col·locaran el 20 de maig, amb la participació del grup Barnabites i Gadgetosplai, i la resta, el 19 de novembre, en el marc de les activitats que es fan a la jugatecambiental del parc del Litoral

Els forats de ventilació de sostres i terrats, les mitgeres amb forats, els ampits de les façanes dels nostres habitatges són espais on cria una gran varietat d'espècies animals, moltes de les quals estan protegides legalment i es consideren útils perquè, en general, són grans consumidores d'insectes. Entre aquestes espècies cal destacar els esmentats ratpenats i d’altres com l'oreneta cuablanca, el falciot negre, el ballester, el dragó rosat, etc.

La instal·lació de nius artificials pot compensar la pèrdua d'estructures adequades perquè aquests animals facin niu. És el cas de la masia de Can Rigalt, on, un cop es rehabiliti, s'instal·laran prop d'una vintena de nius artificials per a falciots negres. Fins que no comencin les obres, s'hi han col·locat nius provisionals per veure si són ben acceptats i, posteriorment, fer els definitius.

Finalment, cal dir que les orenetes ja han construït un total de 161 nius a l'edifici de l'Ajuntament, fet que els permetrà reproduir-se durant els mesos d’entre maig i juliol.

Per tal de poder tenir un cens actualitzat de la biodiversitat urbana (orenetes cuablanca, falciots, ballesters, etc.) del nostre municipi, es vol engegar un grup de voluntariat. 


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

La gestió del verd a les ciutats i pobles és una pràctica que aporta beneficis remarcables, ja que  permeten una interacció molt propera i especial amb la natura i són un actiu bàsic a favor d’una vida urbana de qualitat. El reconeixement i promoció de la biodiversitat en l’entorn urbà és sovint l'única oportunitat de contacte dels ciutadans amb la natura i aporta uns beneficis ambientals i socials que són bàsics per a la millora de la qualitat de vida i el benestar a les ciutats i pobles.

Acte
07/03/2018 - 17:00
Aula Ambiental Bosc Turull

Butlletí