'Tinc morro' per millorar les conductes ciutadanes per reduir el senglar a la trama urbana de Sant Cugat

Font: Ajuntament de Sant Cugat del Vallès
10/05/2016 - 16:15

L'any passat, es van comptar fins a 300 senglars que vivien a la trama urbana de la ciutat, una xifra que comporta cada vegada més problemes de convivència.

L'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès impulsa la campanya 'Tinc morro' per difondre entre la ciutadania les conductes a seguir amb els porcs senglars amb l'objectiu de reduir la presència d'aquest animal al centre de Sant Cugat. L'Ajuntament repartirà 33.500 fulletons pels districtes i pel centre de Sant Cugat. A més, posarà 10 cartells a les marquesines dels autobusos dels districtes més propers al medi natural i penjarà 270 adhesius als contenidors de la brossa orgànica on l'accés al menjar és més fàcil.

El primer consell és no donar de menjar els senglars perquè, aleshores, aquests associen la ciutat amb menjar. El regidor de Medi Ambient, Joan Puigdomènech, ha explicat que hi ha gent que 'amb bona intenció' els dóna de menjar perquè pensa que els està fent un favor però els ha alertat que els estan fent molt de mal.

El segon consell demana llençar les escombraries a l'interior el contenidor i evitar que quedin bosses fora, ja que és un reclam per aquests animals. Tot i això, ha afegit que n'hi ha que ja han après com bolcar els contenidors i que hauran de mirar com evitar això.

Joan Puigdomènech, regidor de Sostenibilitat de l'Ajuntament ha explicat que "el missatge que li hem de dir és que el lloc on trobarà el seu aliment és a la zona boscosa. S'ha de col·locar la brossa a l'interior dels contenidors, tot i que hi ha una part d'aquests animals que ha après a bolcar els contenidors."

En aquesta línia, també es recomana no deixar el menjar per a mascotes a terra per evitar que sigui accessible. Altres consells són posar tanques en jardins i horts, conduir amb precaució especialment a la zona de Collserola i, en cas de veure un senglar, no apropar-s'hi i trucar al 092 perquè la Policia Local hi actuï.

Puigdomènech ha explicat que la campanya i l'acció d'esterilització que es durà a terme conjuntament amb tres municipis més i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) han de permetre reduir aquests exemplars a la trama urbana.

Informació

A la serra de Collserola el senglar no té depredadors naturals i per aquest motiu la població d’aquests animals ha anat augmentant en els últims anys. En l'actualitat hi viuen uns 1.500 exemplars. Aquesta superpoblació de senglars implica una pressió sobre la zona urbana a la recerca de menjar, especialment quan hi ha sequera.

Prova d'això és que a Sant Cugat es detecta una progressiva major presència de senglars: n’hi ha prop de 300 vivint a la zona urbana, amb els problemes i situacions de risc que comporta. La Generalitat de Catalunya treballa per reduir la població de senglars autoritzant batudes de caça a Collserola, però tots nosaltres també hi podem contribuir tot seguint uns senzills consells.

Recorda!

  1. No donis menjar als senglars
  2. Llença les bosses d’escombraries dins dels contenidors
  3. Assegura’t que el menjar dels animals domèstics no està al seu abast
  4. Posa una tanca al teu hort o jardí per evitar que hi puguin entrar
  5. Condueix amb precaució per les vies urbanes i per tot el Parc Natural de Collserola
  6. No t’hi apropis, són animals salvatges i poden reaccionar violentament
  7. Si trobes senglars o t’ocasionen algun problema contacta amb la Policia Local (092 o 935 891 328)


 

Etiquetes: 

Relacionats

Article

Alimentem Collserola! el projecte de Transició Agroecològica impulsat pel Consorci del Parc Natural de Collserola dinamitzat per la cooperativa Arran de terra, ha iniciat el programa "Agroecologia escolar a Collserola: responem a l'emergència climàtica!" en col·laboració amb la cooperativa l'Ortiga. Aquesta iniciativa pretén apropar als centres educatius la realitat agrària de la Serra de Collserola.​

Notícia

L’Entitat Municipal Descentralitzada de Valldoreix alimentarà la caldera de biomassa de l’escola Jaume Ferran i Clua amb estella produïda al Centre Logístic del Servei Comarcal de Biomassa Forestal. El Consell Comarcal del Vallès Occidental ha aprovat l’adhesió de l’entitat, que se suma als nou usuaris que ja té el servei comarcal.

Notícia

Les sancions, que resoldrà l'AMB, van dels 750 euros per infraccions lleus als 3.000 per molt greus..

Butlletí