Un nou model de gestió de residus millorarà el reciclatge a l'Àrea Metropolitana de Barcelona

Font: Món Planeta

21/05/2018 - 13:38

La implantació d'un nou model de gestió de residus a l'Àrea Metropolitana de Barcelona, que es va començar a aplicar el mes de gener de 2018, farà que aquest any hi hagi un repunt positiu de les rutines de reciclatge de la població, segons preveu el Servei de Gestió i Previsió de Residus de l'AMB.

Un dels principals reptes de l'ens metropolità és augmentar els índexs de recollida selectiva per tal d'assolir els nivells de la directriu de la Unió Europea, que demanen arribar al 50% de residus reciclats de cara a l'any 2020. El model emprat fins ara, però, i que es basa majoritàriament en la participació voluntària en la recollida selectiva a través dels contenidors al carrer, ha tocat sostre, tal com mostren les dades corresponents a l'any 2017, i cal complementar-lo amb sistemes d’individualització i incentiu de la recollida.

Aquest estancament, però, sembla que ha començat a canviar en alguns punts de l'AMB gràcies a les mesures que s'han promogut en les polítiques de recollida selectiva i a l'esforç dels municipis per adoptar nous sistemes de recollida que augmentin la seva eficiència.

Actualment ja hi ha 6 municipis de l'AMB que compleixen els objectius europeus de 2020: Begues, Castellbisbal, El Papiol, Sant Just Desvern, Tiana i Torrelles de Llobregat.

Uns altres 6, a més, s'hi estan aproximant, amb percentatges que ja estan per sobre del 40%: són Corbera de Llobregat, Molins de Rei, Montcada i Reixac, Montgat, Pallejà i Sant Cugat del Vallès.

Eloi Badia, vicepresident de Medi Ambient de l’AMB, valora molt positivament el canvi de tendència que s'ha observat aquests darrers mesos: “Encara queda molt camí per recórrer, especialment en els municipis grans i mitjans, però l’experiència ens està demostrant que amb canvis en la recollida i voluntat política es poden assolir els objectius”. Badia també està convençut que el 2018 serà un punt d’inflexió i que "veurem un salt important en les dades totals de recollida; els projectes que hem finançat i s’han posat en marxa en els diferents municipis començaran a donar resultats mesurables”. Amb l’aposta metropolitana per un canvi de model de recollida als municipis, 21 ajuntaments s’han acollit a les subvencions entregades entre el 2017 i el 2018 i han presentat projectes per millorar els nivells de recollida selectiva.


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

Amb retard però amb molt bons resultats va començar ahir la recollida porta a porta als primers set pobles del Segrià, la Portella, Artesa i Puigverd de Lleida, Aspa, Sunyer, Corbins i els Alamús.

Article

El passat 1 de setembre va entrar en funcionament a Masquefa el nou servei de recollida de residus, que unifica sota una única empresa la prestació dels serveis de recollida selectiva, recollida de rebuig i orgànica i recollida de poda. Al llarg del darrer trimestre de 2018, el consistori analitzarà, identificarà i actuarà en aquells aspectes del servei que requereixin d’una revisió fins que la implantació sigui completada. Per tot plegat, el consistori sol·licita un cop més la col·laboració de tothom. El procés d’implantació del nou servei s’emmarca en un procediment de millora continua per tal d’oferir el millor servei possible.

Notícia

Durant aquest mes d’octubre està previst que es reparteixin als 12 municipis berguedans on s’ha d’implantar el sistema de recollida de residus porta a porta, els kits de bujols i bosses per unitat familiar. A municipis com Gironella, Puig-reig, Bagà, Guardiola i La Pobla ja s’han començat a repartir. Les famílies reben una carta a casa amb un formulari que han de dur emplenat a l’espai per recollir els kits, que consten de diferents bujols o galledes per fer la tria selectiva.

Butlletí