Un projecte d'indústria tèxtil guanya el premi de sostenibilitat per a projectes de fi de carrera

28/10/2002 - 00:00
El Col·legi d'Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona (CETIB) va entregar divendres, 25 d'octubre, al Centre de Cultura Contemporània de Barcleona, el Premi a la Sostenibilitat per a projectes de fi de carrera, que aquest curs arribava a la tercera edició. El treball 'Projecte d'indústria tèxtil integral i sostenible', de l'estudiant Emili Aldabó i el professor tutor Enric Carrera, de l'Escola Universitària d'Enginyeria Tècnica Industrial de Terrassa, va guanyar el premi, que s'adreça als estudiants de les esoles d'enginyeria tècnica industrial.

El projecte guanyador dissenya una empresa tèxtil integral i sostenible dedicada a la fabricació de peces de roba interior masculina de cotó orgànic 100%. El disseny d'aquesta indústria té en compte tot el cicle de vida del producte fabricat, minimitzant l'impacte social, ambiental i econòmic, tant de l'activitat com del producte. Aldabó ha tingut en compte una organització empresarial en forma de cooperativa, per tal de permetre la participació dels treballadors en la definició dels objectius i ha adjuntat, finalment, un estudi econòmic de viabilitat que preveu els aspectes socials, ambientals i econòmics de la sostenibilitat.

A banda del projecte d'Aldabó, del qual Sostenible us n'oferirà un resum redactat pel propi autor properament, es va donar un primer accèssit al projecte 'Desarrollo de un pelambre de pieles vacunas con peróxido de hidrógeno y recuperación de pelo', de l'estudianta María Jesús Arango i els professors tutors Esther Bartolí i Josep Maria Morera de l'Escola Universitària d'Enginyeria Tècnica Industrial d'Igualada. El segon accèssit va quedar desert.

L'acte de lliurament del Premi a la Sostenbilitat, el jurat del qual ha estat dirigit per Ramon Folch, va reunir més de 500 persones. La periodista Marta Càceres va conduir l'acte en el qual van parlar, a més de Folch, Antoni Carrillo, com a degà del Col·legi; Imma Mayol, en representació de l'Ajuntament de Barcelona; Josep Ferrer Llop, rector de la Universitat Politècnica de Catalunya; i Claudi Alsina, director general d'Universitats, del Departament d'Universitats Recerca i Societat de la Informació de la Generalitat de Catalunya.

El Premi a la Sostenibilitat per a projectes de fi de carrera és únic i pioner en l'enginyeria tècnica industrial i té com a objectiu promocionar els principis i els valors del desenvolupament sostenible. El va crear el Col·legi d'Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona ara fa tres anys, amb la col·laboració de la Universitat Politècnica de Catalunya. L'edició d'aquest any, la convocatòria de l'edició del curs 2002-03 es va fer el mateix dia 25, té una dotació de 9.000 euros per a l'autor del projecte guanyador i 3.000 euros per al professor tutor. A més, les bases preveuen el lliurament de dos accèssits de 1.000 euros per a cadascun dels projectes que hagin quedat en segon i en tercer lloc, tot i que aquest any el tercer accèssit va quedar desert.

Avaluació sostenibilista
Durant l'acte també es va presentar la primera edició de L'avaluació sostenibilista del projecte de fi de carrera, una publicació del Col·legi que s'ha realitzat amb la col·laboració de la UPC i d'ERF - Gestió i Comunicació Ambiental. Aquest manual pren com a exemple els qüestionaris de qualitat total i conté el model d'avaluació de la sostenibilitat dels projectes de fi de carrera que utilitza el jurat del Premi. Aquest model contempla cinc àmbits que es tenen en consideració durant tot el procés de desenvolupament del projecte, des de la planificació d'objectius, passant per la construcció i l'explotació, fins arribar al desmantellament. Per una banda, els àmbits mediambiental, social i econòmic, que conformen el concepte de sostenibilitat; i per l'altra, la innovació i l'eficiència. Per quantificar els projectes segons els criteris esmentats, s'ha definit una sèrie d'indicadors, de la suma algebraïca dels quals s'obté el valor d'un índex que defineix el grau de sostenibilitat del projecte i serveix per fer comparacions objectives. Tal i com explica Ramon Folch en el pròleg, "mitjançant aquest protocol, el jurat redueix sensiblement els seus marges d'aleatorietat, però no l'aplica com si fos la manera dobjectiva d'avaluar, entre altres raons perquè d'un jurat s'espera justament una lúcida subjectivtat honesta". Jordi Segalàs va preparar el minuciós protocol avaluador, que es va assajar per primera vegada en la convocatòria de 2000, que ha conegut successives aproximacions fins arribar a la formulació que ara es publica.

Relacionats

Butlletí