Torroella vol reduir 21.000 tones de l'emissió de CO2 anual el 2020

C.TORRAMADÉ. Font: Diari de Girona
28/07/2013 - 00:00

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí organitza aquests dies la Setmana de l'Energia amb l'objectiu de conscienciar la ciutadania de la necessitat de millorar la gestió energètica i afavorir el canvi d'hàbits en el consum energètic. Dins d'aquesta voluntat, l'Ajuntament va presentar el 23 de juliol el Pla d'Acció per a l'Energia Sostenible (PAES) a diversos sectors econòmics i socials del municipi, com ara el Club Nàutic Estartit, càmpings, hotels, empreses de transport, immobiliàries, representants d'urbanitzacions i membres de l'Ajuntament. El document es troba al web municipal i les persones interessades també hi poden fer aportacions fins al 31 de juliol.

El PAES és fruit del Pacte d'Alcaldes que ha promogut la Comissió Europea amb l'objectiu que els membre adherits (com és el cas de Torroella) reduixin almenys un 20% les emissions de CO2 l'any 2020. Aquest document, com ha explicat la regidora de Medi Ambient Sandra Bartomeus, es tracta d'un esborrany al qual s'hi poden fer aportacions, però de moment preveu que la reducció de les emissions el 2020 siguin de 21.214,50 tones de diòxid de carboni, és a dir, un 23,8% menys que la xifra registrada el 2005, i que era de 89.136,54 tones.

Aquesta xifra d'emissions de diòxid de carboni és important ja que representava aleshores el 10,18% de la comarca i significava 8,71 tones de CO2 per persona, per sobre les 7,28 a nivell comarcal i de 6,44 en el conjunt de les comarques gironines.

Per aconseguir la reducció del 23,8%, el pla d'acció detalla 74 accions, les més importants de les quals afecten al sector privat i, principalment al transport. Així, per exemple, hi ha la d'incentivar el transport públic entre Torroella i l'Estartit; fomentar la compartició de vehicle; redactar un pla de mobilitat urbana per fomentar la mobilitat sostenible; o donar incentius fiscals per l'adquisició de vehicles elèctrics o de mínima emissió de CO2.

Bartomeus ha explicat que algunes d'aquestes 74 actuacions ja s'han fet, però encara en queden fins el 2020. També ha manifestat que per aconseguir aquesta reducció d'emissions és necessària la implicació dels particulars "per a la qual cosa des de l'Ajuntament ho hem d'incentivar". L'edil subratlla: "som sensibles a aquesta problemàtica i els darrers dos anys hem avançat força en l'àmbit de la sostenibilitat i l'eficiència energètica". En aquest sentit, ha assegurat: "el nostre compromís no quedarà en la redacció d'un document", i ho exemplifica amb la caldera de biomassa per a la calefacció i aigua calenta de l'escola i el pavelló del Guillem de Montgrí. L'obra es va acabar a finals del curs passat i forma part del projecte d'aprofitament tèrmic de la biomassa forestal del massís del Montgrí.

La inversió de les 74 actuacions suposa una previsió de quasi 4,8 milions d'euros, dels quals uns 2,75 corresponen a l'Ajuntament, mentre qua la resta ha de sortir de la iniciativa privada.

Relacionats

Notícia

L'Ajuntament i els càmpings de Torroella i l'Estartit reforçaran la col·laboració per incrementar la recollida de la brossa orgànica. També es fomentarà la recollida selectiva d'olis vegetals usats i de residus tèxtils a càmpings i ciutadania.

Entrevista
Entrevista a Roger Figueras, Director de Planificació i Desenvolupament de la Fundació Philippe Cousteau – Unión de los Océanos

La fundació que difon el llegat del mític comandant Jacques Cousteau i el seu fill Philippe ha triat Catalunya, i més concretament l’Estartit (Baix Empordà), per a instal·lar-hi la seva seu científica central a escala mundial (l’entitat té projectes a 34 països). 

Notícia

La Bisbal d’Empordà ha començat els tràmits necessaris per poder municipalitzar el servei de subministrament d’aigua al municipi.

Butlletí