Tot en joc a Marràqueix

Comença la COP22 per traduir l’acord mundial de París en principis de regles de transparència i funcionament.
07/11/2016 - 19:13

Representants de prop de 200 països es reuneixen fins el 18 de novembre a Marràqueix per negociar l’aplicació de l’acord de París, el primer pacte mundial per combatre el canvi climàtic, firmat el desembre del 2015.  L’objectiu d’aquesta COP22 a Marràqueix és donar forma a l’acord de París, és a dir començar a concretar com s’aplica el conveni internacional per evitar l’augment de temperatures. Per tant, el que passi a Marràqueix és cabdal per reforçar l’acord de lluita contra el canvi climàtic. L’èxit de l’acord mundial que es va aconseguir a París està en joc en com es tradueix a principis de regles de transparència i funcionament.

 

Cal destacar que la cimera de Marràqueix arriba en un moment d’optimisme perquè dijous passat es van complir els dos requisits necessaris perquè el tractat de París entrés en vigor: que el ratifiquessin almenys 55 països i que totalitzessin el 55% de les emissions mundials. En aquests moments ja són 97 països que sumen el 69% de les emissions.

Ara mateix, els països signants de l’Acord de París estan presentant les seves contribucions nacionals o els plans d’acció climàtica per frenar, limitar o reduir les emissions de gasos hivernacle, amb metes elegides lliurement per cada país. I han de renovar el seu compromís a l’alça cada cinc anys.

Entre els assumptes que es tractaran en aquesta COP22 destaca la definició dels requisits de transparència, és a dir, com es verifica que tots els països compten les seves emissions de gasos amb els mateixos criteris. En aquest sentit cal destacar que de molts països se’n tenen només estimacions i altres, com la Xina ho consideren una ingerència en la seva sobirania nacional.

Per tant, es tracta de traduir els grans acords i objectius en principis de regles de transparència i funcionament. A Marràqueix s’haurà de començar a concretar el procediment sobre com es farà el control i la verificació de les contribucions nacionals presentades, per a que realment es pugi determinar si hi ha avenços significatius.

A Marràqueix també es parlarà novament de com es pot concretar l’ajuda financera perquè els països en vies de desenvolupament puguin adaptar-se als efectes més immediats del canvi climàtic, així com de la transferència de tecnologia del Nord al Sud per fomentar un desenvolupament més net.

Oxfam Intermón denuncia que Espanya només aporta un 1% dels fons compromesos
El mateix dia que comença la COP22, Oxfam Intermón ha iniciat una campanya de firmes per denunciar que l'estat espanyol només ha aportat un 1% dels fons compromesos per al canvi climàtic. L'ONG vol pressionar l'executiu de Rajoy de cara a complir l'Acord de París.

Dels 120 milions compromesos a París, l'estat espanyol n'ha aportat només un milió i, segons Intermón, aquesta xifra ja era molt inferior als 500 milions que correspondrien a Espanya per mitigar el canvi climàtic.

Francesc Mateo, director de l'ONG a Catalunya, ha explicat que, a més de l'incompliment econòmic, l'Estat no pren les decisions que hauria de prendre per evitar l'increment d'emissió de gasos d'efecte hivernacle. Per tot plegat, Oxfam Intermón espera poc d'Espanya a Marràqueix, tot i que fa aquesta petició: "Esperem que el govern espanyol se sensibilitzi més pel tema i abordi compromisos més concrets a l'hora de desenvolupar els fons."

 

Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Notícia
El responsable de mitigació de l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic ha participat en una sessió informativa sobre la COP22 de Marràqueix

La cimera ha servit per impulsar el full de ruta cap al 2020 i per recordar la necessitat de treballar més en el finançament de l’adaptació. Aquestes són les conclusions exposades en la sessió informativa organitzada per la Fundació Empresa i Clima en col·laboració amb el Departament de Territori i Sostenibilitat sobre la COP22. Els participants han coincidit en assenyalar que l’acció internacional pel clima és “irreversible” i que les possibles decisions del nou president dels EUA no la podran posar en perill.

Article

Un projecte global que implica 250 escoles de 69 païsosdels 6 continents. Amb el suport de celebritats mundials com: Dalai Lama, Jane Goodall, Céline Custeau etc.

Notícia

La Diputació de Barcelona ha estat present als dos principals actes que les administracions locals i regionals han fet en la COP23 de Bonn, per tal de demostrar el seu compromís amb l’acció climàtica i per pressionar als Estats per a què facin polítiques més ambicioses de lluita contra el canvi climàtic.

Butlletí